Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Palackok, de nem a polcon

Hiába keressük a nagyobb élelmiszerüzletekben a borvidékünket reprezentáló minőségi nedűket, Sopronban csupán az egyik hipermarketben találhatunk néhány fajtát.

Ennek számos oka lehetséges, tudtuk meg Szita Miklóstól, a kiváló borásztól.

Egy borvidék népszerűségéről sokat elárul, hogy a nagyobb élelmiszerboltok polcain mennyire bukkannak fel jellegzetes borai. Sorra jártuk a soproni élelmiszerboltokat arra gondolva, hogy a helyi borkultúra széles tárházára lelhetünk. Csalódnunk kellett. A nagyobb üzletekben mindössze Budafokon vagy Badacsonyörsön palackozott Soproni Kékfrankos volt a polcokon. A soproni neves termelők minőségi boraival – egyetlen kivételtől eltekintve – sehol sem találkoztunk. Ellenben az ország más bortermelő vidékéről – Balaton környéke, Eger, Tokaj, Villány, Szekszárd – számos fajta vásárolható meg, különböző termelőktől. Egyedül a Tesco hipermarket kínálja a soproni Vinex Borászati Kft. négyfajta – kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és chardonnay – borát.
Ugyanúgy hiányoznak a megyeszékhely boltjaiból a pannonhalmi borvidéken termett nedűk. Németh Zoltán a belvárosi Vinaret borszaküzletben több okot is említ. Legfőképpen azt, hogy nagyon drága egy palackozóüzem felépítése, működtetése, ráadásul a „folyóbornak" könnyebb piacot találni, mint az üvegekbe töltöttnek.

Németh Zoltán borszakértő
– Az áruházláncok csak olyan termelőkkel kötnek szerződést, akik bizonyos palackszámot tudnak biztosítani, és az állandó minőséget is garantálják – sorolta a feltételeket dr. Szita Miklós, a soproni Vinex Kft. ügyvezető igazgatója. – Ezek számunkra nem jelentenek nehézséget, inkább a szállítás okozhat fejtörést. Az áruházláncoknál központi beszerzés működik, így egy-egy helyi üzlettel nem köthetünk külön szerződést, az adott lánc összes üzletébe kell a borainkból szállítani. A Tesco esetében ez nem jelent problémát, mivel egy központi fővárosi
raktárba kell csak eljuttatni a palackjainkat, évente húsz-harmincezer darabot. Ahol azonban nincs központi raktár – például a Kaiser’s –, ott az ország számos pontjára kellene külön-külön szállítani a borokat, ez pedig már ráfizetéses. Egy kisebb borosgazdának szinte lehetetlen az áruházláncokkal megegyeznie. Nem pusztán a mennyiségi elvárások miatt, hanem a nagyon magas egyéb járulékos költségek miatt. Az úgynevezett listába vételre, a polcpénzre, a reklámkiadásokra, az akciós
kampányokra milliós nagyságrendű költségek mennek el.

Összefogás kellene

Ezt pedig egy borosgazda képtelen kitermelni – erősíti meg Iváncsics Zoltán neves soproni bortermelő is, aki egyetlen esélyt lát a kitörésre. Meglátása szerint a soproni gazdáknak össze kellene fogniuk, így egységesen fellépve mind a szállítási költségek, mind az egyéb kiadások megoszlanának közöttük. A termelők azonban még nem tettek ilyen lépéseket.

Móricz Eszter, a Billa Kereskedelmi Kft. italbeszerzője megerősítette, hogy a soproni borok minőségével elégedettek, nyitottak lennének több fajta értékesítésére is. A közeljövőben a Hauer pince két-három borának a listába vételét tervezik, ám ők is csak egy nagyobb forgalmazó segítségével tudnak eleget tenni a kötelezettségeknek. Az élelmiszerüzletekkel szemben a soproni éttermekben és vinotékákban egyre bőségesebb a kínálat a minőségi soproni borokból – állította egybehangzóan Iváncsics Zoltán és dr. Szita Miklós.

Folyóbort könnyebben

A megyeszékhelyen lehet ugyan kapni pannonhalmi megnevezésű bort a nagy áruházak némelyikében (a belváros legnagyobb élelmiszer-áruházában nem, viszont ott van hat-hét soproni fajta), de ezeket innen távolabb palackozzák.
A győri Vinaret borszaküzletben körülbelül 300-féle bor található, köztük 4 pannonhalmi (rajnai rizling, tramini, chardonnay és sauvignon blanc). A Szőllősi-féle pincészetből szerzik be, Neszmélyről. A palackozók egy
része egyébként nem is a bort, hanem még magát a szőlőt vásárolják meg a termelőktől.

Építést terveznek

A pannonhalmi borvidéken valóban teremnek jó borok, s úgy tűnik, a jövőben egyre több kerül belőlük üvegekbe is. Fejlesztésbe fogott például az apátság, s a hírek szerint a jövő ősztől itt már évi 300 ezer palackot lesznek képesek megtölteni. De vannak más, komoly elképzelések is. Ilyenbe fogott például az écsi dr. Vaszari László vállalkozó, borászati és italtechnológus szakmérnök, akinek alapos kitekintése van a környékre,
hiszen a Pannonhalma-sokoróaljai Hegyközségi Tanács elnöke is. Ő mindenesetre nagyberuházásba kezdett, a borászati technológiai fejlesztés után jöhet a palackozóüzem. Ehhez pályázaton nyert a területfejlesztési célirányzatból 22 millió forintot, három évre. Csak a palackozót (épület, tároló, automata gépsor) tekintve 52 millió forintos a beruházás, áfa nélkül. A munka 2004-ben fejeződik be, akkor óránként 1500 palack bor kerülhet le a gépsorról. A szakemberek biztató jeleit látják a borkultúra fejlődésének, egyre többen meg tudják fizetni a valóban jó minőségű (így aztán nem is olcsó) borokat...

Korábban:

Ketyeg a borbomba (2002-07-22) >>
Reménykedő termelők (2002-07-29) >>
Ismét kinyílnak a kiskapuk? (2002-07-17) >>
Borzárjegyek alkonya (2002-08-11) >>

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ ötödik legjobb sportlövője

A sportlövők világszervezete meghívta a jövő évi világbajnokságra a soproni Nagy Lajost, aki ebből… Tovább olvasom