Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Michael Töltl kapta a Pro Urbe díjat

Sopron - Zsúfolásig megtelt a városháza díszterme pénteken délelőtt. Pro Urbe díjat adtak át, a kitüntetett ezúttal Michael Töltl, a Bad Wimpfen-i Sopron Kulturális Egyesület elnöke volt.
Fodor Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, Sopron hálás azért a nemes cselekedetért, amelyet Bad Wimpfen gyakorolt 1946-ban, amikor is a kitelepítést követően segítő kezet s új hazát nyújtott az egykori soproniaknak.

– Jól működő testvérvárosi kapcsolatot ápol a két település, így már sokszor ünnepeltek együtt a soproniak és a Bad Wimpfen-iek. A mostani találkozó azért különös, mert egy kitüntetés is gazdára talál – folytatta a polgármester. Majd Michael Töltlt szólította a díjátadáshoz, aki egyike volt azoknak, akik bár a hűség városában látták meg a napvilágot, a kitelepítés után arra kényszerültek, hogy hazát cseréljenek.

Bad Wimpfen fogadta be őt is, és bár a történelem kegyetlen volt, nem maradt hűtlen szülőhelyéhez. Sorstársaival kulturális egyesületet és múzeumot alapított új hazájában.

Sopron idei Pro Urbe díjasa Michael Töltl, a Bad Wimpfen-i Sopron Kulturális Egyesület elnöke lett.
Sopron idei Pro Urbe díjasa Michael Töltl, a Bad Wimpfen-i Sopron Kulturális Egyesület elnöke lett.

A soproni hagyományok németországi ápolásában Michael Töltl igen aktív szerepet vállalt, ő az elnöke a Sopron Kulturális Egyesületnek, és sokat dolgozott azon, hogy régi s új lakhelye között testvérvárosi kapcsolat jöhessen létre. Munkáját 1991-ben koronázta siker, akkor lett Bad Wimpfen Sopron testvérvárosa.

– Ez a díj nem lehetne az enyém, ha nincs az a sok támogató mellettem, akikkel együtt dolgozunk a kulturális egyesületben – köszönte meg az elismerést Michael Töltl. – Társaságunk azért alakult, hogy összefogja, segítse a kitelepített soproniakat. A legszebb az egészben az, hogy a csoportosulásnak ma már nemcsak Sopronból származó, hanem tősgyökeres Bad Wimpfen-i tagjai is vannak, akik rendszeresen részt vesznek a programjainkon – mondta el Sopron legújabb Pro Urbe díjasa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdik a Várkerület aszfaltozását

Sopron - Jövő héten megkezdik a Várkerület Tűzoltó köz és a Széchenyi tér közti szakaszának… Tovább olvasom