Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Nem indul fegyelmi Sopronban

Közgyűlés: személyeskedésben nem volt hiány a tegnapi testületi ülésen.

A többség elutasította a Fodor Tamás polgármester elleni fegyelmi eljárás megindítását, önkormányzati fejlesztésekről és ruhapénzről is szó esett a tegnapi soproni közgyűlésen. Első körben tárgyalták a szervezeti és működési szabályzat módosításait.

A tegnapi soproni közgyűlésen először a sürgősségi előterjesztésekről szavaztak a képviselők. A szocialisták által benyújtott előterjesztés, melyben a városi perek ügyében fegyelmi eljárást kezdeményeznének Fodor Tamás polgármester ellen, 10 igen és 14 nem ellenében nem került napirendre.

Farkas Gábor soproni rendőrkapitány a város közrendjéről és közbiztonságáról tartott tájékoztatót. Mint elhangzott, tavaly a közlekedési szabálysértések felderítési statisztikája jóval megelőzte a megye más körzeteiét. Miután felvázolta a 2006-os feladatokat, Farkas Gábor megköszönte a városvezetés által nyújtott támogatást.

A célokról a rendőrkapitány elmondta, rendszámfelismerő videokamerás rendszert szeretnének kiépíteni a városban, mely megkönnyítené a bűnmegelőzési munkát. Jelenleg a szervezésen dolgoznak a szakemberek.

A tegnapi közgyűlésen, a vízmű 2007-es üzleti tervének tárgyalásakor elhangzott, összességében 184 milliós veszteséget terveznek. Kóczán Zoltán (SZDSZ) kifogásolta, hogy a tervezett fürdőberuházás tovább növelné a hiányt és – a vízdíjba építve – a környező falvak lakóival is megfizettetnék az őket kevéssé érintő beruházás költségét.

– A városvezetés nyitott abban a kérdésben, hogy milyen irányban induljon meg a fejlesztés – fogalmazott Havas András alpolgármester. – Nyilvánvaló, hogy szükség van rá, a szóba jöhető lehetőségeket pedig mérlegelni kell.

Szabó néni szót kért

A fürdőfejlesztés ügyében a közgyűléseket rendszeresen látogató Szabó néni is szót kért. Miután a képviselők egyhangúlag támogatták felszólalási szándékát, az idős soproni hölgy arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sörházdomb területén található erdőbe nem célszerű élményfürdőt telepíteni. Mint mondta, azon soproniakat képviseli, akik a parkerdő helyett inkább a Tómalmon képzelnek el fürdőfejlesztést. A téma tárgyalásakor Simon István alpolgármester örömmel állapította meg, hogy végre egyetértés van a két oldal között.

Tájékoztató a fejlesztésekről

A jövőbeli önkormányzati fejlesztésekről vitáztak a tegnapi ülésen. A tájékoztatóban szó esett a Tűztorony rehabilitációjáról, a Kőszegi úti vasúti átkelő átalakításáról, az északnyugati tehermentesítő út megépítéséről és az Ikva patak mederrendezéséről is. Tervezett továbbá egy belvárosi konferencianegyed kialakítása. Ennek keretében a gyakorta kihasználatlannak és kihasználhatatlannak titulált konferencia-központon kívül a környező épületekben alakítanának ki szekciótermeket.
„Hogy áll a projektek előkészítettsége?" – kérdezte Németh Árpád (Civil Összefogás). – A nagy projektek elő vannak készítve, így amikor kiírják a tendereket, már birtokában leszünk azoknak a dokumentumoknak, melyek szükségesek a pályázathoz – válaszolta Fodor Tamás polgármester.

Személyeskedő viták

A 2006. évi zárszámadás kapcsán ismét szóba került a sokat taglalt városi hitel- és adósságállomány. Továbbra sem született megegyezés arról, hogy mennyi is a tényleges összeg, személyeskedő vitába torkollt a napirend.

Ezt követően majd egyórás „gatyázás" kezdődött. Kiderült, Kóczán Zoltán tíz hónap alatt bruttó 564 ezer forintot vett fel ruhapénz címén 2005 decembere és 2006 októbere között. A gazdasági bizottság vizsgálata szerint ez – adóval együtt – mintegy 920 ezer forintos kiadást jelent a városnak. A vita ismét elfajult, miután Rádonyi László (Fidesz) részletesen ismertette a listát, amin a képviselő által vásárolt nadrágok és más ruhaneműk szerepeltek.

Megszűnne a hangrögzítés

Első körben tárgyalták az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának változásait. A módosítás szerint megszüntetnék a közgyűlések hangrögzítését, képviselő nem nyújthatna be sürgősségi előterjesztést, de az arra jogosultak akár egy órával az ülés előtt is megtehetnék. A következő közgyűlésen esedékes második körös tárgyalás előtt a frakciók egyeztetést tartanak a témáról.

Keresetkiterjesztésről is döntött a közgyűlés, ami nagy vitát váltott ki. A mélygarázs ügyében indított pert kiterjesztik azzal, hogy a szerződés érvénytelenségének megállapítását is kérik. A határozati javaslat január 19-i visszamenő hatállyal megerősíti a közgyűlés jóváhagyását a perindításhoz. Abdai Géza alpolgármester és Kalmár István között éles szóváltás bontakozott ki arról, hogy az előző városvezetés átadott-e minden dokumentumot a beruházásról.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régiónk borai követségben

A Külügyminisztérium borversenyt hirdetett, a győztes borok a magyar külképviseletek reprezentációs… Tovább olvasom