Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Nem éri hátrány a védőnőket

Sopron - Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság átszervezésének következtében a soproni védőnők közalkalmazotti státusa is megszűnt. Emiatt azonban nem éri hátrány őket – állítja a hivatal.
Sopron önkormányzata január elsejétől átszervezte az egészségügyi alapellátást, megszüntette az addig önálló intézményként működő igazgatóságot, amelynek feladatait a polgármesteri hivatal humánszolgáltatási osztálya vette át. Ezzel megszűnt a védőnők, az iskola-egészségügyben dolgozók, a kiszolgálószemélyzet és egy gyermekorvos közalkalmazotti státusa. Hogy ennek mi az oka, arról Palotai György osztályvezetőt kérdeztük.

– Nagyon egyszerű a magyarázat. A polgármesteri hivatal a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltató. Bár a jog nem tiltja az alapellátási feladatok ellátását, a törvény kimondja: „A közigazgatási szervnél köztisztviselőnek, ügykezelőnek nem minősülő munkavállaló munkaviszonyára A munka törvényköny-
vének rendelkezéseit kell alkalmazni." Ez a paragrafus 2003 júliusától érvényes, tehát az alapellátási igazgatóság megszüntetésekor ez a szabály volt hatályos. Magyarul ez azt jelenti, hogy a védőnők és minden más érintett munkaszerződéssel látja el a feladatát mint munkavállaló – mondta el Palotai György, hozzátéve, nem érte hátrány a szakembereket. A továbbiakban is megkapják mindazt a juttatást, amit közalkalmazottként kapnának, csak más jogcímen. Ha például a közalkalmazottak számára kötelező béremelést írnának elő, a hivatal ezt a védőnőknek is megadná, ahogy 13. havi bér helyett is megkapják a pluszjuttatást. Akkor is, ha erre egyébként nincs törvényi kötelezettsége a hivatalnak.

A vidéki településeken továbbra is közalkalmazottként dolgozhatnak a védőnők, ennek pedig az a magyarázata – tudtuk meg a városházán –, hogy ott korábban, a 2003-as törvényi szabályozás életbelépése előtt már önkormányzati alkalmazásban álltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Június elsején szavaznak Röjtökmuzsajon

Röjtökmuzsaj - Április első hetében kapják kézhez a választási értesítőket a röjtökmuzsaji… Tovább olvasom