Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Nincs versenyhelyzet a gazdaságban

Sopron - A magyar gazdaságnak csak akkor van esélye növekedési pályára állnia, ha csökkennek a közkiadások, az uniós pénzeket nem „betonba” öntjük, hanem gazdaságélénkítésre fordítjuk, ha átalakul az adórendszer – hangzott el többek között a régiós kamarai gazdasági évnyitón.
Nyugat-dunántúli Régió Kereskedelemi és Iparkamaráinak gazdasági évnyitóján a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól dr. Parragh László és Simor András tartott előadást Sopronban. Az ünnepségen adták át a régiós minőségi díjakat és a soproni kamara Lackner-díját.
Vas, Zala és Győr-Moson -Sopron megye vállalkozásainak képviselői, kamarai vezetők vettek részt a régiós kamarai szövetség évnyitó rendezvényén, amelynek a közgazdaságtudományi kar adott otthont.

Parragh László, a Magyar Gazdasági Kamara elnöke a Válaszúton a gazdaság című elemző előadásában tárta fel gazdasági életünk jelenlegi mélyrepülésének okait, megemlítve, hogy az elmúlt években hiába figyelmeztették a kormányokat. Parragh szerint az uniós források nagy lehetőségeket jelenthetnek, ha jól használjuk fel a támogatásokat – elsősorban gazdaságélénkítésre –, de a jelek nem erre utalnak, ugyanis a pályázatok döntő többsége, infrastruktúrával kapcsolatos (például autópálya, városrehabilitáció).

A kamara elnöke példaként Spanyolországot (és Írországot) emelte ki, ahol a politika konszenzusos alapon kijelölt néhány prioritást – kiemelten a turizmust – és ezt, valamint a hozzá kapcsolódó vállalkozásokat fejlesztette, a szállodaépítéstől a képzésen át a kerámia iparig. Fontos lenne a kis és középvállalkozások megerősítése, ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges lenne az adóterhek csökkentése, ezzel párhuzamosan a kiadások csökkentése, és az uniós támogatások más koncepció szerinti felhasználása.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a növekedésről és a az inflációs kilátásokról tartott előadást. Álláspontja – a gazdaság helyzetéről és a lehetőségekről – összességében megegyezett a kamarai elnök véleményével. Úgy látja, az infláció 2009-re lecsökkenhet 3 százalékra, ehhez azonban számos kockázati tényezőt kell(ene) kiiktatni a gazdaságpolitikából. Kiemelten szólt a versenyképesség megteremtéséről, mert hiába liberalizálták például az árampiacot, ha azt Magyar Villamos Művek 80 százalékban uralja, és nincsenek meg a szolgáltatók közötti verseny feltételei, lehetőségei. Ennek köszönhető, hogy nálunk 30-40 százalékkal magasabb az áram nagykereskedelmi ára, mint Németországban, de az ipari gáz ára is 15-30 százalékkal magasabb, mint a régió országaiban. A bérekről szólva kifejtette, a gazdaság teljesítéséhez képest költségszinten (a munkáltatók által fizetett adók és járulékokat is beleszámítva) magasak. Az országban nem munkaerő-problémák vannak, hanem foglalkoztatottsági gondok, hiányzik a kvalifikált munkaerő – ez már gátja a külföldi beruházásoknak – ezért elengedhetetlen az oktatás és a képzés átgondolása.

Az eseményen – amelyet köszöntött Fodor Tamás polgármester is – került sor a Regionális Minőségi Díjak átadásra. Ezúttal a Zalavíz Zrt. és a Büki Gyógyfürdő Zrt. kapta az elismerést. Horváth Vilmos, a Soproni Gazdasági Kamara elnöke, a régiós szövetség soros elnöke a rendezvény zárásaként átadta az elnökséget nagykanizsai kollégájának. Előtte azonban átnyújtotta az idei Lackner-díjat – a soproni kamara elismerését – Parragh Lászlónak, aki sokat tett a kamarai rendszer megerősítéséért, a soproni régió gazdasági fejlődéséért, tagja a Nyugat-Magyarországi Egyetem Felügyelő Bizottságának, oktató, a GySEV alelnöke.

Olvasóink írták

 • 9. Robin Hood 2008. február 06. 18:47
  „Látó ismerhet valahonnan! Így igaz véleményem "gyorsan nyersen ér"... minden álértelmiségit! ( nem József Attilára gondolok) Gondoljatok csak az épp újra aktuális Globex ügyre. Hányan voltak a tisztelt képviselők közül olyanok akik amúgy az általános megítélés szerint nem értelmiségiek? Csupa tanár, orvos,jogász, mérnök, stb, és a pénzünk mégis elúszott... Milyen jó is lett volna ha akkor egy un. értelmiségivel kevesebb egy nyersen fogalmazó értelmes emberrel meg több lett volna azokban az időkben!”
 • 8. látó 2008. február 06. 14:57
  „Robin Hoodnak ha talán sokak számára nyersen is foglamaz, de mindenben igaza van! Ma itt tartunk..a honapunkat pedig senkik képviselik!”
 • 7. Robin Hood 2008. február 06. 05:34
  „Kedves Nagy Imre! Ezzel az " adócsalás élelmességnek" számít megfogalmazással az ingyenélő politikusok kezére játszol ezt azért illene észrevenned. Az EU-ban egyébként nagyságrendekkel nagyobb az adócsalás csak 1. van miből 2.kifinomultabb módszereket alkalmaznak. Nem hiszed akkor kerülj kapcsolatba nyugati cégekkel. Tátva marad a szád... A híres nyugati adómorál ellenére magyarok tömkelege dolgozik kinn ausztriában feketén csak egy példa a sok közül. Ha majd áttértél főállásu vállalkozásra meglátod igazam van!”
 • 6. Nagy Imre 2008. február 06. 01:43
  „Robin Hood-nak: EU ugyeben egyetertunk en csak finomabban fogalmaztam.
  De igenis kockaztattam mar sajat "vagyonomat" uzlet beinditasara. Igaz meg csak estenkent foallas utan tudom csinalni. Valoszinu felreertelmezted amit irtam. En azt allitottam hogy eloszor az Allamnak kell az elso lepeseket megtenni a bizalom helyreallitasara es miutan a polgar megbizik az Allamban nem is fogja meglopni azt. Amig Magyaroroszagon az adocsalas elelmessegnek szamit (es nem lopasnak) addig nem is lesz rend.”
 • 5. Robin Hood 2008. február 05. 22:28
  „Az "állam meglopása" ez egy gyönyörű megfogalmazás, kedves Nagy Imre. Ebből ugyanis kitűnik Neked nincs olyan vállalkozásod ahol a keservesen megszerzett saját vagyonodat kockáztatnád. Különben nem írnál ekkora baromságot hanem inkább olyasmit, hogy sok vállalkozás a tolvaj elől dugja el amit megtermelt... eddig tudtál követni? Továbbá az un. EU ( ami persze nincs csak hazudják...) nemhogy nem érdekelt abban, hogy a magyar gazdaság versenyképes legyen, hanem egész egyszerűen ELLENÉRDEKELT! Mert ahhoz, hogy ők jól éljenek, minket ki kell rabolni és ezt a hazaáruló elittel meg a kollaboráns un. értelmiséggel karöltve meg is teszik. Pusztán gondolkozni kell...”
 • 4. Nagy Imre 2008. február 05. 20:34
  „Ma Magyarorszagon az unios palyazatiras mar kulon "szakmanak" szamit. Az Uniora mint egy mikulasra tekintenek aki osztogatja a jogyerekeknek az ajandekokat. A bajt abban latom hogy az Unio mint kapitalista szervezet nem erdekelt abban hogy a Magyar gazdasag versenykepes legyen. Termeszetesen az sem erdekuk hogy csodbemenjen tehat neha neha osztogatnak valamit. A szabadversenyes kapitalizmus mara utopia lett mert minden a globalizacionak van alavetve, az Unio is. Egy eros gazdasag gerincet a kis es kozepvallalatok kell hogy kepezzek. A vallalkozo szellemu polgarnak nem palyazatra hanem olyan torvenyekre lenne szuksege melyek ot tamogatjak. Ha a magyar vallalkozo erzi hogy az Allam kiall mellette es nem idegen erdekeket kepvisel akkor talan elobb utobb felhagy az Allam meglopasaval is. A magyar problemakat az unios forrasok nem fogjak megoldani.”
 • 3. Robin Hood 2008. február 05. 11:06
  „kividlinek! Már "benéztem" és gyorsan ki is néztem onnan. lehet, hogy te túl fiatal vagy barátom de hidd el tudom mit miért írtam. Ezek tökéletesen alkalmatlanok mindenféle érdekképviseletre!”
 • 2. kvildi 2008. február 05. 10:08
  „Kedves RHood! Gratulálok a nevedhez! Nézz be néha a kamarába, beszélgess velük, mert az előítéleten túl nincs információd róluk. Biztosan ők is figyelembe veszik a használható ötleteidet. Rugalmasak hidd el és nem pirosak és nem is narancssárgák. Sajnos a vállalkozók baja, hogy nem ismerik fel a tagság előnyeit. A gazdaság egy összetett rendszer, a mindenható sem véd meg csak úgy, ott is Neked kell kérni, vagy helyt állni.”
 • 1. Robin Hood 2008. február 05. 08:14
  „Ezt a süket dumát nyomja a kamara : uniós források, prioritás, gazdaságélénkítés bla bla bla... már hosszú évek óta! Különösen az MSZMP volt pártbizottságán "dolgozó" mára a magántulajdont elismerő urai! Csak egyet felejtenek el ők is meg a politikus urak is, hogy a vállalkozások 95%- a NEM TAG!!! A mi nevünkben ezek ne beszéljenek! Köszönjük nem kérünk belőle mert a "munkásságuk" bizonyítja tehetetlenségüket! Természetesen fontos lenne egy igazi jó kamarai rendszer aki pl. megvéd minket mondjuk az osztrák "honfoglalóktól" , de ilyennek a nyomát sem látni. Ja és még valami. Az EU-s pénzeket természetesen majd a pesti gazemberek fogják ellopni az utolsó fillérig...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiéleződő regionális különbségek

A hazai régiók közötti különbségek egyre inkább kiéleződnek az európai uniós csatlakozás után -… Tovább olvasom