Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Razziák helyett titkosszolgálati módszerek

Sopron - Heroin miatti halálesetekről, megelőzésről és felderítési mutatókról kérdezte a Kisalföld Farkas Gábor soproni rendőrkapitányt.

Megtudtuk: razziák helyett titkosszolgálati módszerekkel dolgoznak, de a kórházaknak nem kötelező jelenteniük a drogos eseteket.

2008 májusának közepéig 18, idén eddig 22 esetben indult eljárás kábítószerrel való visszaélés miatt, előbbinél 23, utóbbinál 26 elkövető felel tettéért – tudta meg lapunk Farkas Gábor soproni rendőrkapitánytól, akit az utóbbi hetekben történt, droggal kapcsolatos kirívó esetekről kérdeztünk.

Mint ismeretes, egy soproni temetői sírból előkerült heroin miatt két férfi életét vesztette. Osztrák–magyar együttműködésnek köszönhetően a soproni rendőrök bukkantak a kábítószerre.

Gyökeres különbség a tavalyi és idei adatok  között, hogy míg 2008-ban egyetlen fiatalkorú sincs az említettek között, 2009-ben a 26-ból 10-en még nem töltötték be a 18. életévüket. A statisztikák is azt mutatják, hogy a középiskolás korú fiatalok fele-egyharmada kapcsolatba kerül a drogokkal. Alapvetően könnyű drogokról, főként marihuánáról beszélhetünk, a nehéz drog – szerencsére – kirívó, ritka esemény.

Farkas Gábor szerint hatásosabb lenne, ha eltanácsolnák az iskolából azt a fiatalt, aki drogozik. Fotó: M. D.
Farkas Gábor szerint hatásosabb lenne, ha eltanácsolnák az iskolából azt a fiatalt, aki drogozik. Fotó: M. D.

Farkas Gábortól azt is megtudtuk, egyre több a „visszaeső" is, aki „lebukás" után ismét droghoz nyúl. – Azzal szemben, aki saját használatra tart, termeszt kábítószert, a jog lehetőséget ad az úgynevezett „elterelésre", vagyis a büntetés helyett féléves leszoktató kezelésen való részvételre. Az igazoltatásaink során feltűnik azonban, hogy ezen fiatalok harmada-fele visszaesik – folytatta a kapitány. – A korábban gyakori diszkórazziák két-három éve már nem jellemzők, most más módszereket választunk. Ezek ugyanis amellett, hogy nagy erőt kötöttek le a rendőrség részéről, bizonyos körülmények miatt nem voltak elég hatékonyak. A fiatalok eldobták a kábítószert, lehúzták a WC-n, meghosszabbítva ezzel a vizsgálódást, ami a többi szórakozóban és a szórakozóhelyek tulajdonosában érthetően nemtetszést keltett.

Ehelyett inkább a futárok, terjesztők felderítését végezzük „titkosszolgálati eszközökkel"- mondta Farkas Gábor városi kapitány.


A rendőrség nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. Részt vesz a DADA-programban, melynek során iskolákban az osztályfőnöki órán előadók végzik a prevenciót. Majálison, gyereknapon is gyakran tartanak előadásokat és időnként feltérképezik Sopron éjszakai életét is. Ilyenkor azt kutatják, kik szórakoznak iskolai időszakban hajnalonta játékteremben, kaszinóban. Ezen kívül a tavaly elindult Tiszta buli-programot idén még hatékonyabban folytatják és szokás szerint a VOLT Fesztiválon is jelen lesznek a soproni kapitányság munkatársai.

Ha valaki droggal nem „bukik le" a rendőrség előtt, viszont – például túladagolás miatt – bajba kerül, nagy félnivalója nincs. Az egészségügyi és szociális intézményeknek ugyanis nincs tájékoztatási kötelezettségük, tehát nem jelentik az ügyet a rendőrség felé. A jog ilyen szempontból tehát a fogyasztót védi. – Az emelkedő kábítószer-felderítési mutató a munkatársaim jó munkája mellett a sajnálatosan emelkedő drogtendenciát is jelzi – emelte ki a kapitány. – Ez pedig világtendencia. Sopronban – iskolaváros lévén – fokozottabban jelen vannak a kábítószerek. Az áprilisi közgyűlésen némelyek kifogásolták az éves rendőri beszámolót, mondván: nem megfelelő a városi drogfelderítés. Én is szívesen megkérdeztem volna bizonyos pedagógusokat, hogy az intézményükben hány diákot tanácsoltak eddig el iskolai kábítószer-használat miatt. Mert az, úgy gondolom, hatásosabb lenne mindenféle osztályfőnöki óránál – zárta a kapitány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban járt a király, s a híres unoka

Sopron - Habsburg György hétfői soproni programja részeként megkoszorúzta nagyapja, az utolsó magyar… Tovább olvasom