Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Mozdulatlan testbe zárva Újkéren a 38 éves Krisztina

Mozdulatlan testbe zárva Újkéren a 38 éves Krisztina
Az újkéri Boros Lajosné súlyos keresztet cipel. Először férjét gázolta halálra egy autó, öt évvel ezelőtt pedig lánya kapott agyvérzést egy műtét közben. A harmincnyolc éves Krisztina azóta éber kómában fekszik, édesanyja szinte el se mozdul mellőle.
Borosék nappalija közepén egy kórházi ágyban fekszik Krisztina. Kívülről csak a fehér függöny látszik, az utca szeme elől rejtve marad a család küzdelme. Hogy milyen, amikor az életerős, vidám anyukából magatehetetlen beteg válik? Mivel jár az ápolás, az emelgetés, a gyomorszondán át táplálás, a masszírozás, átmozgatás, fürdetés, a kerekesszékbe szíjazva a „sétáltatás"...?

– Krisztikémnek sokat fájt a feje, a kivizsgálások során a CT kimutatta, hogy értágulat van az agyában. 2011-ben műteni kellett. De operáció közben agyvérzést kapott. Azóta éber kómában fekszik... – kezd szomorú történetükbe Boros Lajosné. Krisztina 38 éves, még tehetetlenségében is szép a hófehér ágyban. Édesanyja beszél hozzá, simogatja. Csak a konyhában sírja el magát.
Boros Lajosné a nap huszonnégy órájában éber kómában fekvő lánya mellett van. Fotó: Magasi– Krónikus beteggé nyilvánították. Nem tudom, mi alapján, de nyolcvanhat százalékos rokkantságot állapítottak meg nála. Pedig csak a levegővétel megy neki egyedül. Nem jár ingyen sem masszőr, se gyógytornász, csak napi három pelenka. A dekubitusz matracot most cseréltük, muszáj megvennünk mindent az ápolásához. Ne szenvedjen, hisz mi is csak jobban szenvednénk – csuklik el megint Terka néni hangja. Felpattan a székről és újra beszalad a betegágy mellé. Kihallatszik, a „Krisztikém, minden rendben van...".

Boros Lajosné közelebb van a hetvenhez, mint a hatvanhoz, de a nap huszonnégy órájában ápolja lányát.

Krisztina férje, a 17 éves, nagyra nőtt fia vagy Terka néni másik veje délutánonként jönnek, segítenek kiemelni Krisztinát, kivinni a kerekesszékben a levegőre. A speciális szék is az utolsókat rúgja, szükség lenne egy újra. Szeretnének egy állítógépet is, hátha a függőleges testhelyzet javít valamit beteg szerettük állapotán. Hiszen ez hajtja a családot: hátha felébred egyszer csak Krisztina.

– Nem tudjuk, mire számíthatunk, mennyi esélye van Krisztikémnek a felépülésre, mit tegyünk érte, mik a lehetőségeink. Kihez fordulhatnánk...? – indulnak újabb könnyek Boros Lajosné arcán. S igen, újra a betegéhez szalad. Hogy meddig bírja ezt az idegőrlő, nehéz feladatot, ő maga sem tudja. A többiek dolgoznak, s bár igyekszik mindenki segíteni, az élet mégsem állhat meg a háromgenerációs családban.

A Jóakarat hídja nekik abban próbál segíteni, hogy az ápoláshoz szükséges segédeszközöket megvásárolhassák.
Mi dönt a rokkantsági százalékról?

Az egészségkárosodás mértékét a hatályos jogszabályok, orvosszakmai előírások alapján állította ki a rehabilitációs hatóság – szögezi le a megyei kormányhivatal, ahol azt kérdeztük, mi alapján állapítják meg egy éber kómás betegről a rokkantsági százalékát. Kiderült, sávos elosztással dolgoznak a bírálóbizottság szakemberei, Boros Krisztina 86 százaléka pedig a legmagasabb fokozatban van. Hiába lenne papíron akár 99 százalék, ez a megállapított ellátásán nem változtatna. A kezelések (pl. masszőr, egyéb elektrolízises kezelések) kiírására szakorvos jogosult, de hiába járna évi ötven gyógytorna, a rendszer ennyit nem bír el, vidéken pedig még nehezebben érhetők el a szolgáltatások.
Ha támogatást adna vagy kérne
A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Adományaikat átutalással a 12096705-01312657-00100008-as számlaszámon, illetve a lapunkban már megjelent, ügyfélszolgálati irodáinkban is kihelyezett sárga postai csekkeken juttathatják el hozzánk. Az alapítvány segítségét kérő olvasók jelentkezését a Kisalföld-szerkesztőség, 9021 Győr, Újlak utca 4/A postacímre vagy az alapitvany@kisalfold.hu drótpostacímre várjuk.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicajokat védtek és határvadászokat kerestek a rendőrök Agyagosszergényben - fotó

Bicajokat védtek és határvadászokat kerestek a rendőrök Agyagosszergényben - fotó
Reszkessenek a biciklitolvajok! Tovább olvasom