Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Óvodások és a médiumok

Sopron - Nemcsak szakembereket, szülőket is foglalkoztat a kérdés: mikor szabad a gyereket a számítógép, a televízió elé engedni és hogyan? Sosem egyedül és csak az életkornak megfelelő program, illetve műsor legyen elérhető.
Intézményekben és családi otthonokban is nehéz megoldani, hogy a gyerekek távol maradjanak a médiumoktól; az újságok, tévék, rádiók, az internet közvetítette hatásoktól. Egyáltalán, el kell-e tiltani az óvodásokat, kisiskolásokat a képernyőktől vagy lehet-e ezeket az eszközöket jóra is használni? Ezekre a kérdésekre is kereste a válaszokat a soproni Szivárvány Óvoda a Goethe Intézettel együttműködve. Együttműködésük eredményeként harminc órás továbbképzést tartottak Sopronban német nemzetiségi óvónőknek a korai többnyelvűség módszertanáról, a környezeti nevelésről és médiákkal való bánásmódról. Puttkamer Emőke, a továbbképzés szervezője németországi tapasztalataira és az alapítványi óvodában folyó szakmai program eredményeire támaszkodva úgy gondolja: jobb, ha felkészítjük a gyermekeket, koruknak megfelelően, a médiák használatára.

– Tudjuk, hogy kisgyermek gondtalanul vándorol a fiktív és a valós világ között, tárgyakat, állatokat emberi tulajdonsággal ruház fel, mert így tudja kezelni, átérezni, megérteni azt, amit lát. Ezt a fontos és számára gyönyörű folyamatot támadják meg a médiumok, mert időnként érthetetlen, csúnya, brutális dolgokat közvetítenek, s mivel a gyerek nem tudja feldolgozni a látottakat, elfogja a félelem, rosszul alszik, vagy éppen úgy elvarázsolódik, hogy nem tudja kikapcsolni a készüléket és egyre nő a feldolgozhatatlan élmények száma – magyarázza a szakember, aki szerint határozott kontrollal viszont a gyerek fejlesztése érdekében fel lehet használni a médiát. Sőt, már óvodásban korban, mert minél előbb megismeri, annál jobban tudja kivédeni az eszközökben rejlő veszélyeket is.  – Fontos, hogy a gyerek soha ne egyedül üljön a képernyő előtt, ha feladatot kap, azt mindig játékos formában kelljen megoldania. Az egyszerűtől haladjon a bonyolultabb felé, minél fiatalabb a gyermek, annál rövidebb ideig használja az eszközt, tehát mindenképpen korlátozni kell a felhasználásukat – mondja a jó tanácsokat Puttkamer Emőke.

A továbbképzés résztvevői megismerhettek jó példákat is. Többek között a Németországból hozott, Ausztriában már használt német nyelvi  óvodai programot, melyet az iskola harmadik osztályáig lehet használni. Magyarországon az ELBE Alapítvány vállalta fel ennek a programnak a bemutatását és terjesztését.

Olvasóink írták

  • 1. mokus 2008. november 20. 12:16
    „A szakember nem tudja, mi a különbség a média és a médium között?!!
    Egyébként a címben is rosszul szerepel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagykövet a vendég

Sopron - Aliza Bin-Noun, Izrael Állam nagykövete lesz ma a soproni Hit Gyülekezet vendége. A magas… Tovább olvasom