Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Rejtőzködő festmények a városházán

Sopron - Hillebrand Imre csakúgy, mint 14 éve minden esztendőben, idén is elkészítette falinaptárát. Tudják, ez az a kalendárium, amiről nem celebek vagy lengén öltözött playmate-ek mosolyognak a szemlélődőre, hanem Sopront mutatja meg, kicsit más szemszögből, mint ahogyan azt megszokhattuk.
A nyomdász és könyvkötő Hillebrand Imre lokálpatriótának vallja magát, rajong Sopronért.

– Itt születtem, ebben a házban – mutat körbe otthonában, amelyet beszélgetésünk helyszínéül választott. – Ma is abban az ágyban alszom, amelyikben világra jöttem, minden, amit a szobában lát, gyermekkori emlék. Belehalnék, ha el kellene mennem innen – mesélte.

A szülőváros hangulata, templomai olyannyira megihlették, hogy ma már minden eszközt megragad arra, hogy Sopron szépségét hirdesse. Az útikönyvekből is ismert látnivalók ott vannak a képeslapokon, csomagolópapírokon, apró füzetecskéken, ám a helyieknek valami mást is ad.

– Csaknem másfél évtizede elhatároztam, hogy soproni fotókból, régi festményekből, képeslapokból falinaptárt készítek. Ma azt veszem észre, hogy már a kánikulában azon gondolkodom, mi legyen a következő évi újdonság.

Hillebrand Imre: Azt gondoltam, meg kellene mutatni az embereknek ezt a csodát.Fotó: Magasi
Hillebrand Imre: Azt gondoltam, meg kellene mutatni az embereknek ezt a csodát.Fotó: Magasi

Születtek így naptárak izgalmas fotókból, az épületek régi és új arcának egymás mellé montírozásából, s olyan helyszínekről, ami mellett nap nap után elrohanunk anélkül, hogy rácsodálkoznánk szépségükre.

– Olykor a polgármesteri hivatalban akad dolgom. A folyosókon, irodákban gyönyörű festményeket találtam. Azt gondoltam, meg kellene mutatni az embereknek ezt a csodát. Így készült el az idei, a Rejtőzködő tárlat a városházán címet viselő naptár, melynek fotóit Balogh Árpád készítette.

Hillebrand Imre azóta vizsgáztat. Az üzletébe betérőket kifaggatja a képekről, tudják-e, melyik épület szerepel rajtuk. Néha kicsit meglepődik, egyszer-egyszer el is szomorodik, mert úgy tűnik, sok tősgyökeres soproni sem ismeri szülővárosát. De ő készséggel mesél, magyaráz, ha úgy tetszik, tanít, hogy mind többen minél többet tudjanak az ő imádott lakhelyéről.

– Abban reménykedem, hogy az emberek miután átnézik a képeket, netán meg is ismerik a naptáron szereplő épületek történetét, másként tekintenek majd városunkra. A gondolat pedig, hogy ezreknek adok valamit, megmelengeti a szívemet – mondta Hillebrand Imre.

Olvasóink írták

  • 1. samu1 2008. november 05. 16:15
    „Pedig több száz régi soproni képeslapot a neten is meg lehet találni...érdemes megkeresni és rácsodálkozni hogy akár 20-30 év alatt mennyit változott Sopron.No nem mindig elönyére....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár István: Ésszerűtlen és időszerűtlen döntések

Sopron - Meg kell oldani a pályaudvar körüli parkolást mielőtt fizetőssé válik a terület, hiszen itt… Tovább olvasom