Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nagyobb lépés a soproni új Várkerület felé

A Várkerület a Tűztorony mellett Sopron másik jelképe, emellett fontos kereskedelmi és közlekedési központ. Átalakításának terve már évek óta az önkormányzat napirendjén van.

Lakossági fórumokon és egyeztetéseken mutatták be a terveket, s ahogy az a változásoknál lenni szokott, az elképzelések lelkes támogatókra ugyanúgy találtak, mint kritikusokra.

A tervek már több mint két éve készen voltak, a közel nyolcszázmilliós támogatásra most készült el a részletes pályázat, s azt a közgyűlés jóváhagyta. Amint a kormány rábólint a projektre, kezdődhet a közbeszerzési eljárás, aztán a tényleges munka. Addig is lehet barátkozni az átalakítás részleteivel.

A cél, hogy még szerethetőbb és élhetőbb legyen a Várkerület.
A cél, hogy még szerethetőbb és élhetőbb legyen a Várkerület.


– Annak örülök, hogy megszépül a Várkerület, különösen díjazom, hogy a most repedezett, töredezett járda megújul. Azt viszont nem szeretném, ha kevesebb parkolóhely lenne – mondta el véleményét a Várkerület felújításáról az egyik érintett üzlet vezetője, Göndöcs Amarilla.

Amit a soproniak első körben észlelni fognak az új Várkerületből, a közlekedés átszervezése lesz. A megújítás célja, hogy a város központi utcája élhetőbb és szerethetőbb legyen, ugyanakkor megőrizze egyéni, történelmi arculatát. Ennek jegyében elsősorban a gyalogosok és a kerékpárosok élveznek majd előnyöket, a gépkocsiforgalmat igyekeznek visszaszorítani. Új közösségi tereket alakítanak ki: a Mária-szobor és a Hűségkút közötti területet összevonják, egységesítik.

Zöldzónát építenek ki a Bástya tér és a Mária-szobor között, fákkal, zöldfelületekkel, pihenőhelyekkel. A házsorok előtt 4–6 méter széles természetes kőlappal burkolt gyalogoszóna lesz egységes utcabútorokkal. A középső kétszer egysávos úttest megmarad, de a szervizutak a jelenlegi formában megszűnnek.

A parkolási és az áruszállítási rendszer is változik: parkolók lesznek ugyan, de az üzletekbe csak a kijelölt helyeken lehet majd ki- és bepakolni. A széles „járdán" a gyalogosok a kerékpárosokkal osztoznak majd.

A gépjárműforgalmat szeretnék az Ógabona és a Széchenyi terek felé terelni, a Várkerületen lehetőség szerint minimalizálni. Megszűnnek a buszöblök, sebességkorlátozást is bevezetnek és ötven-hatvan méterenként gyalogosátkelőhelyet alakítanak ki. Autóval tényleg nem lesz érdemes erre jönni – csak akkor, ha itt lesz dolgunk.

Ilyen most a Várkerület. Az elképzelések szerint mozgalmasabb, fiatalosabb, lendületesebb. Fotó: Magasi Dávid
Ilyen most a Várkerület. Az elképzelések szerint mozgalmasabb, fiatalosabb, lendületesebb. Fotó: Magasi Dávid


És a tervezők azt szeretnék, hogy legyen itt dolgunk, ezt szolgálja a felújításhoz kapcsolódó úgynevezett portálprogram is. A kereskedelmi forgalom fellendülését várják az üzletek külső megújításától. Igényes kirakatok, teraszok, felújított homlokzatok várják majd a tervek szerint az erre járókat. Még a fák fajtáját is meghatározza a pályázat: díszkörte, éger és mezei juhar a választék.

Színvonalas városismereti kiadvány is készül kétezer példányban, szerkesztésére Soproni Helytörténeti Munkacsoport alakult. A város szép és élhető Várkerületet akar. A vállalkozók pedig nagyobb forgalmat. Mindenesetre most adott a lehetőség egy nagyobb lépésre.

A Várkerület a várárok külső peremén jött létre, a régi városfalak ívét követve.

A XII. századtól kezdve a város kereskedelmének fő színtere. Egykor itt állították fel sátraikat, fabódéikat a vásárosok. Később a kevésbé tehetősek csak egy kis bódényi telket tudtak venni, a gazdagabb kereskedők viszont lakópalotát építettek. A II. világháborús bombázások idején a szorosan egymás mellett álló épületek kártyavárszerűen dőltek romba. A foghíjak helyére kerültek a modern épületek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni nyugdíjasegyetem: a focilabda csonkolt ikozaéder

Megtudhattuk, hogy a „parabolaantennát" valójában paraboloid antennának kellene neveznünk. Tovább olvasom