Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Négy kiló kábszert foglaltak le a rendőrök tavaly Sopronban

Az önkormányzat kérésének eleget téve a Soproni Rendőrkapitányság fokozta a kábítószer elleni harcot. Tavaly mintegy 7,5 millió forintnyi drogot foglaltak le.

A soproni képviselő-testület legutóbbi ülésén tartott beszámolót Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője. Elhangzott: tavaly az előző évhez képest a rendőrkapitányság illetékességi területén 25 százalékkal nőtt az ismerté vált bűncselekmények száma. A nyomozási eredményesség 59 százalék volt, s ez meghaladta az országos átlagot.A város közgyűlése a 2008-as beszámolót fenntartásokkal fogadta el. A képviselő-testület kifogásolta egyebek mellett, hogy nem derítette ki a rendőrség, ki lopta el a Balfi utcából a köveket, kevésnek tartották a közterületen a rendőri jelenlétet. Úgy ítélték meg: nem elég hatékony a kábítószer ellen harc, a bűnmegelőzés.

Nos, jelenthetjük, a drog esetében jelentős javulás történt. S erre Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány is felhívta a figyelmet. Mint elmondta, a megyében a soproni a legeredményesebb kapitányság.A beszámolóból kiderül: 2009-ben jelentősen fokozták a kábítószer termesztési helyszínek és terjesztők felfedését, céljuk volt annak megakadályozása, hogy az itt termelt, valamint illegális úton ide érkezett kábítószer a fogyasztókhoz eljusson.

Sopronban, a legelterjedtebb kábítószer fajta a cannabis, mivel ennek beszerzése a legegyszerűbb. Az eljárások során a különböző amphetamin származékok (extasy tabletta, speed por), valamint a kokain és heroin jelenlétét is kimutatták a szakértők. A könnyű anyagi haszonszerzés lehetősége miatt a korábban más bűncselekményeket elkövetőknél érezhető egyfajta ilyen jellegű „szakosodás". Ezekben az esetekben, főleg a marihuánával történő jogsértések a jellemzőek, mivel ezen kábítószer kultúra beszerzése a legkönnyebb.

A fokozott járőrszolgálat eredményeképpen kábítószerrel visszaélés miatt 22 büntetőeljárást indítottak és 33 főt vontak büntetőeljárás alá. Összesen 4 kilogramm kábítószert mintegy 7,5 millió forint értékben foglaltak le. (Ebből 2,8 kilogramm heroint Sopronban, a Balfi úti evangélikus temetőben találtak). A rendőri intézkedések során elszámoltatásra került 296 fő, ők olyan fiatalok, akik az iskolák környékén drogoztak, illetve gyanúsan viselkedtek.A rendőrök tavaly 580 körözött személyt fogtak el.

2009. évben kiemelkedő rendőri feladatat volt a Páneurópai Piknik 20. évfordulójával kapcsolatos rendezvénysorozat – ahol több nemzet vezető közéleti szereplője, köztük Angela Merkel német kancellár is részt vett, valamint a nyolcvanezer főt vonzó VOLt Fesztivál biztosításának végrehajtása.

2009-ben az önkormányzat kérésének megfelelően kiemelten kezelte a rendőrség a város parkolási rendjének megszilárdítását is, továbbá a reggeli iskolakezdési időpontban folyamatos rendőri jelenlétet biztosítottak a baleseti szempontból veszélyeztetett iskolák környékén. A rendőrök tavaly 5021 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, valamint 4564 fő ellen tettek szabálysértési feljelentést.

A statisztikai adatokat vizsgálva megállapítható, 2009-ben Sopronban és a város térségében 119 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, melyből 1 halálos, 36 súlyos, 82 könnyű sérüléssel járt.

A beérkezett feljelentések száma 2009. évben 2008. évhez viszonyítva jelentős csökkenést mutat, 4777-ről, 3928-ra csökkent. A megbüntetett személyek száma ezzel arányosan 3658-ról 2880-ra mérséklődött.

Olvasóink írták

 • 8. Nagy_Imre_Vancouver 2010. június 03. 23:57
  „Nem a redoroket kell szidni hanem a jogalkotokat. A forrast lehetetlen megszuntetni mindig lesznek olyan orszagok ahol a nagy foldrajzi kiterjedes miatt ellenorizhetetlen a kemeny drog termeles. En annak a hive vagyok hogy a fuvet legalizalni kellene es adoztatni. Nem nagy kulonbseg van az alkohol es a fu kozott. Ha az ember nem tudja a merteket mindegyik art. A legalizalassal komoly csapast lehetne merni az illegalis termesztokre, terjesztokre. Ugyanakkor a kemenydrogok felhasznaloit buntetnem a "drogos mint aldozat" hozzaallas nem mukodik. Itt is pobaltak mar mindent ameddig a drogos bedrogozva pofanrohogheti a rendort (mivel x grammnal kebvesebb van nala) addig nem lesz rend. Be lehetne vezetni a kenyeszkezelest elzarassal. Nevetseges hogy elvarjuk a kemenydrog fuggoktol hogy onkent besetaljanak a rehabilitacios kozpontokba eroszak nelkul ez nem fog menni. Az ecstasy lab-ok kotyvasztoit teljes vagyonelkobzas es legalabb 10 evre itelnem. Persze a liberalisok ilyenkor hapognak..”
 • 7. beleptem 2010. június 03. 12:59
  „truman, józanul már nem menő bulizni.”
 • 6. Reális 2010. június 03. 10:57
  „Lehet menni a voltra,ott kb. egy nap alatt lehetne fogni ennyit!Szégyen,hogy a parlamentben is ül olyan párt,amelyik szorgalmazza a kábítószer legalizálását!”
 • 5. truman 2010. június 02. 18:49
  „Ez szép de szerintem a forrást kéne megszüntetni ahonnan jön.Nem pedig a kispályás dillereket.Vagy a rendöröket a félelem tartja vissza?Nemtudom, erre a választ.Amugy a drognak ellene vagyok én is, mert szerintem az él ilyeneken aki jozanul egy unalmas alak és ez kell ahoz, hogy boldogabban éljen.Szánalmas.
  Én józanul is tudok szorakozni, hát ez nem fura?.”
 • 4. c77 2010. június 02. 18:30
  „Nevetnék, ha tudnák.”
 • 3. anuvuk 2010. június 02. 16:41
  „"Talán még magasabb szinteken nem léteznek drogbárók"
  Még időbe, megkell kezdeni a takarítást, - de vas kézzel !!!!”
 • 2. Csetneky 2010. június 02. 16:22
  „Hát, ha figyelembe vesszük, hogy a 4 kilóból 2,8 kilóról az osztrákok mondták meg, hogy hol kell keresni, nem valami nagy durranás egy év alatt. Ilyen munka mellett nem csodálom, hogy több vezetőt is leváltottak a közelmúltban. És még ez a legjobb kapitányság a megyében? Milyen lehet a többi? Igaz mondjuk, vakok között a félszemű is király.”
 • 1. setretmc 2010. június 02. 15:43
  „Ez szép és jó meg öröm teli!!!!! És mennyire eset vissza a korrukció??? tudjuk amikor a deák igazolvánnyal fizettek??????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertő tóba fulladt a vitorlázó

Az év első tragédiája történt kedd délután a Fertő tónál. Egy osztrák vitorlázó életét veszítette a… Tovább olvasom