Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Orbán Gabriella: le fogom győzni a rákot is!

Orbán Gabriella rosszindulatú daganat miatt az egyik mellét eltávolították, túl van a kemoterápián, most kezdi a sugárkezelést.

Orbán Gabriellát sokan ismerik Sopronban és a Kisalföld olvasói sem most találkoznak vele először. Ő Bakonyi Levente édesanyja, azé a kisfiúé, aki 12 éve oxigénhiánnyal született, emiatt soha nem tanult meg járni, beszélni.

Az állandó felügyeletre szoruló, csak okos, élénk tekintetével kommunikálni képes Levit anyukája az öccsével együtt egyedül neveli, nagylánya már önálló életet él. Az édesanyát úgy ismertük meg, mint aki fáradhatatlanul küzd a gyerekeiért – s most kénytelen önmagáért is…

– Egy augusztusi szombaton vettem észre a csomót. Hétfőn már orvoshoz mentem. Az utolsó mammográfiás leletem januári volt, minden évben elmentem a szűrésre. Mégis… Szeptember 13-án már operáltak – foglalja össze az első hetek történéseit Gabi. Mosolya a régi, elszántsága, ha lehet, még nagyobb. Csinos, mint mindig, hogy min megy keresztül, arra csak az extrém rövid frizurából lehet következtetni.

Orbán Gabriella született harcos. A fiaiért mindent megtesz – például meggyógyul. Fotó: Magasi
Orbán Gabriella született harcos. A fiaiért mindent megtesz – például meggyógyul. Fotó: Magasi


– Műtét előtt azt mondtam a sebésznek: ha úgy látja biztosabbnak a jövőmet, hogy az egész mellemet eltávolítja, egy másodpercet se tétovázzon. Így történt.

De ezt nem éltem meg drámaként, sőt. Nem érzem azt, hogy akkor én most már nem is vagyok nő… Inkább úgy vagyok vele, hogy legalább megszabadultam tőle, nem kell attól rettegnem, hogy maradt-e még ott valami. Így is itt van az emberben a félsz, hogy hol bukkan fel benne esetleg még rosszindulatú sejt, daganat.

– A kemoterápia szörnyű, de el kell viselni. És igen, néha az embert fojtogatja a halálfélelem, rosszullét gyötri, fáradt, elege van… Nekem nagyon sokat segített, hogy egy közösségi oldalon megoszthattam az ismerőseimmel az érzéseimet, a tapasztalataimat. Így tudtam igazán farkasszemet nézni ezzel a félelmetes kórral. Igazi kis közösség alakult ki, engem is bátorított a sok hozzászóló, én is tudtam tanácsokat adni azoknak, akik ugyanezt a kálváriát járják.

Eleinte csak pozitív visszajelzéseket kaptam, Levi miatt egyébként is sokan ismerik a harcos oldalamat. Amikor viszont feltöltöttem azokat a fotókat is, amiken egy szál farmernadrágban állok… Na, az sokaknál kiverte a biztosítékot. Pedig azt gondolom, néha sokkolni kell az embereket: vigyázz! Veled is megtörténhet.

Nem hivalkodni akarok, sem dicsekedni, hogy nézzétek, én milyen erős vagyok. Azért dokumentálom végig a stációimat, hogy senki se felejtse el a szűréseket, s ha esetleg úgy jár, mint én, lássa: van gyógyulás. Hiszen én is leszek még újra jó nő! – nevet Gabi, miközben fiaira kacsint. Értük is gyógyul, erősödik. Már tervezi a helyreállító műtétet is…

– Azért az felháborított, hogy nem rendelkezhetem a saját testem felett. Szerettem volna a másik mellemet is megoperáltatni, hogy pakoljanak ki belőle mindent, amit daganat fenyegethet.

De ma még a megelőzés céljából történő emlőeltávolítás kutatási stádiumban van, ezért a sebészeknek meg van kötve a kezük, nem végezhetnek ilyen beavatkozást! Ilyet csak Amerikában lehet, talán ott is csak Angelina Jolie-nak. Ez azért igazságtalan – dohog Gabriella, aki valószínűleg ezt sem fogja annyiban hagyni. Majd kitalál valamit, hiszen ahogy a neten vezetett közösségi oldalának címe is mondja: csak akarni kell, de nagyon!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőhomoki az Év Falusi Vendégfogadója

A fertőhomoki Márk Attiláné húsz éve működteti családi vállalkozásként a vendégházát. Idén ők kapták… Tovább olvasom