Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kulturális örökség napjai - Népszerű a Soproni Múzeum történelmi programja

A tárlatvezetésre az előzetes regisztráció során már pénteken minden hely elfogyott.

Népszerű a látogatók körében rendezett Polgári históriák című rendhagyó tárlatvezetés a Soproni Múzeum Storno Gyűjteményében, amelyet a kulturális örökség napjai alkalmából rendez a múzeum - tájékoztatta az MTI-t az intézmény kommunikációs munkatársa vasárnap.

Szabadhegyi Zita közölte, hogy a tárlatvezetésre az előzetes regisztráció során már pénteken minden hely elfogyott. A múzeum Ars Historica Társulata a Storno család mindennapjait játssza el tárlatvezetésen. Krammerhofer Szilvia, a múzeum közművelődési munkatársa elmondta, hogy a két hónappal ezelőtt alakult társulat - amelyben a múzeum jelenlegi és egykor munkatársai, valamint azok családtagjai játszanak - más szemszögből szeretné bemutatni a Strono Gyűjteményt a látogatóknak.

A mintegy húsz perces, anekdotákkal és zenés betétekkel tarkított előadáson a kiállítás mind a hat termét bemutatják, de ezúttal nem a tárgyakra, hanem a 1800-as évek végére jellemző társadalmi és családon belüli viszonyokra teszik a hangsúlyt.

Az előadásban megjelenik ifjabb Strono Ferenc, felesége, nyolc gyermekük közül kettő, valamint a család jó barátai és a cselédek. Krammerhofer Szilvia elmondta, hogy ez volt a társulat első bemutatkozása, terveik szerint a rendhagyó tárlatvezetéseket a múzeum más kiállítótereiben is bevezetik. Szombaton a Storno család egykori Bécsi utcai műtermét nyitották meg a látogatók előtt, amely Magyarországon az egyetlen érintetlenül maradt műterem.

Storno Ferenc 1888-ban nyitotta idősebb fiával, ifjabb Storno Ferenccel tervezett és kivitelezett német neoreneszánsz stílusban. Storno Ferenc a 18-19. század fordulóján élt restaurátor, festő és műgyűjtő volt. Egykori gyűjteményét késő reneszánsz és barokk bútorok, festmények, köztük portrék és használati tárgyak alkotják.

A gyűjteményt Storno Ferenc unokája, Storno Gábor 1980-ban az államra hagyta. 1984 és 1986 között rendszerezték a tárgyakat és rendezték be a kiállítást a család egykori otthonában, a Fő téren. A gyűjtemény legrégebbi darabja egy 1628-ból származó céhláda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazavitték az eltévedt idős nénit a soproni rendőrök

A 85 éves idős soproni néni elmondta a rendőröknek, hogy a délutáni órákban elment otthonról… Tovább olvasom