Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nagycenk kastélya a Nemzeti Múzeumé

A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozik ez évtől a nagycenki Széchenyi-kastély. Korábban a Soproni Múzeum kiállítóhelye volt a Széchenyi-gyűjtemény, amit a nagycenkiek szerettek volna megkapni.

– Mi akartuk üzemeltetni a Széchenyi-kastélyt, összekapcsolni a Nagycenken található többi emlékkel és látványossággal. A döntés azonban nem nekünk kedvezett... emiatt csalódottak vagyunk, ugyanakkor készek az együttműködésre – tájékoztatta a Kisalföldet Csorba János, Nagycenk polgármestere. 


Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója: ˝A változás fokozatos lesz, de a látogatók is érzékelni fogják.˝
Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója: ˝A változás fokozatos lesz, de a látogatók is érzékelni fogják.˝


 A nagycenki koncepció szerint egy belépőjeggyel látogatható lett volna a kisvasút, a mauzóleum, s a helyi kulturális életben is nagyobb szerepet kapott volna a kastély, ami végül nem a helyi önkormányzathoz, hanem a Magyar Nemzeti Múzeumhoz került.

Nemcsak a lokálpatriotizmus vezette a nagycenkieket, amikor arról döntöttek, hogy felvállalnák a kastély és a múzeum üzemeltetését. A kétezer négyzetméteren látogatható 17 terem a legnagyobb magyar életét és munkásságát mutatja be, s valódi zarándokhely. Nyitása, 1973 óta közel négymillióan keresték fel.

Bugledich Attila tősgyökeres nagycenki, ezer szállal kötődik a kastélyhoz, alpolgármesterként az üzemeltetés részleteinek egyik kidolgozója volt, de vállalkozóként kis boltot is vezet a kastélyban. – Tulajdonképpen nagyrészt megvalósulhatna mindaz, amit elterveztünk, mi mindenesetre nagy várakozással figyeljük, mit tesz majd az új fenntartó Nagycenken. Jó volna, ha helyi kötődésű lenne az új igazgató, akkor könnyebben kapcsolódhatna be a település kulturális vérkeringésébe – vélekedik a jövőről.

A Magyar Nemzeti Múzeumnál egyelőre a feladatok felmérésénél tartanak, de számítanak a nagycenkiekre. – A megyei múzeumi hálózatok lényegében felbomlottak tavaly, és azok a települések vették át az intézményeket, amelyekben az ingatlanok találhatók. Kiderült azonban, hogy van mintegy tucatnyi olyan múzeum és kiállítóhely, amelyeknél ez a megoldás nem alkalmazható. Hasonló helyzetbe került a nagycenki Széchenyi-kastély is, amelyről végül az a döntés született, hogy ez év elejétől a Magyar Nemzeti Múzeum szervezetében működik tovább – mondta el Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója. Az új „felállás" szerint a teljes ingatlan állami tulajdon, a tulajdonosi jogokat a Magyar Állami Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, a nemzeti feladata az emlékkiállítást is tartalmazó központi épület vagyonkezelése, a szakmai és örökséggazdálkodási felügyelet.

Egyelőre ugyanaz a tizenegy dolgozó látja el a cenki feladatokat, mint eddig. Csorba László szerint az előttük álló egyik legsürgősebb feladat éppen az, hogy áttekintsék a rendelkezésükre álló forrásokat, lehetőségeket, és ennek alapján dolgozzák ki a továbblépés lehetőségeit.

Ha már látják az irányt, a megvalósításban a megyei múzeumi „testvérekre" és Nagycenk vezetésére is őszintén számítanak.
– A változás fokozatos lesz, nem is lehet másképp – de előbb-utóbb a látogatók is érzékelni fogják. Az egyik legfontosabb bizonyára az lenne, ha ismét saját igazgató dolgozna a múzeumban. Erősen törekszünk arra, hogy ennek – elsősorban anyagi – feltételeit megteremtsük. Szakmailag mindenképpen az a tervünk, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum 2010 őszén nyílt „Széchenyi világai" kiállításának eredményeit felhasználva újítsuk meg a kastélyban működő állandó tárlatot. A közönségkapcsolatokban meg szeretnénk őrizni azt a széles profilt, amely a családias-kisközösségi rendezvényektől a luxusbálokig vonzza a közönséget. Alapvető feladat a múzeumpedagógiai fejlesztés is, és így a csoportos iskolai kirándulók visszacsábítása a „legnagyobb magyar" otthonába – mondta el terveikről Csorba László, aki a tájékozódó-felmérő időszak alatt még a cenki kastély barátainak türelmét kéri.

Minden, ami Széchenyi. A kastély újjáépítése a háborús pusztulása után sokáig váratott magára. A rekonstrukciós munkák csak 1969-ben kezdődtek, addigra eldőlt, hogy Széchenyi István életével foglalkozó kiállítás kap helyet az épületben. A főépület 1973-ban, a Széchenyi-szárnynak nevezett nyugati épületrész 1985-ben készült el. Nagycenken az egyházmegye kezelésében fogad látogatókat a Széchenyi-mauzóleum és a templom. A GYSEV üzemelteti a Széchenyi-múzeumvasutat, a Széchenyi Lovasképzési Központot pedig az egyetem. A híres Hársfa sor, valamint a kastély parkja a Taeg Zrt. fennhatósága alá tartozik.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázolt a Ford Sopronban

A balesetben a hölgy nyolc napon belül gyógyuló hámsérüléseket szenvedett. Tovább olvasom