Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Kulturális örökség napjai - Mutatjuk a megyei programokat

Győrben az épített és a  természeti értékeket mutatják be, Sopronban a múzeum színjátszó  társulata eleveníti meg a történelmet, Sopronkövesden pedig több  mint egy tucat helyszínen rendeznek programokat a kulturális  örökség napjain, szeptember 17-én és 18-án.     

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum  szervezésében az Esterházy-palotában vasárnap délután három órától  Ezerarcú műemlék címmel bemutatják az épületet. A 18. századi  műemlék gróf Esterházy Gábor palotája volt, s 1997-ben lett az  egykori Városi Művészeti Múzeum székhelye.    

Csécs Teréz könyvtáros a műemlékvédelemről tart előadást a  Rómer Flóristól Forster Gyuláig tartó időszakot felölelve. Később  Xantus János világöröksége címmel a múzeum igazgatója, Grászli  Bernadett beszél a győri Xantus-gyűjteményről, amely nemrég 18  kézírásos levéllel gazdagodott. Többségük az utazó tudós utolsó  amerikai időszakában születtek. Az előadásban a levelek  bemutatásával Xantus János természettudós-utazó Amerikában  eltöltött éveit lehet megismerni.    

Győrben szombaton tartják az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó  Nyitott templomok napját. Ezúttal a 375 éves győri Loyolai Szent  Ignác bencés templom művészettörténeti értékeit mutatják be. A  templomot a jezsuiták építtették 1634 és 1641 között a Dallos  Miklós győri püspök által 1626-ban adományozott telken, a mai  belvárosban, a Széchenyi téren. A kéttornyos templom Magyarország  legkorábbi barokk stílusban emelt temploma.   

Sopronban a Fabricius-ház régészeti kiállításának helyszínén  szombaton este nyolc órakor az Ars Historica társulat hívja  történelmi utazásra a résztvevőket. A Soproni Múzeum munkatársaiból  és barátokból álló társulat az őskortól eleveníti meg a  történelmet.    

Vasárnap délelőtt Veress Ferenc művészettörténész vezetésével a  Storno-műterembe lehet bepillantani. Az 1858-ban épült egykori  tánctermet ifjabb Strono Ferenc alakíttatta át műteremmé, ahol a  család gyűjteményének azokat a darabjait helyezte el, amelyek a  belvárosi házukban nem fértek el, többek között műemléki  felméréseket, restaurátori munkákkal kapcsolatos terveket és  rajzokat.    

Szombaton és vasárnap egész nap megtekinthetők lesznek az  evangélikus síremlékek a Deák téri Lenck-villa kertjében. A  síremlékre a régi evangélikus temető felszámolásakor, a 20. század  elején figyeltek fel kutatók. A több évszázados polgári és nemesi  síremlékeknek páratlan művészeti és műemléki értékük van, emiatt  helytörténeti és a vallástörténeti kutatásokhoz is használhatók.    

Sopronkövesden évek óta szinte az egész településen rendezik az  eseményt. Az 1200 lakosú községben ezúttal is több mint egy tucat  helyszínen lesznek koncertek, kiállítások, tárlatvezetések, lovas  bemutatók, de régi kövesdi fotókat is bemutatnak majd - jelezte a  település polgármestere.   

Fülöp Zoltán elmondta, hogy a két nap alatt 18 kiállítás várja  az érdeklődőket, egyebek mellett lesz fafaragó, lovaskocsi-,  karikatúra-, orchidea- és legókiállítás.   

Szombaton az Ágfalvi Fúvószenekar és a helyiek felvonulásával  kezdődik a program, a piactéren aznap este pedig Nemes Szilvia és  az Imágó Tánc Társulat a Buda Folk Banddel közösen táncházat  rendez.    

Vasárnap reggel az ausztriai Fülesre (Nikitsch) indul  kerékpártúra. Később Kézről-kézre, szájról-szájra címmel népi  játékokat és népdalokat tanítanak a legkisebbeknek, de lesz  vályogtégla-készítés és mesesarok is. A Sopronkövesdi Templomi  Kórus este hat órától ad koncertet a helyi templomban, majd  szentmisét tartanak. Az esemény zárásaként az Alkotóházban a két  nap alatt készített fotókat vetítik le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erre figyeljen! Vágányzár miatt nem állnak meg a vonatok Petőházán

A többi utasnak a vágányzár miatt nem kell vonatpótló autóbuszra szállni. Tovább olvasom