Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Magasan tartják a Fertő vízszintjét

Fertő tó - Kísérleti jelleggel tíz centiméterrel magasabban tartják a Fertő tó vízszintjét. Ezzel a tavi élővilág, valamint az idegenforgalom is jól jár.

A Magyar–osztrák Vízügyi Bizottság a két ország szakértőinek véleménye alapján úgy döntött, hogy közös munkacsoportot állít fel a Fertő tó új üzemeltetési rendjének kidolgozására.

A tervek szerint a változás 2010. év végén lép életbe. Az addig hátralévő időben a tó vízszintjét a korábbi években mértekhez képest tíz centiméterrel magasabban tartják. Erre azért van lehetőség, mert a tavaly elvégzett vizsgálatok alapján kiderült, a levezető rendszer, a Hanság-főcsatorna és a Rábca kapacitása elégséges a magasabb vízszintek tartására.

– A magasabb vízszint a nedves élőhelyek szempontjából kedvező hatású – mondta el a Kisalföldnek Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője.

– A magasabb vízállás kedvező hatással van a nádközi víz oxigénellátottságára, növeli a halak élőhelyeit. Mindezek mellett az idegenforgalom, a szörfösök, hajók esetében is előnyös, hogy tíz centiméterrel magasabb a víz.

A Fertő tó szélsőséges vízállásaira jellemző, hogy 1996-ban az elmúlt több mint 40 év legmagasabb tóvízszintjét észlelték. Az osztrák tórészen az idegenforgalmi létesítmények alacsony kiépítési szintje miatt ez már árvízi jelenségeket okozott.

A következő évek csapadékszegény időjárása következtében a Fertő tó átlagos vízszintje, hasonlóan más közép-európai tavakhoz, fokozatosan csökkent. A gyors változást mutatta, hogy 6 évvel később, 2003-ban rekordmértékű alacsony vízállást regisztráltak. A ˝sekély˝ víz mind a strandolókat, mind a vitorlázókat érzékenyen érintette.

Az elmúlt évek csapadékos időjárását követően a tó vízszintje ismét megemelkedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírás a Deep Purple-től

A sopronhorpácsi Regényi Tibor több mint tíz órán át várt az Ausztriában koncertező Deep Purple… Tovább olvasom