Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Lépésváltás a városházán

Sopron új képviselő-testületének első rendes közgyűlésén nyilvánvalóvá vált: lépésváltás történt a városházán. Az ülés az ebédszünetig véget is ért, pedig fontos döntések születtek, s a viták is fel-fellángoltak.
Közgyűlés: Munka közben a jogi és ügyrendi bizottság.
Az első véleménykülönbség már a második napirendnél kiderült. A költségvetési szervek elismert tartozásállományáról és az önkormányzati biztos megbízásával kapcsolatos eljárási szabályokról szóló rendelet módosításakor Kalmár István (MSZP) alpolgármester általános tájékoztatójában elmondta, a változtatások nagyobb takarékosságra ösztönzik majd az intézményeket, amire azért van szükség, mert a költségvetés bevételei egymilliárddal elmaradtak a tervezettől. Dr. Szekeres Csaba (SzSE) képviselő azonban felszólalásában megjegyezte, egyetlen intézménynek van akkora tartozásállománya, hogy vonatkozik rá a rendelet, ez pedig a kórház.

További képviselői hozzászólások is egyértelműsítették, a szigorítások elsősorban a kórházra vannak „kihegyezve" a rendeletben, amit Walter Dezső polgármester meg is erősített. „Nem vagyok megelégedve a kórházvezetéssel, új menedzsmentre van szükség" – jelentette ki. A rendelet végül megkapta a többség szavazatát, igaz, éppen csak.
Kényes kérdésnek bizonyultak a díjemelések is, bár végül a többség minden esetben a lakosság számára legkedvezőbb variációt támogatta. A kéményseprő-ipari szolgáltatás Hruby József alpolgármester szerint 6 százalékkal emelkedett, az „ellenzéki fronton" hangadó szerepet vállaló Abdai Géza szerint viszont 17 százalékkal. A magyarázat nem bonyolult: a szolgáltató valóban hat százalékkal emelte árait, ám mivel jövőre magasabb áfakörbe kerül, a lakosság tényleg 17 százalékkal fizet többet a kéményseprők munkájáért. A legolcsóbb változatot fogadták el a szemétszállítás díjai közül is, annak ellenére, hogy a városüzemeltetési kft. és a könyvvizsgáló nem ezt támogatta. Az emelkedés mértéke egy század híján hét százalékos, de ez a variáció tartalmazta a legmagasabb lakossági kedvezményt. Az ivóvíz- és csatornadíj vitájában is az derült ki, a testület elé a legkedvezőbb árú variációk kerültek a közel harminc javaslatból, bár többen vitatták, hogy miért csak az a kettő. A testület jelenlévő 23 tagjából 20 ebből is az olcsóbbat fogadta el, így az ivóvíz-szolgáltatás díja jövőre köbméterenként 149,6 forint plusz áfa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépülnek a kastély díszkútjai

A fertődi Esterházy-kastély rehabilitációs programja keretében – összességében több tíz millió… Tovább olvasom