Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mélygarázs: minden érintett hallgat

Sopron - Sopronban már-már káromkodásnak hat, ha valaki csak annyit mond: mélygarázs. Politika, hatalom, pénz, presztízs – mindez részt kér a történetben. Pedig ez csak egy garázs, és a soproniak parkolni szeretnének. Lassan ugyanis nincs hol leállítani az autóikat...
Sopron belvárosa elvesztette parkolóhelyeit a Petőfi téren, és gépkocsibeállók tűntek el a Deák tér felújításával is. Lassan nincs hol megállni a forgalmasabb helyeken. Nem valószínű, hogy az önkormányzat szándéka az egészséges életmódra nevelés lenne, s azt akarná elérni, hogy hagyjuk otthon autóinkat. Élhető várost ígértek, s ebben bizony parkolóhelyekre is szükség lenne. Ezzel szemben mindennapos gonddá, akut problémává vált a parkolási helyzet, középpontjában a már egy éve elkészült, de meg nem nyitott mélygarázzsal. A soproniak joggal bízhattak abban, hogy ha közben nem is, de a perek végeztével végre kinyitják és használatba vehetik a Petőfi tér alatti megállóhelyeket.

A mélygarázs, az autósok legnagyobb bosszúságára, egyelőre csak ennyire jó: a sétálók lábukat lógatva pihenhetnek felette. Fotó: Magasi Dávid
A mélygarázs, az autósok legnagyobb bosszúságára, egyelőre csak ennyire jó: a sétálók lábukat lógatva pihenhetnek felette. Fotó: Magasi Dávid


Egyelőre azonban erről minden érintett hallgat. Fodor Tamás polgármester a beruházóhoz passzolta legutóbb a labdát: övék a garázs, megnyerték a pert, nyissák meg, ha tudják, vagyis szerezzék be a hozzá szükséges engedélyeket. Slosár Gábor, a beruházó SPT Mélygarázs Kft. ügyvezetője tegnap a Kisalfölddel csak annyit közölt: a közeli napokban sajtótájékoztatón reagálnak a kialakult helyzetre, és szívesen válaszolnak majd a feltett kérdésekre is, addig azonban nem akar részletekbe bocsátkozni.

A labda a beruházó térfelén van tehát. És a finanszírozó banknál, akik már több kísérletet is tettek, hogy kimozdítsák az ügyet a holtpontról. Ez idáig eredménytelenül. Pedig – az online kiadásunkban fórumozó olvasóinknak is kivétel nélkül az a véleményük – a mélygarázst, ha már úgyis megépült, legokosabb lenne mielőbb megnyitni.

A mélygarázsépítés számos kellemetlenséggel is járt már akkor, amikor nem láthattuk, milyen politikai és jogi csatározás zajlik majd körülötte. Átszervezték a közlekedést, módosították a helyi és a távolsági autóbuszok útvonalát, „elköltöztették" Petőfi szobrát, a bronzalak azóta is várja sorsa rendeződését. Repedések jelentek meg a színház épületének a falán. A színházba, a Liszt-központba, a kaszinóba járók elvesztették a közeli parkolás lehetőségét. A közelben lakóknak el kellett viselniük a hatalmas építkezéssel járó terheket, most pedig ablakaikból nézhetik, hogy bukdácsolunk a sajátosra sikerült macskaköveken.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. joco1 2008. június 16. 17:44
  „brrrr=itt pld. mi volt a "semmitmondo"? ???????????????????????????????????????????????????”
 • 38. brrrr 2008. június 16. 11:51
  „Kedves Kisalföld!
  Legközelebb már akkor írjanak a mélygarázsról ha történik valami új fejlemény is !(nem csak szenzációhajhászás) Csak az indulatokat hergelik a semmitmondó cikkeikkel....”
 • 37. joco1 2008. június 16. 10:19
  „"voluntas" mert tudja hogy jön az ovi éra/n(p)arancsuralma ,és ott már az ügyészségen kivül "független" biroság is-ugy mint az első ovi éra alatt- mindig nekik fognak igazat adni- még visszafelé is-”
 • 36. voluntas 2008. június 16. 10:06
  „Kedves Walter úr, miért vár, miért nem tesz hamis vád miatt a városvezetés és az önkormányzati testület heditáló képviselői ellen büntető feljentést. Vagy tisztázzák a hamis kártáysok magukat, vgy fizesenek illő pénzbüntetést és kártérítést.”
 • 35. joco1 2008. június 16. 05:54
  „Javaslat (már másik oldalon irtam) legyen egy olyan forum aminek cime"...napja nem üzemel a mélygarázs, mely ... forintba került az (adozo) Soproniaknak"”
 • 34. FREDDY/S 2008. június 15. 15:12
  „A Hátulsó utcában van parkolóhely, még sincs kihasználva. Egy elrontott beruházást nem kell túldicsőíteni, mert még szobrot is készítenek róla, nemde...”
 • 33. joco1 2008. június 15. 13:55
  „Kendermagos: az ár nem az amit te és fidesznyik társaid kitalálnak, ja és nincs "átlagolt" szakértöi vélemény/ár. c1. a te kedvenceid is terveznek "bunkert".A pesti(szinház)gödör példáján "felbuzdulva" ök is temetni akarnak, majd alapkövet akarnak lerakni. Tudod csak az a baj, hogy az is a mi(Te és az én) pénzemböl "valosult" meg ugyanugy mint a a helyi fidesznyik terv. Ja és a meggyözödésböl kormányzot" mozgato" páros miért nem szolal már meg egyszer. A balhét a bábfigurával akarják elvitettni?”
 • 32. kÉTELGEDő 2008. június 15. 11:14
  „TALÁN A 2010-ES ÜNNEPI HETEKRE ELKÉSZÜL A dISZBURKOLAT hURÁ!”
 • 31. Magamutogató 2008. június 15. 11:12
  „A polgármester hétfőn kinyitotta a hosszú évek óta lezárt mély garászt megnyitotta, ünnepélyes körülmények között.”
 • 30. Attractio 2008. június 14. 07:16
  „Egy egyetemi tanártól, egy vendéglátóipari válalkozótól és egy mezőgazdasásgi technikusi városvezetőtőtől többet vártak a soproniak.Ssajnos szellemei képességeiket meghalladják a városban előfordúló problémák, jogi helyzetek. A kialakult vitás helyzetek kezelésére, 7 áétaluk inditott bírósági peres eljárás
  jogerős megnyerésére alkalmatlannak bizonyultak. Ezért követeljük, hogy több kárt ne okozzanaka városnak, mondjanak
  le.”
 • 29. FREDDY/S 2008. június 12. 18:39
  „Egy hibás beruházás után csak a problémák tornyosulnak, nemde...”
 • 28. c1 2008. június 12. 17:34
  „Ki kezte a "BUNKER" Tervet?
  A mostani, vagy az elözö "TANÁCS"?”
 • 27. Intel 2008. június 12. 17:04
  „Sokan helyeslik Fodor lépéseit!
  Én és helyeselném, és még közel 40ezer ember ha lelépne.
  Meddig marad üressen 10évig?
  Normális az ilyen ember?
  Megépült, nem lehet vele mit kezdeni,és akkor még veszteséget termeltet. Arrol nem beszélve, hogy hazugság amit állítanak.
  Remélem a következő városvezetők beperelik az egész vezetést kártérítésért!”
 • 26. Csete Ági 2008. június 12. 16:46
  „Kész röhej ami itt folyik.Mindenki másra mutogat,költik a pénzt mi meg szívjuk a benzingőzt minden csúcsidőben.A városba már nem merek bemenni babakocsival,mert vagy megfulladok a gyerekekkel együtt,vagy nem tudok elmenni a járdán a parkoló autók miatt,vagy közben épp el akarnak ütni.Erre kéne fordítani a T. városvezetés fölös energiáit.
  Alakítsanak ki a város szélén nagyobb parkolókat és a belvárosban csak a mentők,rendőrök,tűzoltók és a buszok járjanak.Külföldön miért működik?”
 • 25. DÜHÖNGÖ 2008. június 12. 16:02
  „Amennyiben Soproni Lakos I. közlése helyes (nem kételkedem, csak nem tudom ellenörizni), mely szerint 3000 soproni jár LEGÁLISAN Ausztriába dolgozni, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ök Ausztriának adóznak! Talán ez az adóbevétel is jól jönne Sopronnak, érdemes volna ennek érdekében valamit tenni. Ez is a város érdeke volna! - Természetesen rendben volna a dolog, ha ugyanennyi osztrákot alkalmaznának soproni munkaadók :))
  De úgy látom, itt csak a saját túlélésükért küzdenek a választott városatyák, nem a választóik érdekéiért.”
 • 24. Visio 2008. június 12. 15:53
  „A városvezetők egyáltalán ki mernek -e jönni az utcára, mert csak
  kocsival mernek közlekednek.Fodormiért nem mer gyalogolni . Járjon ö is a hivatalba gyalog. Ki ekllene zárni a Belvárosból az összes vársovezetők és köztisztviselők autóit . A Kis Várkerületi parkolóba álljanak meg és gyalog sétáljanak be a Vársoházára, közben sok érdekes véleményt ismernének meg a soproni emberek szájából. Az iróasztaluk mellett mindezeket nem hallgathatják meg.”
 • 23. Mausz Rezső 2008. június 12. 15:26
  „Az emberi hülyeség határtalan és pártsemleges.....”
 • 22. Soproni Lakos I. 2008. június 12. 13:18
  „Sopron az egy "virágzó" város - akár hiszitek, akár nem!

  Itt még munkanélküliség sincs - legalább is a Polgármester úr ezt állította 2008. június 05-n egy gazdasági konferencián .

  Igaz közben 3 000 soproni legálisan, s mintegy 6 000 pedig illegálisan Ausztriába jár dolgozni - ahogy ez szintén az előbb említett konferencián elhagzott.

  Ez persze nem azért van, mert a városban nem találnának munkát, á dehogy, csak szeretnek naponta néhány órát ingázni, mert az olyan jó!

  Ebben a városban minden megy olajozottan - aha, igen! - a szakadék felé!

  VÉGRE A VÁROS ÉRDEKEIT IS NÉZNI KELLENE!

  EZ A VÁROS TOTÁLIS DEKONJUNKTÚRÁBA VAN!

  MOST SZŰNIK MEG A SOPILÉN - MILYEN IPAR MARAD, LESZ A VÁROSBAN, AMI AZ EMBEREKET FOGLALKOZTATNI TUDJA, HOGY EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLETET TUDJANAK ÉLNI?

  HOLOTT EGY ÖNKORMÁNYZAT ALAPVETŐ FELADATA-HOGY AZ ÁLTALA VEZETETT, IRÁNYÍTOTT TELEPÜLÉS FEJLŐDÉSÉT SZOLGÁLJA, TEGYE LEHETŐVÉ ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY AZ OTT ÉLŐK MINDEN SZEMPONTBÓL EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLETET TUDJANAK ÉLNI!”
 • 21. Hozzászóló 2008. június 12. 12:42
  „Kedves adri11! Az a baj, hogy úgy tűnik, hogy a várost képviselő jogászt is inkább egy kaptafához kellett volna rendelni. Természetesen elllátják az ügyvédek amire felkérik őket, de azért ahhoz gerinc kell, hogy egy előre láthatóan bukott perért milliós nagyságrendű pénzeket vágjanak zsebre.
  Kedves egy aggódó soproni! Szerintem a Kisvárkerület sem lett volna jobb megoldás. Közlekedési koncepciót kellett volna letenni az asztalra. Az a feladat, hogy távoltartsuk az autókat a belvárostól, mondják. Ugyanakkor a belvárosba tervezik a garázsokat. Kintebb kell ezt megoldani, mondjuk a Sparral össze lehetett volna beszélni és a bolt alá betolni egy 4 szintes garázst. Nem lett volna többletköltség a műemléki belváros és régészeti feltárások miatt, plusz jó részét a Spar fizette volna. Mindenki tud 10 percet sétálni. A nem tudok az üzlet előtt megállni szindróma csak a lusták látszatproblémája. Egyes rendes nyugati országokban egyáltalán nem lehet behajtani a belváros környékére sem.
  Kedves Bandrea! A béna kivitelezésről nem a macskakő tehet. Nem hiszem, hogy egy aszfalttal burkolt tér jobban mutatna Sopron belvárosában. Kismartonban elég jól lehet babakocsival közlekedni, pedig ott is minden macskakő. Csak le tudták rakni rendesen.”
 • 20. NoBo 2008. június 12. 12:32
  „kendermagos elvtárs!
  Ez most hogy jön ide?! Ki beszél erről?! Ha ilyen egyszerű lenne....
  Pl.: látott valaki bármi féle szerződést?! Hozzáférhető valahol?!
  Ill. nem úgy működik ám a piac, hogy "bemegyek a boltba", ránézek a kiflire: no, ez kb. ennyi liszt, meg víz stb., a péknek ennyi idejébe került... stb. Adok érte 5 Ft-ot. Attol még nem 5 Ft a kifli... Itt azokkal van a baj, akik esetlegesen rossz szerződést írtak alá. de nekem egykutya az összes "főtéri" kedves kendermagos kartács”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséghét a Széchenyiben

Sopron - Az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tájékoztatók, bemutatók, kóstolók és érdekes előadások… Tovább olvasom