Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Még mindig kerülgetjük a bódékat a határnál

A soproni Bécsi úti, valamint a fertődi határátkelőn még mindig állnak az egykori útlevélkezelő bódék, amelyek balesetveszélyt is jelenthetnek.

Magyarország 2007-es schengeni szerződéshez való csatlakozása óta napirenden van az átkelőkön lévő egykori útlevélkezelő bódék, terelőszigetek megszüntetése. A Kisalföld hat évvel ezelőtt, 2009 márciusában írta meg, hogy a határátkelők kezelési joga az akkori VPOP-tól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) került. Azóta sem történt változás, az üres bódék látványa csúfítja az átkelőket. Az épületek hasznosításra várnak, állaguk egyre csak romlik.

(A kópházi határnál ugyanakkor egy vállalkozó már egy helyre rakta a volt útlevélkezelő bódék jó részét.) Osztrák oldalon nem vártak ilyen sokat, a sopronkeresztúri határon 2013 májusában, a kelénpataki átkelőn 2013 júniusában eltüntették a fülkéket. A soproni határon a napokban az egyik bódét szabályosan letarolta egy autó.

Magyar oldalon a bódék lebontása 2007 óta várat magára, az osztrákok már eltüntették azokat. Fotó: Nyikos Péter
Magyar oldalon a bódék lebontása 2007 óta várat magára, az osztrákok már eltüntették azokat. Fotó: Nyikos Péter 


Most, hogy a Bécsi úti átkelőn egy bódéval kevesebb lett, megkérdeztük, mikor bontják le a többit és milyen elképzelések vannak az épületek hasznosítására.
Az MNV-nél megtudtuk, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnál (KKK) foglalkoznak ezzel a témával. A tőlük kapott tájékoztatás szerint készültek átfogó és részletes döntés-előkészítő tanulmányok.

A tervezett változtatások nemcsak a bódék eltávolítására, hanem a környezet átalakítására is vonatkoznak, hogy a végső állapot ne is emlékeztessen a régi időkre, lassítás nélkül lehessen áthajtani a területen. Azonban az cseppet sem megnyugtató, hogy ennyi idő után is csak most készül a nyugati átkelőhelyek akadályainak megszüntetéséről, illetve a határ menti hálózatfejlesztésről szóló átfogó megvalósíthatósági tanulmány. E dokumentum részletei valószínűleg ez év nyarára állnak össze.

A beavatkozások elindítása költségvetési forráshoz, kormányhatározathoz kötött. Az ezt követő adminisztrációs feladatok, közte a közbeszerzések, sok időt vesznek igénybe, „ezért jelen állapotban a határátkelőhelyek európai arculatúvá való átalakulásának időpontját nem tudjuk meghatározni" – áll a KKK-tól érkezett levélben.

Az átkelőkön lévő építmények hasznosításával kapcsolatban megtudtuk, a tervek szerint az út mellett csak olyan létesítmények maradnak állami kezelésben, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a közúti üzemeltetési, díjbeszedési, elektronikus árukövetési, tengelysúlymérési feladatokkal. A többi ingatlant az állam önkormányzati tulajdonba adhatja át, ha azokon konkrét befektetői elképzelések fogalmazódnak meg. Mindez annyit jelent, hogy bizonytalan ideig a helyzet továbbra is változatlan marad az átkelőkön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alulról vizesedik a soproni Kőszegi úti aluljáró - fotó

Olvasónk hívta fel a figyelmet, a Kőszegi úti aluljáró egy-egy részére. A víz nem felülről jön... Tovább olvasom