Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Megteltek a soproni borospincék

A fehér fajtákat a borászok már elkezdték palackozni, a kék szőlők szépen erjednek. Két év után az idei már normális évjárat lesz.

A szüretet általában elsőként megkezdő Taschner Kurtot is meglepte, hogy milyen gyorsan, egy hét alatt elkészült az Irsai Olivérje. A fehér fajtát már szeptember elején lepalackozta, s napokon belül piacra kerül a Zenit, illetve a Korai piros veltelini. Azaz Márton-napkor már a 2011-es évjárat borait is megkóstolhatjuk.

– Két év után az idei évjárat már normális lesz, azaz a szüretkor kedvező volt az időjárás, szépen beértek a fürtök – mondta el megkeresésünkre a fiatal borász. – A fehér fajták szépen megerjedtek, s ugyanez mondható el a kék szőlőről is. Erre nagy szükség is volt, most elmondható, hogy megteltek a soproni borospincék. Jó volt a termésátlag és a minőség is. A közeljövőben Budapesten kettő újbor versenyt is rendeznek, kíváncsian várom, hogy a boraim miként állnak majd helyt.

Taschner Kurt szerint a borosgazdák idén várhatóan nem emelnek árat. Esetleg csak akkora mértékben drágul a bor, amennyivel nőttek a termelési költségek. Többet nem lehet a vevőkre áthárítani.

– A gazdasági környezet a borágazatot is kedvezőtlenül érinti – folytatta Taschner Kurt. – A fogyasztók mind inkább az olcsóbb borokat keresik. Sopron esetében azonban el kell mondani, nincs összefüggés a kiszerelés anyaga, és a beletöltött bor minősége között. Ez utóbbi megállapítás főként a kereskedelmi láncokra érvényes.

A Lővér Pince is foglalkozik a műanyag palackos, kannás kiszerelésű bor értékesítésével. Az igazgató, Magyar Dezső tapasztalata az, hogy mind a helyi, mind a belföldi eladás tíz százalékkal nőtt. A külföldi azért nem, mert nem volt elegendő áru.

– A boraink egy részét külföldön, Svájcban, Németországban, az Egyesült Államokban értékesítjük – tette hozzá Magyar Dezső. – A kivitel tekintetében számunkra előnyös a gyenge forint, hiszen kedvezőbb árakat határozhatunk meg. Éppen a hónap közepén jönnek hozzánk az új borokat kóstolni, s ekkor már az eladásról is tudunk tárgyalni. A boraik várhatóan az év végén, a jövő év elején kerülnek a palackokba. Az azonban már most látható, a minőséget tekintve kiváló lesz az idei. Ilyen jó évjárat, négy-öt évente van. A kék szőlő esetében egészen biztosan nem lesz hiány, a fehér fajtáknál már nem lennék ennyire optimista. A harkai dűlőt a tavasszal meglehetősen nagy jégverés érte. Így itt nem sok szőlőt lehetett leszüretelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Transzformátort loptak, gyalogost gázoltak

Két ügyben is a lakosság segítségét kéri a Soproni Rendőrkapitányság. Tovább olvasom