Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Okkultizmus: a tiltott ajtó

˝Akár a pszichiátriáig vezethet az út˝ – mondta Varga Róbert református lelkész, aki a szellemidézés és egyéb okkult tevékenységek veszélyeire hívta fel a figyelmet a Bárka baptista gyülekezetben tartott előadásán.

A XXI. századi szupercivilizációban miért láthatunk még a tévében is kártyajóslást? Miért van igény a szellemidézésre, jövendőmondásra? Vajon miért dívik még manapság is az okkultizmus? – kérdeztük az előadót, Varga Róbertet.

– Az okkultizmus rejtett dolgokkal foglalkozik, az ˝okkult˝ szó is annyit jelent, rejtett. Olyan szféráról van szó, amiről Isten azt mondta, ne lépjünk oda be, mert az számunkra tiltott. Isten féltő szeretetből teszi mindezt, az ember védelmében. Mózes könyvében áll: ne legyen köztetek halottidéző, jövendőmondó – részletezte Varga Róbert nagykovácsi lelkész.

– Az okkult ˝tudás˝ és tanok nem tartoznak a természetes emberi megismerés tárgykörébe, és Isten sem nyilatkoztatta ki azokat az embereknek. Az okkultizmus Isten helyett más irányban tapogatózik segítségért, ˝tisztánlátásért˝. Jellemző példa erre a spiritizmus vagy szellemidézés, amely rejtett dolgokat igyekszik kideríteni a szellemekről.

Varga Róbert: Az okkultizmus egy olyan ajtónyitás, amelyet az ember aztán magától már nem képes becsukni. Fotó: Gosztonyi
Varga Róbert: Az okkultizmus egy olyan ajtónyitás, amelyet az ember aztán magától már nem képes becsukni. Fotó: Gosztonyi

Az okkultizmust egy olyan ajtónyitásnak tekinthetjük, amelyet az ember aztán maga már nem képes becsukni. Ennek negatív következménye komoly mentális problémákban nyilvánul meg, rémálmok és leküzdhetetlen félelmek formájában. Mint lelkész tudom: az okkultizmus áldozatainál számos esetben az út egészen a pszichiátriáig vezetett. Nyilvánvaló, hogy az okkultizmus és a kereszténység nem fér meg egymással, sőt, sok esetben egész egyszerűen mások hiszékenységének kihasználásáról van szó. Úgy vélem, az ember, aki léte során akaratlanul is sok területet végigjár, valójában egyvalakit keres állandóan: aki békességet, nyugalmat, szeretetet ad. S mindezt csak Istenben lelheti meg.

Olvasóink írták

 • 3. miracle 2010. március 16. 22:08
  „Vallási látomások azok nem veszélyesek?? Pedig azok sem maguktól jönnek ám elő, azt is csak az érintett látta, aki vagy alapból beteg volt, vagy rásegített (spéci növénnyel, nem alvással, "meditációval") de a végeredmény ugyanaz: hallucináció.”
 • 2. info2009* 2010. március 16. 19:40
  „Erdekes. A Vatikan, az egyhaz, a titkos tarsasagok, a szabadkomuvesseg, orszag vezetoi mind-mind uzik a mesterseget, amit ugye lathatunk a szimbolumokban amit hasznalnak es eleg bizonyitek van az okkult rendszeres hasznalatara. Az Uj Vilagrend (NWO) globalis vezetoi mind okkult szertartasokat vegeznek annak erdekeben, hogy megtarthassak hatalmukat. Aki a TV-t nezi es felismeri a szimbolumokat, az tudja, hogy mirol van szo. Szoval csak a tudatlan rabszolganep ne hasznalja ezt? Vajon miert nem akarjak, hogy mi is mesterei legyunk es hasznaljuk a "kartya-joslast" peldaul?
  Koszonjuk a lelkesz urnak, hogy felhivta a figyelmet arra, hogy hogyan "iranyitanak" bennunket.”
 • 1. oaxacaca 2010. március 16. 10:15
  „A lelkész úr utolsó mondatában az alábbi módosítással élnék: A békességet, nyugalmat,szeretetet-hitbéli elkötelezettségétől függetlenül- mindenki csakis önmagában találhatja meg. Külső segítség nélkül.
  S ha ez megtörtént, a katartikus élmény sem marad el. Ezt nyilvánvalóan növeli annak biztos tudata, hogy ezért ÉN tettem egyedül. Segítség nélkül.
  Ha valakit erős hitében megbántottam, elnézését kérem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer tonna anyaggal tömték be a kátyúkat

A tél mély nyomokat hagyott az utakon, egyes szakaszokon talán több a kátyú, mint az összefüggő… Tovább olvasom