Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Megoldást hozott a békéltető testület

Ha a megrendelő elégedetlen egy vállalkozó munkájával vagy a szolgáltatással, panaszával a kereskedelmi és iparkamara békéltető testületéhez fordulhat.

Ennek feltétele: legyen számlája az áruról vagy a panaszolt szolgáltatásról.

A soproni Leyrer József műszaki cikkel kapcsolatos ügyével kereste fel a kamara békéltető testületét. Mint mondta, ha a bírósághoz fordul, akár évekig is elhúzódhatna a pereskedés. A kamaránál viszont pár hónap alatt megoldódott problémája.

Leyrer József – A békéltető testület ülése után kicserélték a rossz fúrógépét, az új kifogástalanul működik.
Leyrer József – A békéltető testület ülése után kicserélték a rossz fúrógépét, az új kifogástalanul működik.

– Tavaly karácsonyra fúrókészüléket vásároltunk az egyik áruházban. Az üzletben nem lehetett kipróbálni a barkácseszközt, mert nem bonthattuk ki az originál csomagot – fogott történetébe Leyrer József. – Így csak januárban dolgoztunk vele először, de az első alkalommal szétrepedt a gépház, a fúró pedig bedöglött. Visszavittük az üzletbe. A forgalmazó műszaki szakértője kijelentette, biztosan rosszul használtuk a fúrógépet. Ez nem igaz, évtizedek óta barátságban vagyunk az ilyen eszközökkel. Mivel cseréről hallani sem akartak, a kamara békéltető testületéhez fordultunk. Az egyórás tárgyaláson ott volt a forgalmazó képviselője és a műszaki szakértő is. A fogyasztóvédelmi ismeretekből kiválóan felkészült kamarai testület valóban békéltetően lépett fel: minket is nyugtatgattak, de a másik felet is józan belátásra bírták. Végül az üzlet a készüléket kicserélte, látván, hogy a kamarai békéltetők nekünk adnak igazat. Az új fúró azóta is kiválóan működik...

– A kereskedelmi és iparkamara békéltető testülete 1998 óta működik, a túlterhelt bíróságokat tehermentesíti olyan ügyekben, amikor esély van a megegyezésre a fogyasztó, megrendelő és a vállalkozó, szolgáltató között – közölte Kováts Árpád, a soproni kamara titkára. – Megjegyzendő, hogy azok ellen is tehetnek bejelentést, akik nem tagjai a kamarának. Ugyanakkor első kérdésünk: van-e a panaszosnak számlája, szerződése az áruról, a munkáról? Ha nem, akkor elhárítjuk a megkeresést. A hozzánk fordulók közel húsz százalékát kell ilyen okok miatt elutasítanunk. Ők a bíróságon kereshetik igazukat. Mindezzel alapvetően a fekete-, illetve a szürkegazdaság ellen is küzdünk.

Sopronban idén július végéig tizenhétszer ülésezett a testület, alkalmanként 3–4 ügyet tárgyalva. Az esetek mintegy hatvan százaléka zárult megegyezéssel.

Olvasóink írták

 • 6. hehe08 2010. augusztus 09. 22:05
  „amúgy a cikk jó és leyrer úrnak is igaza volt, hogy megtette a megfelelő lépést.....
  csak hát a régen kötelező most meg önkéntes kamara..... háááát..... a pénzért nem kaptunk szolgáltatást....
  a soproni beruházásokat idegen városból érkezett vállalkozások és vállalkozók csinálták.....
  és sorolhatnám....”
 • 5. hehe08 2010. augusztus 09. 22:01
  „persze-persze ha valaki nem muja akkor tudja, hogy mik a lehetőségei..... sőőőőőt minden üzletben kötelező kifüggeszteni a felügyeleti szerveket.....
  ennyi erővel lehetett volna a város jegyzőjéről is írni......
  de nem ez történt..... inkább a kamara került előtérbe.... pont most amikor ismét lobbiznak a közpénzért..... vajon miért????

  ez a meksz-nek üzenem, hogy nem kell megsértődni..... a c-dúr a legegyszerűbb hangnem :))))”
 • 4. meksz 2010. augusztus 09. 16:14
  „Kedves C-Dúr

  Ezt tettük, megírtuk.Mellesleg köszönöm a megszólítást "ez a meksz".No comment.”
 • 3. C-Dúr 2010. augusztus 09. 15:54
  „Kedves hehe08 meg ez a meksz! Szerény meglátásom szerint ez a cikk azért születhetett, hogy felhívja az emberek figyelmét, ügyes-bajos dolgaikat a bíróságon kívül is meg lehet oldani. Mégpedig sikerrel. Mi a francnak kell ennek apropóján előbányászni Parragh urat meg a kamarai tagdíjat? Ha van valami problémátok, azt írjátok meg, ne a lufit fújjátok!”
 • 2. meksz 2010. augusztus 08. 23:06
  „Parragh úr most éppen aktuális Fidesz seggnyaló.Bízom benne ,hogy nem lesz kötelező a tagság,mert csak arra jó, hogy beszedjék a tagdíjat.Ingyenélő szemét banda.Az ilyenek miért nem takarodnak el örökre?”
 • 1. hehe08 2010. augusztus 08. 10:55
  „kérem szépen, ez a cikk azért jött létre, mert parragh elvtárs ismét kötelezővé akarja tenni az amúgy teljesen felesleges kamarai tagságot.
  szerinte ezzel a bürokrácia csökkenni fog...... HAZUDIK!
  össze sem lehet hasonlítani a nyugati kamarákat az itthonival..........
  amíg ott a régió vállalkozásait védik addig itt csak beszedik a tagdíjat és jó kommunista módjára csak jópofiznak.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábelégetés - A rendőrség vizsgálatot kezdeményez Ivánban

A helybéliek szerint rendszeresen kábelt égetnek Iván egyes részein, így sűrű füst gomolyog az égre.… Tovább olvasom