Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

MIÉP-elnök a bíróságon

Megkezdődött a Medgyessy miniszterelnök 2004-es soproni nagygyűlését fütyüléssel megzavaró Horváth László és fia büntetőpere.
A Soproni Rendőrkapitányság feljelentésére hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolják a soproni MIÉP-szervezet elnökét, Horváth Lászlót és fiát, ifj. Horváth Lászlót, akik – több társukkal együtt – 2004. június 8-án kifütyülték a Sopronban nagygyűlést tartott akkori miniszterelnököt, Medgyessy Pétert (Kisalföld, 2004. június 9., Kampánygyűlés tüntetéssel, 1–3. oldal). A kedden kezdődött bírósági per délelőtti eseményeit tucatnyi MIÉP-es szimpatizáns követte nyomon, rendbontás azonban nem történt.

A vád szerint fejbe rúgott egy rendőrt

A vádirat szerint a fütyülő és bekiabáló csoportnál elkezdett rendőri igazoltatásnak Horváth László többszöri felszólítás ellenére sem tett eleget. A rendőrök közölték, ha nem igazolja magát, testi kényszert alkalmaznak. Horváth erre – a vádirat szerint – azt válaszolta: „Innen csak bilincsben visznek el." A rendezvény biztosítási parancsnoka, Ujj Károly alezredes ekkor utasította a bevetési alosztály civil ruhás tagjait, hogy nyújtsanak segítséget az egyenruhásoknak. Mivel a MIÉP helyi elnöke az újbóli felszólításra sem igazolta magát, előállításához testi kényszert alkalmaztak. A vádiratban foglaltak szerint a földre kényszerített Horváth László fejbe rúgta az egyik rendőrt, akinek homlokán sérülés keletkezett, ifj. Horváth László pedig hátulról ráugrott az egyik bevetési szolgálatosra, hogy akadályozza az apja elleni intézkedést.

Nem érzik felelősnek magukat

– Nem érzem felelősnek magam a történtekért – jelentette ki Horváth László vádlott a pert vezető bírónő, dr. Gajdos Anikó kérdésére. – Azt azonban furcsának tartom, hogy az akkori miniszterelnök kifejtette, nem kívánja megbüntetésemet, mégis: ez már a negyedik per, amellyel a soproni történések miatt szembe kell néznem – hangsúlyozta a vádlott. – A vádiratban foglaltak nem fedik a valóságot – állította Horváth László. – Demokráciában lehet fütyülni, az igazoltató egyenruhások pedig jól ismertek. A kockás ingesek – a bevetési alosztály emberei – viszont minden szó nélkül testi kényszerrel letepertek, kezemet hátracsavarták, s úgy viselkedtek velem, mint egy bűnözővel.

A másik vádlott, ifj. Horváth László szintén visszautasította azt, hogy hátulról ráugrott volna egy intézkedő rendőrre. – A nagy kavarodás közben nem én támadtam a kockás ingű civil rendőrre, hanem ő könyökölt belém, majd felém fordulva ököllel sújtott rám – vallotta a tárgyaláson.

A bevetésiek nem érkeztek meg a perre

A kiküldött idézések ellenére a bevetési alosztály három érintett civil ruhás rendőre közül egy sem érkezett Sopronba. Ketten tartós külszolgálatot látnak el Boszniában, a harmadik civil ruhás rendőr viszont igazolatlanul maradt távol a büntetőperről.

Ujj Károly alezredes, a soproni események biztosítási parancsnoka vallomásában részletezte: a rendőrök jogszerűen jártak el. A botrány kezdetekor személyesen ment oda Horváth Lászlóhoz – aki a tüntető csoport hangadójának tűnt –, hogy hagyjon fel a véleménynyilvánítás e nem kulturált formájával, ám ő ekkor is a szemébe fütyült. Ezen túlmenően félő volt, hogy a bekiabálók és a fütyülők, továbbá az őket rendre utasító soproniak között komolyabb inzultusra kerül sor. Ekkor kérte a közrendvédelmiseket a közbelépésre, az igazoltatás megkezdésére. A bevetési alosztály tagjainak riasztása akkor vált indokolttá, amikor a vádlott nem tett eleget az igazoltatásra vonatkozó rendőri felszólításnak. A dulakodásnál úgy látta, Horváth László rúgott és ütött. Ezt azonban a vádlott fia, ifj. Horváth László – aki a történésektől akkor alig másfél méterre állt – cáfolta. Horváth László és Ujj Károly szembesítése sem járt sikerrel.

Ellentmondó állítások

A per tegnap tanúk meghallgatásával folytatódott. A beidézett rendőrök egybehangzóan állították: kiemelt eseményről, miniszterelnöki nagygyűlésről volt szó, így fokozottan ügyeltek arra, hogy minden lépésük jogszerű és szabályos legyen. Ennek megfelelően többszöri felszólítással éltek, amikor Horváth László nem volt hajlandó igazolni magát, miként a bevetési alosztály tagjai is így tettek, mielőtt testi kényszert alkalmaztak volna.

A civil tanúk állításai nem csengtek egybe az elhangzottakkal. A vallomásokból az derült ki, hogy az igazoltató rendőröknek Horváth László megmondta a nevét, lakcímét, hozzátéve: „hiszen ismertek engem". A civilek véleménye abban is megegyezett, hogy abban a helyzetben, amelybe Horváth László került – miképp egyikük mondta: „feje a földön volt, a többi testrésze az égnek állt" –, minden ösztönös mozdulat inkább a védekezésé volt, semmint a bevetésiek elleni támadásé. A bíró további tanúk meghallgatását indítványozta, s november 10-re elnapolta a tárgyalást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évig feküdt holtan a lakásában

Sopronban a József Attila-lakótelep egyik lakótelepi lakásban már fél éve meghalt az az 58 éves férfi, akiről hosszú ideje mindenki azt hitte, elutazott. Úgy tudjuk, a férfi januárban kereste fel a közös képviselőt, hogy májusig előre kifizesse több havi költségeit. Azt mondta, elutazik, ami valószínű volt, hiszen orvosi vizsgálatra több alkalommal is befeküdt egy-két hétre gyógyintézetekbe. Tovább olvasom