Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Nyitottabb soproni színházat ígér az új igazgató

Egyáltalán nem mindegy, hogy élmény szintjén van-e köze a diáknak egy kötelező olvasmányhoz vagy csak gépiesen bemagolja az órán hallottakat.
A következő évadban saját tánckart állítanak fel és cél az is, hogy saját zenekara legyen a színháznak. Ebbe csak akkor hívnak meg Sopronon kívülről tagot, ha a városban nem találnak megfelelő embert a posztra – mondta Pataki András.

A színtársulat leendő tagjai számára háromnapos válogatót rendeztek. A 130 jelentkezőből 45-en vettek részt a castingon, amely után 16-ra szűkült azok köre, akik a társulat tagjai lehetnek. Az igazgató közlése szerint a 2009-ben diplomázott Horváth Andor helye biztos egyelőre, a további négy-öt társulati tagot pedig az augusztus végi évadnyitón nevezik meg. A korábban ismertetett tervek szerint rajtuk kívül több vendégművész, mások mellett Bánsági Ildikó, Kézdy György és Koncz Gábor is fellép Sopronban.

Pataki András beszámolt arról, hogy a tánckar nyolc helyére négy lányt és három fiút már szerződtettek, a negyedik helyet augusztusban töltik be. A cél az, hogy 2014 nyarára önálló, minőségi produkciókkal fellépni képes tánckara legyen a teátrumnak, amely jövőre önálló bemutatóra is készül, miközben tagjai már az ősszel kezdődő évad műveiben is megmutatják tánctudásukat.

Az igazgató kiemelte, hogy újragondolják színitanodájuk koncepcióját, mert az a céljuk, hogy az általános iskola első osztályától kezdve bevonzzák a fiatalokat a színházba. Olyan foglalkozásokat akarnak indítani, amelyeken a gyerekek élményszerűen tudják feldolgozni az iskolai tananyagot. Mint mondta, egyáltalán nem mindegy, hogy élmény szintjén van-e köze a diáknak például egy kötelező olvasmányhoz vagy csak gépiesen bemagolja az órán hallottakat.

Oberfrank Péter zenei vezető hangsúlyozta: azt szeretné tudatosítani a közönségben, különösen pedig a fiatalokban, hogy "az opera nem valami múzeumszerű, régi, nagy magasztos dolgoknak a felelevenítése", hanem nagyon is élő műfaj. Ehhez pedig a zenés színház klasszikus vonalát szeretné megteremteni, bemutatva az opera igazi gazdagságát, szépségét.

Pataki András május végén vette át a soproni Petőfi Színház vezetését, miután elődje, Darvasi Ilona március közepén felmondott, mert a fenntartó nem hosszabbította meg Huszti Péter szerződését.

Olvasóink írták

 • 4. vitriol2 2012. július 10. 05:11
  „". Abalajobb "
  a bérlet vásárlás egy olyan elővéleményezés, sokan hasonloan "reagáltak" mint Te, a családom sem "rohant"-söt ...”
 • 3. Abalajobb 2012. július 06. 19:33
  „1. 2. Látta a bérletezési felhívást és a színészek neveit? Nem rohanok bérletet venni...”
 • 2. bali00004 2012. július 06. 14:57
  „1. nága
  gondolom azért mert nem érdekel senkit, vagy csak kevés embert. :-)”
 • 1. nága 2012. július 06. 08:04
  „Nagyon várjuk a jó előadásokat. Az ismertetett tervek is jónak tűnnek.
  Persze itt nem tülekednek a hozzászólók, mert ez nem a VOLT...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncsikerek a világbajnokságon

Ismét előkelő helyen végeztek a soproni MRL Club Táncegyesület növendékei a múlt hétvégén… Tovább olvasom