Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Pert vesztett az önkormányzat

Sopron - Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elsőfokú részítéletét, érvényesnek találva az István bíró utcai volt óvoda adásvételi szerződését, amelyet az előző önkormányzat kötött a Szakács & Szakács Kft.-vel.
Sopron önkormányzata a 2007. januári bejelentésének megfelelően még 2007-ben bíróságon támadta meg azt a szerződést, amelyet az előző önkormányzati vezetés az évek óta üresen álló István bíró utcai, volt óvodaépület értékesítésére kötött a Szakács & Szakács Kft.-vel. Az új városvezetés szerint az ingatlan értékesítésére a vagyonrendeletben írt szabályokkal ellentétben nem versenyeztetési eljárás alapján került sor, illetve az értékesítés tárgyában nem a közgyűlés döntött. A későbbiekben a város által megbízott jogász azzal egészítette ki a keresetét, hogy a szerződés szerinte létre sem jött, mivel az értékesítés tárgyában a polgármester járt el. Az új önkormányzat azt is kifogásolta, hogy az ingatlant nem a magasabb áron adták el.

A Szakács & Szakács Kft. azzal védekezett – mondta el a Kisalföldnek a védőügyvéd, dr. Szalma Miklós –, hogy mint az ingatlan bérlője, elővásárlási joggal rendelkezik, amelyet akkor gyakorolhat, ha a tulajdonos önkormányzat az ingatlant értékesíteni kívánja. Sem a helyi rendelet, sem más jogszabályok versenyeztetési kötelezettséget nem írnak elő, sőt, azt ki is zárják. Erről az országos szintű jogszabá-
lyok és a helyi rendelet is azonosan rendelkezik. Az önkormányzat egy másik rendelete értelmében pedig az eljárásra a polgármester jogosult és köteles, tehát a polgármester jogszerűen járt el az adott ügyben – hangoztatta az alperes védője az ügyben.

A két éve húzódó perben mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság az alperesek álláspontját fogadta el, az önkormányzat keresetét az ítélőtábla végül jogerős részítéletével elutasította. A továbbiakban a per feltűnő értékaránytalanság miatt márciusban folytatódik.

Szakács László vállalkozó a Kisalföldnek elmondta, most, hogy végre lezárult a per, alig várják, hogy elkezdhessék az építkezést. Az egykori óvodából egészségügyi centrumot alakítanak ki, a vállalkozó szerint „nagyon szép lesz" a megújuló épület. – Az önkormányzat ezzel a perrel igencsak megnehezítette a dolgunkat. Nem kaptuk meg az építési engedélyt és két év alatt jelentősen nőttek az építőanyagárak is – jegyezte meg az üzletember.

Kérdésünkre, hogy e téren élnek-e kártérítési igénnyel, még nem tudott egyértelmű választ adni, mint mondta, ezt meg kell beszélniük az ügyvédjükkel...

Megkérdeztük a per végkimeneteléről az önkormányzatot is. A városházáról a következő állásfoglalást küldték: „Walter Dezső tíz nappal a választások előtt értékesítette az István bíró utcai volt óvoda épületét. Ennek az eladásnak az az előzménye, hogy augusztus végén a szocialista városvezetés bérleti szerződést kötött a Szakács & Szakács Kft.-vel. Alig három hét elteltével – a létrejött elővásárlási jog birtokában – a bérlő vételi szándékkal jelentkezett, és két gyors értékbecslést követően, mindössze 35 millió forintért megvehette ezt a nagy önkormányzati ingatlant, amelyik korábban egy egész óvodát fogadott be. Ez az ítélet számunkra azt jelenti, hogy a jog, az igazság és a jó erkölcs nem mindig jár együtt."

Az István bíró utcai ingatlana per lezárulásával új funkciót kaphat és megújulhat.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. Orfeusz 2009. december 25. 09:37
  „Végül elbukták.........................................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 82. Telepathia 2009. január 23. 10:05
  „A soproni városvezetés 7 milliárd kölcsönt vett fel az év elején, amelynek éves kamata 11 %, 770 millió forint.
  ezáltal még jobban csöd helyzetbe került az önkormányzat.a kormánytól várnak segítséget Unokáink sem fogják tudni majd visszafizetni ezt a hatalmas kölcsönt. No comment4”
 • 81. pulci 2009. január 22. 22:38
  „Intel te se legyél ennyire elfogult mert azt amit a kormány nem vagy rosszul hajtott végre azt sem lehet mindent az ellenzékre fogni. A fidesz 2006 júniusában megmondta Gyurcsánynak hogy az égvilágon semmiben sem fogja segíteni vagy támogatni tehát ez köztudott volt. Ez azonban nem menti fel azok a hibák alól amit elkövettek vagy egyszerűen nem tudták normálisan elmagyarázni az embereknek a gondolataikat. Szlovákiában megtették azt ami szükséges volt ahhoz, hogy be tudják vezetni az EUR-t és ezzel stabilizálják a gazdaságukat, Ezekről nálunk csak beszéltek és beszéltek meg népszavaztak és végül ide kerültünk ahol vagyunk. Az a baj, hogy sokaknak itt a fórumon csak az egyik vagy a másik oldal létezik és nem járnak a dolgok után.
  Az M85-ösre kitérve pedig én már másik cikkeknél is hozzászóltam, hogy ez nem elsősorban a városvezetés hanem ez az ügy már kb. egy évtizede húzódik és nem hajlandóak a politikusok magukat elhatározni, hogy építsék végre és nem csak 10km-es szakaszokat. Főleg most amikor ilyen gazdasági helyzet van semmi remény sincs rá , hogy ez egyhamar megépül, remélem azért 2015-re elkészül.”
 • 80. Telepathia 2009. január 22. 09:48
  „Darabokra hullott soproni közösségek, kettétört emberi kapcsolatok, civakodó pártállású családok. Elszabaduló indulatok, városi bünözés, félelem,és befelé forduló magukba zárkozó soproni polgárok.
  A magány terjedése.Vajon miért nem vagyunk képessek az összetartozás biztonságot adó boldogságára 2009. évben, úgyanúgy mint az elmúlt évek során. Miért "öljük meg" azt, aki örömünknek oka lehetne? Olykor elkeserítő méreteket ölt az emberi naivitás, amellyel sajnos orruknál fogva hagyjuk magunkat vezetni.......”
 • 79. joco 2009. január 21. 05:55
  „Kedves jobboldali reagálok a szoci kormány elleni ádáz küzdésetek és esetenkénti (szélsöjobbos) ocsmányságokra a választ tömören és velösen "73. zeta62 2009.01.20. 07:52 "-kor adta meg .vagyis:

  "Szlovákia nagyjából ugyanazt hajtotta végig, amit nálunk az ellenzék megfúrt, elnépszavazott.
  Ott most Euro van, nálunk még nagyobb káosz"”
 • 78. Intel 2009. január 21. 00:12
  „Urak nem kell veszekedni:)
  Beszélgessünk, ezért vagyunk itt!
  Én szeretnék mindent megosztani Veletek, hogy tudjátok, hogyan áll a város jövője...”
 • 77. TancsKaszabell 2009. január 20. 20:04
  „Telepathia(76)-nak !
  Miért fogalmaz ilyen szigorúan? A témák között annyi az áthallás,hogy nem igen kell különbséget tenni.
  Nyilvánvaló,hogy Intel barátunk ezt az információt,az illetékes kormányhivatal levél válaszát,ide is szükségesnek ítélte bemásolni.
  Keresgélj tovább hátha találsz valaki13.-at.A fene tudja milyen nick néven van most közöttünk?
  Ezen a fórumon Intelt másolgatással vádolni egyszerűen tájékozatlanságra utal.”
 • 76. Telepathia 2009. január 20. 19:32
  „Tisztlet Intel!
  Kérlek ne másold be automitikusan minden újság cikkhez azonos mondanivalódat. Légy igényes és önálló megalapozott véleményedet, nem az általánost, a sablonost vájuk, minden média megnyilvánuláshoz. Természetesen kérjük Tőled ,a szóládszabadságon belül, kemény és emberi véleményedet, álláspontodat, amit Nagy Márta elfelejtett vagy nem akart megirni. Kemény embernek lennia becsület dolga, mindanyijan ismerjük!”
 • 75. Intel 2009. január 20. 14:20
  „Az elmúlt napokban, Jay80 és jobbos társai, azzal vádolták az előző város vezetést, hogy több elkerülő megépítését ígértek Sopron köré.
  Közbe pedig ahogyan látjuk semmi nem épült.
  Pedig akkoriba már egyeztetések voltak-

  A jelenlegi város vezetés is ígérte, hogy megkezdik a munkákat, ezért megpróbáltam utána érdeklődni, hogy milyen fázisba vannak ezen projektek.
  A válasz döbbenetes volt, mert senki, nem tett ezen ügyek érdekében semmit!

  Kedves kritikusok mi a véleményetek ezen levél után?

  Jelenleg a Soproni Önkormányzattal egy közúti közös beruházásunk van folyamatban, mely a 84-es számú főút és a Virágvölgyi u. csomópont körforgalmú átépítéséről szól.

  Az M85 autóút első szakaszának építése Pereszteg és Sopron-Keleti csomópont között várhatóan 2010-ben kezdődik és 2011 végére vagy 2012 elejére fejeződik be. Ez a szakasz ugyan még nem segít Sopronon, mivel előtte véget ér, de megközelítését megkönnyíti, mivel több települést (Pereszteg, Kópháza, Nagycenk) elkerül. Az M85 autóút Sopront elkerülő és az országhatárig tartó II. szakasza 2013 év végi befejezéssel van tervezve. Az gyorsforgalmi út Sopront északról kerüli el.

  A tervezett déli elkerülővel kapcsolatban Sopron város önkormányzata tud tájékoztatást adni, a NIF Zrt. ilyen beruházásra nem kapott felhatalmazást.

  A 84-es út határ előtti 4 sávos szakasza kibővítve a majdani gyorsforgalmi út része lesz. Tehát a gyorsforgalmi út is a jelenlegi határállomáshoz fog csatlakozni.

  Üdvözlettel:----

  Infó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt”
 • 74. Telepathia 2009. január 20. 09:50
  „Tisztelt Soproni Polgárok!
  Hozzászolásomba szeretnék hivatkozni Tompa Mihály nagyszerű költönk üzenetére, szavai ma is nagyon időszerünek hangzanak. Idézem:
  "pusztulunk, veszünk,
  Mint oldott kéve széthull nemzetünk...!"
  "Beszéld el, ah...! hogy...gyalázat reánk!
  Nem elég, hogy mint tölgy kivágatnánk:
  A kidölt fában őrlő szú lakik...
  A honfi honfira vádaskodik"”
 • 73. zeta62 2009. január 20. 07:52
  „68. Jay80 2009.01.19. 17:54
  "Amúgy ésszerű reform kell!"

  Szlovákia nagyjából ugyanazt hajtotta végig, amit nálunk az ellenzék megfúrt, elnépszavazott.
  Ott most Euro van, nálunk még nagyobb káosz.”
 • 72. anca 2009. január 20. 02:25
  „Ad.59. Rádonyi? Ugyan már! És nem a magánélete miatt (az a magánélete, az ő baja!).”
 • 71. pulci 2009. január 19. 22:07
  „Én is egyetértek számos korábbi hozzászólóval ha most nem akkor mikor nyílik meg az esély arra, hogy összefogjanak az emberek itt a fórumon és máshol is. Az a baj, hogy ha valaki egy párthoz kötődik akkor annyira elfogult, hogy semmi más nem érdekli csak amit a pártja mond még ha teljesen elképesztő baromság is az. Amikor Kövér László azt mondja, hogy Vona Gábort szocalista manipulátorként építették be Orbán Viktor körébe azt gondolja szerintem sok ember hogy ez normális...
  De én természetesen azt sem mondom, hogy MSZP mindent jól csinált, mert nyilván sok hibát követtek el főleg az elmúlt két-három évben és elismerem volt már rosszabb kormányzás is mint amikor Viktor volt min. elnök.
  De az a helyzet ami ma kialakult az tényleg hihetetlen mert nekem is vannak haverjaim amikor elkezdek politikáról beszélni akkor azonnal jön hogy a kommunisták mega mocskos Gyurcsány és mielőtt elkezdődne a beszélgetés már vége is.
  Pont akiknek példát kéne mutatni azok viselkednek a legbunkóbban és ugyan ez a helyzet Sopronban is. A fidesz vezetés elképesztő sok hibát csinált két év alatt de Waltert sem kell túldícsérni mert tényleg sok minden kölcsönből épült,de legalább fejlődött a város. De mivel nem sokára eljönnek a választások az emberük úgyis az megérzésük ill. azon a témák alapján döntenek ami nekük fontos és számít. Számomra ez a soproni helyzetre egyértelműbb mint valaha az elmúlt két év alapján. Fórumon is kicsit megértőbbnek kéne lenni nem mindig szidni egymást remélem ezt is megérjük egyszer...
  Ja és holnap OBAMA beiktatása!!!!!”
 • 70. TancsKaszabell 2009. január 19. 18:54
  „Hát igen!
  "A csöndes, okos érvelést nem látja és nem hallja meg senki."Mostanában megvan minden okunk ijedtségre és ebben a helyzetben minden tisztességes embernek az összekapaszkodás kell,hogy eszébe jusson!És mivel foglalatoskodik a fidesz?
  A jelenlegi állapotok,az egyre romló gazdasági helyzet,az összefogás hiánya csak súlyosbítja a helyzetet,gonosznak, bűnözőnek, betegnek, a nép kifosztójának titulálják a miniszterelnököt, és börtönnel fenyegetik a másik oldal tagjait.
  Ez a semmirekellő ellenzék már hat éve mást sem tesz,mint mindent tagad, a hatalomért harcol,az eszközökben nem válogat! Mit tesz ez a semmirekellő "ellenzék"? Csalónak,hazugnak,hazaárulónak, illegitimnek minősíti a kormányt,lázít ellene, tőrvényszegésre,ellenállásra buzdítja begőzölt híveit,"szárazon tartják a puskaport","együtt mozdulnak",
  a Parlament megbénítására törekszik gyerekes kivonulásaival,akadályozza az érdemi munkát.

  Normális országokban a kormány kormányoz,az ellenzék pedig bírál,ellenőriz,feltárja a hibákat ,igen, és a visszaéléseket is, alternatívákat fogalmaz meg vele szemben.Ily módon készül arra az időszakra amikor ő kerül a kormányrúdhoz.Miért?
  Mert ezt jelenti a demokrácia!

  Minden embernek el kell gondolkodnia,mert talán még nem késő!
  Mi lesz ezzel az országgal ha ez a semmirekellő,program nélküli párt,a szélsőjobbal összefogva hatalomra kerül?
  Márpedig a régi "dakota" mondás szerint is :"ha baj van a bölcs embernek is megtelik a gatyája"!”
 • 69. Intel 2009. január 19. 18:07
  „67.
  Mit tettél az országért?
  Azon kivül, hogy a szádaz jártatód...”
 • 68. Jay80 2009. január 19. 17:54
  „54. hozzászólás joco 2009.01.18. 17:14
  Semmi gond joco, bennem nincs sértettség, de ezt már írtam! Érted ugye?
  55. hozzászólás Intel 2009.01.18. 17:42
  Szóval fanatikus vagyok? Ezek szerint személyeskedsz megint? De legyen igazad, annyira vagyok jobboldali fanatikus mint te baloldali.Amúgy ésszerű reform kell!”
 • 67. cocialisták 2009. január 19. 17:32
  „Te Intel! Nincs eleged még a hat év cocialista reformjaiból? Nem nézel televíziót? A Kisalföld honlap helyett néha tájékozódhatnál, hogy milyen az ország helyzete. Zokognál barátom, zokognál.”
 • 66. Intel 2009. január 19. 16:57
  „Kedves Virgács1.

  A megoldás, ha felállítod a mostani vezetést, és elíndittatod a reformokat...”
 • 65. Virgács1 2009. január 19. 16:47
  „Telepathia!

  Nagyon jól szólsz!
  Most a fórumon egymást zrikálják egyesek, de nincs értelme.
  Össze kell fognunk, teljesen mindegy, hogy milyen színű az Önkormányzat, a h.lye döntéseket senkitől sem tűrhetjük el.A józan észnek kell előretörni.
  Az itt élők pénzéről van szó!! A fölösleges pénz elszórásokat meg kell állítani.
  Ez kellene kitalálni, hogy milyen lehetőségek vannak rá.”
 • 64. Telepathia 2009. január 19. 11:15
  „Tisztelt Fórmozok, Kedves Soproniak!
  A T. Városvezetés minden igyekezetével arra törekedjen, hogy egyirányba tekintsük, mi soproniak és ne abba kapszkodjunk, ami elválszt bennünket, hanem azt erősítsük, ami mindanyijunkat, minden soproni polgárt 2009. év során összeköt..." A magányos ágat könnyű összetörni, de az egymáshoz kötött ágak erősek"-tartja a népi bölcselet.”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új nyelvi és gazdasági képzés Kismartonban

Kismarton - Új középiskolai gazdasági és nyelvi képzést indít 2009 őszétől a Bundeshandelsakademie… Tovább olvasom