Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Lélekgyógyászok tanácskoznak Sopronban

Civilizáció, Lélek, Agykutatás címmel rendezik meg a Magyar Pszichiátriai Társaság szerdán kezdődő XVI. Vándorgyűlését.

A négynapos soproni tanácskozáson egyaránt szó esik a férfiak speciális testképzavaráról és a "tetoválásgyűjtőkről", a placebo alkalmazásáról és a lovasterápiáról.

Mint a szervezők közleménye kiemeli, újszerű probléma az izomdiszmorfia, a férfiak speciális testképzavara, amely az izomzat képzelt hiányosságával való kóros foglalatosságot jelent. Ez gyakran társul például testedzésfüggőséggel, a társas kapcsolatok romlásával, szigorú diétázással, anabolikus szteroid szedésével.

"Egy most bemutatott vizsgálat elsődleges célja e kórkép hazai előfordulásának felmérése volt a fokozott kockázatú populációban. A kérdőíves adatokon alapuló előfordulás 17,2 százalékos volt, a vizsgált minta átlagéletkora 27,5 év" - emeli ki a közlemény.

A fokozottan veszélyeztetettek és a "normális" testépítők összehasonlítása során kiderült, hogy az izomdiszmorfia szempontjából magas kockázatú személyek szignifikánsan fiatalabbak voltak, magasabb volt az ideálisnak tartott testsúlyuk, illetve kifejezetten nagyobb mértékben voltak testedzésfüggőek.

"Szintén a modern trendekre válaszoló téma a tetoválásgyűjtők vizsgálata. A tetovált embert a posztmodern társadalom tévhitek alapján negatív gondolatokkal bélyegzi meg" - mutat rá a dokumentum. Ezzel szemben a káros szenvedélyekre vonatkozó vizsgálati adatok ellentmondanak az előítéleteknek, viszont a tetováláshalmozókra jellemzőbb az impulzivitás, egocentrizmus, és jobban kedvelik a szokatlan embereket és dolgokat, mint az +átlagos+ emberek" - mutat rá a dokumentum.

Most bemutatkozó kezelési módszer a lovasterápiás foglalkozás, amelyet az egészségügyben főleg fizikoterápiás, rehabilitációs céllal végzik, míg a gyógypedagógiában a mentálisan retardált és az autista betegek kezelésében mutatott jó eredményeket. A kezelés a már nem akut fázisban lévő skizofrén betegeknél kifejezetten növelte a páciensek önbizalmát, javította a külvilág iránti érdeklődést, az empátiát és szociális készségeket fejlesztő eljárásnak bizonyult.

Több előadás is foglalkozik majd a placebohatás vizsgálatával. A vándorgyűlésen mutatják be a placebohasználatot vizsgáló első magyarországi tanulmányt. Az országos reprezentatív háziorvosi mintán készült kérdőíves vizsgált alapján a válaszadók 83 százaléka már használt legalább egyszer placebót, 78 százalékuk pedig az elmúlt év során. A megkérdezettek 93 százaléka bizonyos körülmények között hatásosnak tartja a placebo használatát. Leggyakrabban, az esetek 77 százalékában különböző vitaminokat alkalmaznak placebóként, a legjellemzőbb kezelt gond pedig a nyugtalanság, szorongásos panaszok (70 százalék), illetve az alvászavarok (57 százalék). A placebo alkalmazását a válaszadók 98 százaléka etikusnak tartja, és csupán 2 százalékuk véli azt tiltandónak. A megkérdezettek 87 százaléka több információt igényelne a placebo használatát illetően.

"Az eredmények alapján az orvosi placebo alkalmazása létező gyakorlat Magyarországon" - emeli ki a közlemény. Ezért a használattal kapcsolatos dilemmákban nagy segítséget jelentene, ha e témával fokozottabban foglalkoznának a hazai szakmai tanácskozásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire is jó az autómosó?

A válasz: arra, hogy fantáziadús képeket készítsünk. Galéria! Tovább olvasom