Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Kutatja és népszerűsíti az űrtudományt

A soproni dr. Bacsárdi László a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség legrangosabb díjában részesül. A díj történetében először kap ilyen elismerést magyar szakember.
Amerikától Európán át Óce- ániáig érkeztek jelölések a Nemzetközi Asztronautikai Szövetséghez (IAF) a fiatal kutatóknak adható legrangosabb nemzetközi űrkutatási elismerésre. A döntéshozók dr. Bacsárdi Lászlót is beválasztották az öt díjazott közé.

Az elmúlt években számos rendezvényen adhattam számot kutatási eredményeimről és több emblematikus helyszínt is felkerestem - Dr. Bacsárdi László


– Nagyon örülök a 36 év alatti kutatóknak járó nemzetközi díjnak, a Young Space Leader- ship Awardnak. Ám bevallom, a világűrrel kapcsolatos kutatás még az elismeréseknél is sokkal izgalmasabb dolog. Először csak hobbiként foglalkoztam űrkutatással, majd részt vettem hazai és nemzetközi űrtáborokban. Az Európai Űrügynökség egyetemista ösztöndíjasaként eljuthattam több nemzetközi világűrkongresszusra. Mindez megerősítette elhatározásomat, hogy ezzel a területtel foglalkozzam. Az elmúlt években számos rendezvényen adhattam számot kutatási eredményeimről és több emblematikus helyszínt is felkerestem. A feleségemmel például nászutunk során jártunk Puerto Ricóban a világ legnagyobb rádiótávcsövénél – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára, aki a díjat Ausztráliában, az IAF szeptemberi kongresszusán veszi át. Korábban a fiatal tudós munkásságát két alkalommal is díjazta az ifjú űrkutatókat tömörítő nemzetközi szervezet. Ezúttal az IAF figyelt fel tudományos tevékenységére.
Dr. Bacsárdi László első magyarként veheti át a 36 év alattiaknak kiírt legrangosabb űrkutatási díjat Ausztráliában.Az ifjú szakember egy évtizede vizsgálja a műholdalapú kvantumkommunikációt. Kutatásában arra fókuszál, hogy a kvantummechanika elveit hogyan lehet felhasználni egy biztonságos, műholdakon alapuló kommunikációs hálózat létrehozására.

– A mostani díjazásomnál ezt, valamint a diákoknak és fiatal szakembereknek nyújtott rendszeres szakmai támogatásomat emelte ki a nemzetközi szövetség – folytatta dr. Bacsárdi László, akitől azt is megtudtuk, idén tavasszal kezdett soproni kollégákkal egy olyan piacképes projekthez, amely újdonságnak számít a világ űrkutatásában. Speciális számítógépes keretrendszert dolgoznak ki abból a célból, hogy az űrkutatásban keletkező óriási adatmennyiséget a leghatékonyabban lehessen feldolgozni.

– Őszre valószínűleg már lesznek eredményeink, ám az egész projekt két-három évig is eltarthat. Saját kezdeményezésű kutatásunkhoz reméljük, sikerül támogatást is elnyernünk – tette hozzá.
Nagyszerű életpálya

Bacsárdi László a soproni Széchenyi-gimnáziumba járt, s 2006-ban szerzett mérnök-informatikus diplomát a BME-n, ahol 2012-ben doktorált. 2009 óta dolgozik a Soproni Egyetemen, s 30 évesen, 2012-ben lett az intézmény Informatikai és Gazdasági Intézetének vezetője. Így ő a nyugat-magyarországi régió legfiatalabb intézetigazgatója. 27 éves korában választották meg a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkárává.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pünkösdi Borverseny Sopronban

Pünkösdi Borverseny Sopronban
Harmincöt soproni és Fertő menti termelő 107 borral nevezett a pénteken megrendezett 25. Pünkösdi… Tovább olvasom