Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

MSZP, Jobbik, Fidesz: hárman a soproni juniálisról

Az MSZP az mondja, a II. Soproni Nemzeti Juniális a város újkori történetének egyik szégyennapja lesz. A Jobbik visszautasítja a szocialisták vádjait. A Fidesz is megszólalt.


MSZP: Gyöngyösi Márton képviselőnek, antiszemita, gyűlöletkeltő eszméinek nincs helye Sopronban

Erre a rendezvényre a Jobbik azt a nyíltan antiszemita Gyöngyösi Mártont hívta Sopronba, aki annak felmérését szorgalmazta, hány zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban - kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Kalmár István, az MSZP soproni szervezetének elnöke.

Gyöngyösi Márton képviselőnek, antiszemita, gyűlöletkeltő eszméinek nincs helye Sopronban! Nincs helye abban a városban, amelynek történelme során több ezer zsidó embert hurcoltak el, német nemzetiségű családot telepítettek ki.

Kalmár István kifejtette: nem fogadjuk el és nem tűrjük azt a politikát, azt az eszmét, amely Magyarországon bárkit is megpróbál listázással fenyegetőzve megbélyegezni, kirekeszteni, méltóságában megsérteni, megalázni, fenyegetni a származása, vallása, politikai nézetei, vagy más értékei alapján.

A második világháborút megelőző időszakban a gyűlöletkeltés, a listázás, a kirekesztés, tömegpusztító fegyverekké váltak, mert az emberek magukra csukták az ajtót és nem emelték fel a szavukat. Tudjuk, megtanultuk, ahhoz, hogy az ordas eszmék győzedelmeskedjenek, csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit.

Ezért az MSZP soproni szervezete arra kéri a város polgárait, vezetőit, képviselőit, az egyházakat, a civil szervezeteket és a politikai pártokat, hogy a politikai nézetkülönbséget félretéve, tartsunk együtt békés demonstrációt vasárnap 14 órakor, a Pap réten, a Holokauszt emlékműnél, a kirekesztés és az antiszemitizmus ellen.

Arra kérjük Sopront, álljunk ki együtt azért, hogy városunkban ne találjon táptalajra ez az ideológia - mondta el Kalmár István.

Levélben kérünk fel minden érintetett (így Fodor Tamást Sopron polgármesterét, Abdai Gézát, a Fidesz helyi elnökét, valamint Ivanics Ferencet, a Fidesz választókerületi elnökét), hogy azokhoz a városokhoz hasonlóan, ahol Gyöngyösi Márton eddig megjelent, együtt tiltakozzunk, és együtt, közösen utasítsuk vissza azt a rendezvényt, melyen a Jobbik ezeket az ordas eszméket városunkba hozza - zárta szavait a politikus.

Jobbik: a Jobbik az ellen tiltakozik, hogy az országot szétrabló MSZP-s vezetők még mindig szabadlábon garázdálkodnak

Visszautasítjuk a soproni MSZP rágalmait, semmiféle antiszemita vagy
kirekesztő kijelentést soha nem tett Gyöngyösi Márton, sem pedig más
jobbikos képviselő. Az tény, hogy el szeretnénk érni, hogy nyilvános adat
legyen a képviselők többes állampolgársága. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyar parlamentben olyan képviselők ülnek, akikről nem tudhatják a választók, hogy valójában kit és milyen országokat is képviselnek - reagált Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Szerintünk mindenkinek jogában áll tisztában lennie azzal, hogy
megválasztott képviselőiknek a magyaron kívül még milyen identitása van. Az USA-ban és jó néhány nyugat-európai országban ez természetes dolog.

Miért fájna az MSZP-nek és a Fidesznek, ha a képviselők többes állampolgárságával tisztában lennének a szavazóik? Csak nem azért, mert rájuk nézve kellemetlen lenne és döbbenetes dolgok derülnének ki?

A Jobbik nem tűri el azt a politikát, azt az eszmét, amely Magyarországot és
a magyar embereket a mai helyzetbe sodorta, ebben pedig az MSZP-nek
oroszlánrésze van. Ha ebben az országban valami fenyegető, azaz elmúlt 25 év politikája és nem a Jobbik családi napja, ahol a tavalyi is számtalan színes program közül választhattak a kilátogatók. Az MSZP sivár gondolatvilágát jól mutatja, hogy még egy pozitív, ezrek számára vonzó családi programról is a második világháború és a zsidóság megpróbáltatásai jutnak eszébe - tette hozzá Magyar Zoltán.

A szocialistáknak Sopronban és az egész országban is sok évük volt
bizonyítani, de a magyar emberek segítése helyett csak a saját zsebüket
tömték. Ebből lett elege a magyaroknak és ezért fognak most vasárnap is
sokan kilátogatni a Soproni Nemzeti Juniálisra - olvasható a képviselő válaszában.

Fidesz: Tesszük ezt meggyőződésből és nem pillanatnyi politikai haszonlesésből

A Fidesz elhatárolódik az embertelen eszmerendszerektől, ide értve a
kommunizmust és a nemzetiszocializmust is. Emellett fontosnak tartjuk, hogy minél többen tisztában legyenek ezen eszmerendszerek következményeivel.

Többnek tartjuk, hogy tisztességgel megemlékezzünk a Holokauszt-, a
kommunizmus-, a háborúk áldozatairól, a kitelepítések és az üldöztetések
elszenvedőiről. Tesszük ezt meggyőződésből és nem pillanatnyi politikai haszonlesésből - tudatta közleményében Fodor Tamás, Sopron polgármestere, Abdai Géza, a párt helyi elnöke, valamint Ivanics Ferenc, a Fidesz választókerületi elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még párat kell aludni: teljes a VOLT programja

Alig három héttel a 21. VOLT Fesztivál indulása előtt újabb 10 helyszín programját hozták… Tovább olvasom