Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Magyar érettségi 2011 : A soproni diákok is örültek az ismert műveknek

A Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium két, végzős diákját és magyar tanárát kérdeztük az érettségiről.

˝A szövegértéshez gyakorlatilag saját ismeret nem kellett˝

- Tanult anyagra épült az érettségi, minden ami szerepelt benne - Petőfi, Csokonai, Móricz művei - ismert volt számomra. A novellaelemzést választottam, mert abban éreztem magam a legbiztosabbnak, s a felkészülés alatt is az tűnt a legegyszerűbbnek - fogalmazott portálunknak Anna, majd így folytatta:

- A szövegértéshez gyakorlatilag saját ismeret nem kellett, mindent meg lehetett válaszolni a szöveg alapján. Az idő mindenre elegendő volt, összességében jónak érzem az eredményt.

Anna osztálytársa, Klaudia elmondta, az előző év feladataihoz képest - a felkészülés alatt megoldották a tavalyi érettségit - az idei sokkal könnyebb volt.

- Móricz Zsigmond A világ végén már szép és jó című novellájának elemzését választottam. Az idő erre is, csakúgy mint a szövegértésre, elegendő volt. Nem merek előzetesen mondani az eredményről semmit, de jónak érzem.

Magyar érettségi megoldások itt >>˝Veretes szövegek, veretes művek, ez az, amivel az évek alatt foglalkoztunk˝

Boros Mária, az érettségizők magyar tanára portálunk kérésére összegezte gondolatait:

- Nagyon örülök, hogy irodalmi művek, ismert szerzők kerültek az idei feladatsorba, a diákoknak könnyebbséget jelentett a tanult anyag. Veretes szövegek, veretes művek, ez az, amivel az évek alatt foglalkoztunk.

A szövegértést általában nehezebbnek találják a diákok, s a 60 perc rendszerint kevés, ennek ellenére most azt hallottam a tanulóktól, hogy mindenre jutott idejük. A szövegértésnél talán nehézséget jelentett a modern költészetről értekezni, de bízzunk benne, hogy ezt az akadályt is sikerrel vették. A novellaelemzést többen is választották, amivel szintén sokat foglalkoztunk a felkészülés során. Emeltszintre tőlünk kevesen jelentkeznek, szakképző iskola lévén elsődlegesen az a célunk, hogy középszinten érjenek el jó eredményeket a diákok.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni arany a világbajnokságon

Poór Brigitta világbajnoki címet szerzett a spanyolországi Extremadurán rendezett… Tovább olvasom