Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: témát adott az elkúrtuk

Ismét egy olyan soproni közgyűlésen vagyunk túl, amely nem nélkülözhette Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét. Hiába közeleg a karácsony, de az igazság, az igazság - tudtuk meg.


13. 23.
Az utolsó napirendi pont a reklámhordozók és hirdető berendezések elhelyezéséről szóló rendelet módosítása volt. Kipipálva. A közgyűlés véget ért.

13. 21.
Elfogadták a településképi bejelentési eljárásról és a településképi kötelezésről, valamint a  településképi véleményezési eljárásról szóló önkormányzati rendeletet.

12. 53.
Meghozták a köznevelési intézmények működtetéshez szükséges intézkedéseket.

Ennek egyik eleme, hogy az intézmények működtetésével, karbantartásával kapcsolatos feladatokat a Soproni Szociális Intézmény látja el - közölte Biczi László.

- Az intézmények vannak karbantartói, takarítói, portásai, így úgy gondoljuk, hogy ezen munkaköröket el tudják látni - fogalmazott Dobos József jegyző.

Teljesen fura helyzet alakult ki, de ezért nem az önkormányzatot kárhoztatom - szólt hozzá Biczi László. - Egy külön intézmény tartja fenn az iskolákat, s egy másik, olyan szervezet látja el a működtetéssel kapcsolatos feladatokat, amelynek ez nem profilja. A fejlesztéseket pedig feltehetően állami pénzből végzik el. S ráadásul a tulajdonos az önkormányzat. Hát, ez egy jó nagy katyvasz. Nincs rendben, hogy kinek, mi a feladata, s ebből egymásra mutogatás lehet.

Fodor Tamás reagál.

- A kérdések jelentős részét törvény rendezi. A város nem fenntartó, hanem üzemeltető lesz. Az, hogy így oldották meg ezt a feladatot, az az oka, hogy január elsejétől működnie kell. A következő, 2013-as tanévig lesz tapasztalat. A karbantartást akár ki is lehet szervezni, vagy ebben a formában megtartani. Ezt a gazdaságosság dönti el.

Mágel Ágost: az ország átalakításával kapcsolatosan folyamatosan halljuk a felvetéseket az ellenzék részéről. Az elmúlt, akkori nyolc évben a szocialista, szabad-demokrata kormányzat alatt nem történt meg az oktatás rendbetétele. Lehetetlen állapotokban van a köznevelés, ezt rendezni kell. Hasonló volt a helyzet a régi Alkotmánnyal is, amelyet ki kellett dobni és helyette megalkotni az új Alaptörvényt.

Tóth Éva (Fidesz-KDNP): 1700 eladósodott önkormányzaton segített az állam. A gáz- és áramdíjak is csökkenek, ezekről is beszélnek az emberek. Ha ezek nőnének, akkor ön (Biczi László) vagy ötször kért volna szót. A pozitív intézkedések is érintenek bennünket, ezeket is említsük meg.

Bebesi József szerint nem lesz egyszerű feladat, a kilenc oktatási intézményt nap, mint nap működtetni. Ezt kollégiumi vezetőként nagyon is jól látja.

Magas László (Fidesz-KDNP):  Amennyiben, Biczi László a város érdekeiért aggódó felszólalást tesz, ezt el is fogadnám, ha csak egyszer dicsérné meg a városvezetést. Ellenzékiként, csak a kákán is csomót keres. Ez elszomorít engem.

Biczi László: azt emelem, ki, ami szerintem rossz irányba tart. Az a baj, hogy nem kell nagyon keresni, nagy a csomó.

Balogh Judit: idézte Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének egyes részleteit.
Erre Kalmár István reagált: a maga részéről kellemes karácsonyt, és békés új évet kívánt. Fodor Tamás azt javasolja, hogy térjenek vissza a napirendi ponthoz.

Karácsony ide, vagy oda, az igazság, az igazság - említette kvázi zárszóként Balogh Judit.

12. 50.
Az STKH Kft-vel korábban megkötött közszolgáltatási szerződést felbontották, és újat kötöttek meg.

Gőbl Gábor kérdez, de mégsem, a készüléke kapcsolódott be véletlenül.

12. 49.
Megalkották a város, 2013. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletet.

12. 46.
Véget ért a zárt ülés.
Az MKB Aréna esetében, mintegy 130 millió forinttal támogatja a Raabersport Kft. sportfejlesztési beruházását. Ennek lebonyolítóját az önkormányzat választja ki - mondta el egyebek mellett Dobos József jegyző.

11. 53.
Módosították a Kisalföld Volán Zrt.-vel megkötött közszolgáltatási szerződést. Ennek lényege: kiderült, hogy az önkormányzati támogatás ÁFA mentes. Így jövőre a volán társaságnak 37 millió forintot kell átutalni, az eredetileg tervezett 47 millióval szemben.

11. 37.
Korábban pályázatot írtak ki több, önkormányzati tulajdonú helyiség bérlésére. A Liszt-szalonra és a Rondellára egy ajánlat sem érkezett, a Kulcspontra és a Előkapu 11. szám alatti helyiségre többen is pályáztak.

A Kulcspont bérlője: a Kulcspont Kaffe Kft.

Az Előkapu 11.-ből szépségszalon lesz.

A kamara licit alapján történő pályázati kiírást javasolja - olvasható az előterjesztésben, s erre Bebesi József is felhívta a figyelmet.

Fodor Tamás elmondja, a kiírást a közgyűlés fogadja el. A cél az volt, hogy a lehető legoptimálisabb megoldás szülessen. Az is felmerült, hogy adott esetben olcsóbb bérleti díjjal lehessen kiadni ezen helyiségeket. A korábbi időszakban ugyanis nehezen keltek el ezek.

Gőbl Gábor is szót kért és kapott is. A maga részéről csatlakozik a polgármester által elmondott gondolatisághoz. Mégpedig ahhoz, hogy ezáltal fellendülhet a turisztikai élet a Belvárosban. Jelzés értékű, hogy kettő helyiségre nem érkezett pályázat. A válság miatt azonban érdemes lenne felülvizsgálni a korábban megkötött bérleti szerződéseket. Legyen azonos ár mindenki részére.

Fodor Tamás válaszol: az üzlethelyiségek bérlése van egy rendelet, amelyet általánosan nem lehet kiterjeszteni. "Azt hittem, hogy a vállalkozók részéről majd nagy érdeklődés lesz. Talán óvatosság van bennük, mert nem azt a korszakot éljük, amikor nem kell csinálni semmit, a dolgok mennek maguktól" - mondta el.

11. 27.
Támogatják az Árpád-házi Szent Margit Templom bővítését. Azaz egy új temlpom épülhet.

11. 25.
Támogatják az FKL Sportszolgáltató Kft. pályázatának önrészét.

11. 20.
Meghatározták a közgyűlés jövő évi munkatervét. 2013. első félévben öt rendez közgyűlést terveznek.

11. 23.
Megszűnt dr. Tölli Katalin jogviszonya. Az aljegyző, ugyanis a járási hivatal vezetője lett.

11. 16.
A rendes közgyűlés véget ért, rendkívüli következik.

10. 45.
Módosították a város idei költségvetését.

Biczi László kérdez: polgármesteri hatáskörben történt 22 millió forintos átcsoportosítás a közösségi tájékoztatásra. A Tűztorony esetében miért kellett külön 7,5 millió forintot áthelyezni a záróünnepségre. Miért nem lehetett ezt a pályázati pénzből fedezni.

Sárvári Szabolcs válaszol: az EU-s pályázatok esetében kiköltés, hogy legyen zárórendezvény. Azért kellett pénzt átcsoportosítani, mert a keret elfogyott.

- Nem kaptam választ a közérdekű tájékoztatásra feltett kérdésre. Az ellenzék pedig alig kap megszólalási lehetőséget - szól hozzá Biczi László.

Simon István (Fidesz-KDNP) alpolgármester válaszol: a szóban forgó sort lejjebb vették. A Sopron tájékoztatását jól és hatékonyan végzik a médiumok. Jelzéseket kaptunk, hogy a csökkentett támogatásból nem tudnak fennmaradni. Olyan döntést hozott a városvezetés tehát, hogy megemeljük az előirányzatokat, ugyanis az információhoz való jog, alapjog. A kimondottan politikai jellegű műsorok kiegyenlítettek. Az persze igaz, hogy a Fidesz-KDNP több megszólalási lehetőséget kap, hiszen ők vannak többségben.

Gőbl Gábor: soha nem merült fel, hogy úgy rendezzék a városi médiumok sorsát, hogy legyen egy tv, egy rádió?

Fodor Tamás reagál.

- Nem a városvezetés, hanem az önkormányzat tájékoztatásáról van szó. Meg kell barátkozni azzal, hogy a városvezetés képviseli az önkormányzatot. Hosszabb időszak eredménye, hogy két televízió működik a városban. Nem hiszem, hogy városvezetői döntés, hogy hány médium működjön - mondta a polgármester.

Kalmár István (MSZP) szerint az ellenzék is az önkormányzat része. Minden harmadik megszólalásnak ellenzékinek kellene lennie, ugyanis hat ellenzéki képviselő van. A Pluzus TV-be eddig például nem jutottak be. A városi tv-ben pedig hosszú ideje nem szerepelnek - tette hozzá.

Balogh Judit (Fidesz-KDNP): "a tv műsorát nem mi szerkesztjük". Nem lehet komolyan gondolni, hogy bárki nyomást gyakorolna a szerkesztőkre. A Kisalföld pedig kompenzálja az ellenzéki megszólalási lehetőségeket.

Bebesi József is pár gondolatot fűz hozzá a témához. Megköszönte a helyi médiumoknak a megjelenési lehetőséget: a Kisalföldnek és a Corvinus Rádiónak, mert ők eljárnak a sajtótájékoztatókra. S nem mellesleg az ő munkatársaik vannak jelen most is.

10. 45.
Hatályon kívül helyezték a tiltott, közösségellenes magatartásokat szabályozó önkormányzati rendeletek egy részét.

10. 38.

A lakbérekért is többet kell majd fizetniük a bérlőknek.

Bebesi József (LMP) kérdez: van-e arra lehetőség, hogy valaki egyedi elbírálás után felmentést kapjon a díjfizetés alól? Mekkora pluszt bevételt jelent a városnak a díjemelés?

Horváthné Seregély Jolán válaszol: felmentés nem adható. A plusz bevétel pedig egymillió forint.

Gőbl Gábor szerint ez az összeg olyan csekély, hogy ez nem indokolja az emelést. Jobb lett volna, ha önkormányzat azt mondja: úgy megyünk át a jövő évbe, hogy nem drágul a lakbér. A Jobbik az előterjesztést nem tudja elfogadni.

10. 36.
A közterületek használatáról szóló rendeletet is módosították.

10. 34.
Módosították a közterületek felbontásáról és a közúton folyó egyéb munkákról szóló önkormányzati rendeletet. A lépéstől mintegy félmillió forint többletbevételre számít a városvezetés. A közterület használat minimális díja 450 forint.

A részletek itt érhetők el >>

10. 31.
A temetői díjak is átlagosan öt százalékkal kerülnek többe január elsejétől.

10. 26.
4,9 százalékkal emelkedik jövőre a kéményseprő ipari szolgáltatás igénybevétele. Ez a családoknak éves szinten 100-200 forintos többletkiadást jelent. Ebből a pénzből jut a kisebb fejlesztésekre is.

Biczi László (MSZP), szerint most másról van szó, mint arról, amiről a pénzügyi biztosságon tárgyaltak. De lehet, hogy ő emlékszik rosszul. Kéri, tegyék helyre a dolgokat.

Sárvári Szabolcs aljegyző: a bizottság ezt valóban nem tárgyalta, mert azon a napon jelent meg az a kormányhatározat, amely az ármegállapítást rögzíti.

Horváthné Seregély Jolán, osztályvezető: van egy közszolgáltatási szerződés, amely előírja, hogy az infláció mértékű áremelést hajtson végre. Ám a jövőben át kell dolgozni a díjrendeletet.

Magas László (Fidesz-KDNP): ebben a formában nem tárgyalta a biztosság.

- A reggeli hírekben lehetett hallani, hogy a miniszterelnök szerint jól fog indulni a jövő év. Csökkennek egyes közszolgáltatások, ezért ezt ne szavazzák meg a rendeletet - kéri Gőbl Gábor (Jobbik).

10. 23.
Áldott karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új évet kívánt a közgyűlési munka megkezdése előtt Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester.

Korábban:

Drágul például – persze csak ha a közgyűlés egyetért a szolgáltató javaslatával – a kéményseprő-ipari közszolgáltatás. Döntenek a temetők szolgáltatásainak díjemeléséről, a közterület-használat, illetve a felbontás után fizetendő díj drágulásáról. Várhatóan öt százalékkal emelik a lakbéreket is.

Az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően kell módosítani több helyi rendeletet, amelyekből a jogszabályi változás miatt kikerül a tiltott, közösségellenes magatartások szankcionálása. A decemberi közgyűlésen módosítják az idei költségvetést is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat

Átadták a a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat és a Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjakat a… Tovább olvasom