Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Kukák: akkor is fizetni kell, ha nem telik meg

Egyelőre akkor is a 110 literes kuka után kell fizetni, ha az edény nem telik meg, és kisebb is elég lenne. Ugyanez a helyzet az újonnan szerződést kötőkkel is.


- Környezettudatosan élek, a háztartásban keletkező hulladékot külön válogatom, amit lehet azt komposztálom. Egy héten alig gyűlik össze olyan szemét, amit ki kell dobnom. Így nemhogy nem telik meg a 110 literes kukám, még a 60-as is sok lenne. Ám mégsem tudom kisebbre cserélni. Meglátásom szerint ezzel nem ösztönzik a szelektív gyűjtést - idézet, egy sok szerkesztőségünkbe érkezett észrevétel közül.

Míg egy mások olvasónk azt panaszolta, hogy már nem tudott 60 literes hulladékedényre szerződést kötni. Miközben neki is sok a 110 literes. A különbözet nem néhány száz forint, hanem ezres nagyságrendű.

Az ügyben megkerestük a soproni hulladékgazdálkodási társulás elnökét, Mágel Ágostot, arra kérve, hogy adjon világos képet a szállítás rendszeréről.

- A társulás nem csupán a szemét elszállítását végzi, hanem egyéb szolgáltatásokat is nyújt - kezdte Mágel Ágost.  - Ingyenes például a házhoz menő lomtalanítás, működik a szelektív- és a zöldhulladék gyűjtés, a rendszert fenn kell tartani. S mindennek jelentős a költsége. A tagtelepülések úgy határoztak, hogy a 110 literes hulladékedény méretbe építik be a kiadásokat.

A hulladékot mindenkitől elszállítják, azoktól is, akiknek nincs szerződésük. Esetükben a számlát a 110 literes méretre állítják ki.

Elkezdődött a kivitelezés

A térségi hulladékgazdálkodási rendszer keretén belül a soproni Harkai úton válogató üzem, Fertőendréden átrakó, Cséren pedig lerakó épül. A három helyszínen már elkezdődött a kivitelezés.

A megye egyik legkisebb településen jelenleg a lőszermentesítést végzik.


Mágel Ágost hozzátette, ez év március 4-ig lehetett a hatvan literes edényekre szerződést kötni. Ezt követően már nem. Egyelőre az sem működik, hogy a lakosság kisebbre cserélje le a kukákat.

Az egyes önkormányzatok azonban - a képviselő-testület döntésétől függően - támogathatják a helyieket, a rászorultakat. Így bizonyos esetekben az adott település vállalja át a két méret közti különbséget. Végső soron a társuláshoz a teljes összeg érkezik be.

- A kormányzat törekvése az, hogy világos és tiszta viszonyokat teremtsen a hulladék kezelés területén is - folytatta az elnök. - Ennek függvényében tehát a későbbiekben felülvizsgáljuk a rendszer működését. S adott esetben a jövőben lehetőség lesz majd a nagyobb kukák kisebbre cserélésre.

Mint megtudtuk, a fenti problémák ellenére is érdemes a hulladékot szeletíven kezelni, még akkor is, ha látszólag most erre kevés dolog ösztönöz.

Ezzel a lakosság, a rendszer egészét nézve azért tud jelentős összeget megtakarítani, mert a lerakás előtt a szemetet a soproni Harkai úti telepen átválogatják. Ez pedig többletkiadással jár.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni vízilabda: Május elsején amatőr bajnokság

Amatőr csapatok, baráti társaságok jelentkezését várja a Soproni Vízilabda Sport Egyesület a május… Tovább olvasom