Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Mindenkihez bekopogtat

Nagycenk - Alig ismerték és szerették meg a nagycenkiek a decemberben odakerült Kálmán Imre atyát, máris búcsúzniuk kellett tőle: a fiatal pap Bindes atya utódaként eztán a soproni Szent György-plébánián szolgál majd. Nagycenket a Szent Orsolya Katolikus Általános Iskola és Gimnázium iskolalelkésze, Henczel Szabolcs „kapta meg". A papot azonnal a szívükbe zárták a hívek.
Vannak, akik azt mondják, csak maga a püspök úr tudja, kit miért helyez el, s miért éppen oda, ahova. Viccesen egy sakktábla bábuihoz hasonlítják a papokat, akiket ide-oda rakosgatnak. Ez a laikusoknak furcsa, egyedül maguk az érintettek nem reklamálnak, ők azt mondják, ezt is megfogadták pappá szentelésükkor és csak az engedelmességi fogadalmukat teljesítik. Az egyházmegyében minden évben vannak változások, de az ideihez hasonlóra csak ritkán kerül sor. Ennek a nagy átszervezésnek köszönhetően került Nagycenkre Henczel Szabolcs atya is.

A vasárnapi szentmisén soproniak is szép számmal jelen voltak. Korábban lehetett hallani, hogy a hívei követni fogják Nagycenkre a fiatal, lendületesen prédikáló, csupa öröm papot, s lám, így is lett. Mi a titka? Mivel tudja megragadni az embereket?

Henczel Szabolcs nyitott szívvel fordul mindenki felé.
Henczel Szabolcs nyitott szívvel fordul mindenki felé.

– Fontosak nekem a kapcsolatok és a nyitottság – kezdi a harminckét éves pap, akinek a nyitottságát nem lehet nem észrevenni, szinte átragad az emberre a benne lévő öröm.

Azt tervezem, hogy az új helyemen, Nagycenken minden egyes házba bekopogtatok, mindenkit felkeresek, hogy jobban megismerjük egymást. Ha egy évig tart, akkor is- mondta Henczel Szabolcs.

Nyitott szívvel fordulok mindenki felé, ha hívő, ha nem.

A terveiről elmondta, sok mindent magára kell vállalni egy lelkipásztornak.

– Vannak lelki és eszközbeli tennivalóim. Sürgető feladat a templom tetőszerkezetének felújítása, de a templomkert és az épület előtti tér, vagy a temető karbantartása is fontos, mert a külső megmutatja a belső hozzáállásunkat a dolgokhoz. Nagyon számítok a hívők segítségére. Ezek mellett a hangsúly persze a belső lelki teendőkön van: a liturgikus évben átélni a hitélet misztériumait. Nagy hangsúlyt fektetek a családokra, az ifjúságra, mert ők a jövő reménysége. Meg kell őket tanítani arra, hogy ne a fogyasztói társadalom kiszolgálói legyenek, hanem tudják, őértük van minden.

– Szeretném a kapcsolataimat Nagycenk érdekében kamatoztatni, így az orsolyás diákokként megismert Széchenyi leszármazottak segítségében is bízom, illetve a vatikáni kapcsolatokra építve egy római zarándokutat is tervezek a nagycenki híveknek. A jövőben talán egy testvér egyházközségi kapcsolat kialakítása is megvalósulhat majd.

Szabolcs atya nem költözik Nagycenkre, hiszen az itteni teendők mellett egyetemi lelkész is, így az esti szentmisék Sopronhoz kötik. A nagycenki templomban vasárnaponként délelőtt 9 órakor mond misét. Ma délután 5 órakor a Nagycenki Nefelejcs Nyugdíjasklub vendégeként találkozhatnak vele a hívek egy kötetlen beszélgetés keretén belül a Széchenyi István Általános Iskola aulájában.

Olvasóink írták

 • 5. intel 2008. szeptember 03. 17:59
  „Ha Magyaroroszágon ilyen papok lennének, minden templom tele lenne!
  Ez az ország sokkal-sokkal előrébb lehetne, ha az ilyen atyák ezt a ketté szakított nemzetet ujra tudnák egyesíteni!
  Remélem ebben a forumban, végre nyugodt, békés üzenetek lesznek!

  Továbbiakban szeretnék az atyának minden jót kivánni, erőt egészséget, és minden napra néppel megtelt templomot!”
 • 4. Patrícia 2008. szeptember 03. 07:23
  „A mi pici lányunkat Szabolcs atya keresztelte meg Nagycenken amely egy felejthetelen óriási élmény volt mindanyiunknak.Köszönjük”
 • 3. nem mondom meg 2008. szeptember 02. 14:39
  „Hajrá Szabi! :-)”
 • 2. coolzsu 2008. szeptember 02. 12:31
  „Az orsolyás diákok és szüleik nagyon sajnálják, hogy Szabi atya itthagyta őket. Olyan papot "vesztettünk el", akit mindenki szeretett, és akinek a szavára még a kezelhetetlen kamaszok is hajlottak. További áldás és siker kísérje útján.”
 • 1. Dilemma 2008. szeptember 02. 11:43
  „Ajtót nyítok! Laudaetur Jezus Kristus!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták Wolfgang Göllner hegedűjét

Ruszt (Rust) - Koncert után ellopták Wolfgang Göllner hegedűművész 7 millió forint értékű hangszerét… Tovább olvasom