Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: 10 igennel fogadták el a költségvetést

Elfogadták Sopron idei költségvetését. Két fideszes képviselő nemmel szavazott.


18. 06. Elfogadták a költségvetést. 10 igen és hat nem szavazat mellett szavazták meg a rendeletet.

16. 28. Gőbl Gábor: polgármesteri hivatal dologi kiadásait hogyan lehet csökkenteni úgy, hogy a létszámot ne csökkentsük?
Dobos József: Csak úgy, ha mindenben takarékosan gazdálkodunk: például villany, papír.

Kalmár István: Miért nem volt semmilyen egyeztetés egy ilyen horderejű költségvetés kapcsán?

Simon István elmondta, volt egyeztetés. Az MSZP-s kormányzat számos feladatot átadott a városoknak, de ehhez nem biztosított plusz forrást. Az elmúlt közgyűlésen már határozatot fogadtak el, a város gazdálkodását hosszú távon befolyásoló tényezőkről, amelyek súlyos terhet róttak a városra. Így miről egyeztessünk egy három, vagy ötfős akárkivel, vagy akármivel?

Kalmár István kifejtette: az a háromfős frakció a szavazók 26 százalékát jelenti. Szerinte nem lesz átütő szerkezetváltás, hanem arról van szó, hogy a bankok nem adnak hitelt.

Simon István szerint új szemlélettel kívánják vezeti a várost, ezért kaptak a civil szerveztek helyet a bizottságokban.

Kalmár István ideje elfogyott, két percet kért. A közgyűlés ezt megadta.

Kalmár István meg van hatódva. Szerinte az az egyeztetés, amikor 50-100 személy előtt folyik a vita. Azt mondja, nem kapott választ a szerkezetátalakítási kérdésre.

Simon István szerint a szocialisták mély gödörbe vitték az országot. A rossz döntéseket most is szenvedjük. A választók már döntöttek, így nem tudja, hogy miért kellene egyeztetni azon szocialistákkal, akik balul vezették az országot és a várost. Azon jogot, amelyek őket megilleti, nem veszik el, de ezen felül nem kapnak külön lehetőséget.

16. 15. Gőbl Gábor (Jobbik), meglátása szerint ez a fajta gazdasági szükségszerűség már négy éve is megvolt. Kérdezi, az előző években ez a fajta ésszerűség miért nem volt jellemző a városvezetésre? Szerinte pozitív, hogy a polgármesteri hivatalon és a Sopron Holdingnál kezdik a takarékoskodást. Szerinte azonban a közoktatási intézményeknél hiba, hogy 100 millió forintot vonnak el. Miközben vannak olyan számsorok, amelyek túlméretezettek. Például ilyen az ingatlanértékesítés.
Az is pozitívum szerinte, hogy nem hitelből fedezik a pályázati önrészt. S ezzel megáll az eladósodottság.

Biczi László fontosnak tartja a kórház helyzetét. Képes-e a város fenntartani a kórházat?

Fodor Tamás válaszol: azt próbálta érzékeltetni, hogy 2013-ig lehet pályázni, ezen források ezután nem lesznek. Ha az előző ciklusban nem pályáznak, akkor ezt a pénzt később már nem is lehetne megszerezni. Akkor nem volt plusz forrás, ezért kénytelenek voltak hitelt felvenni.
A kórház esetében megtudtuk, 3 milliárd forintos nyertes pályázattal rendelkeznek, ennek köszönhetően új műszereket lehet vásárolni. Ez pedig már fejlesztési kategória.

16. 05. Kalmár István azt kérdezi, hogy a mostani költségvetés előtt miért nem volt széleskörű egyeztetés?

Bebesi József: azt tudakolja, hogy az önkormányzat tervez-e béren felüli juttatás csökkentést? Mi az önkormányzat álláspontja a bérlakásokkal kapcsolatosan. Van-e elképzelés arra az esetre, ha nem sikerül teljesíteni az előirányzott számokat?

Abdai Géza elmondta, volt egyeztetés az intézmények vezetőivel, ahol világossá tették: nem terveznek hitel felvételét, és mekkora pénzt lehet szétosztani. Azt is közölték a vezetőkkel, hogy a város mekkora támogatást tud adni, és ennek megfelelően állítsák össze a költségvetésüket. Jelezték azt is, hogy abban nem szólnak bele, hogy az adott intézmény miként pótolja a hiányt. Lehet ez elbocsátás, óraszámcsökkentés, vagy cafetéria megvonás.

Dobos József, jegyző: ruhapénz már régóta nincs a városházán, a cafetériát pedig a törvényben elérint szinten állapították meg.

Fodor Tamás két kérdésre válaszol. A bérlakásokkal kapcsolatban megtudtuk, 1300 darab ilyen lakása van a városnak, s ez elég nagy terhet jelent. Ezek nagy része nehéz, és problémás állapotban van. Az értékesítést azért tartják fontosnak, mert az önkormányzatnak csak részben feladata ezek fenntartása.

400 millió forintos tartalékot képeztek annak érdekében, hogy tartani tudják a feszes költségvetést.

Biczi László: fenntartja-e a polgármester úr azt a nyilatkozatát, hogy a kötvényt kizárólag fejlesztésre fordították-e? Ha most tudják hitel nélkül törleszteni a hiteleket, akkor miért kellett kötvényt kibocsátani?

Varga Gyula: azt kérdezi, 28 millió forint lesz elkülönítve a város rehabilitációra, a közérdekű tájékoztatásra 65 millió forint, plusz a Szentháromság szobor felújítására 20 millió forint. Miért? Ha fontos a közérdekű tájékoztatás, akkor miért nincs itt a televízió? Miközben akár élőben is lehetne közvetíteni a közgyűlést. A Fidesz ígérete szerint 120 milliárd forinttal fogja majd segíteni a városokat. Hol ez a pénz?

Bebesi József azt is szeretné tudni, hogy mi lesz az elbocsájtandó dolgozókkal?

Fodor Tamás hosszasan felidézte, hogy az MSZP-s városvezetés 3,9 milliárd forint terhet rótt a városra.

7 és 3 milliárd forint értékű kötvényt bocsátottak ki. 1,7 milliárd forintból a szocialista városvezetés idején felvett hitel visszafizetésére, egymilliárd pedig a mélygarázs letétébe ment. További két milliárdot az előző városvezetés idején felvett hitelekre fizettek ki.

A Petőfi téri virágosításra azért kell költeni, mert erről még az előző városvezetés döntött.

A 120 milliárd forintot az MSZP kormánya vette el. Az ok egyszerű: Bajnai Gordon az átadás átvételkor azt mondta, hogy 3,8 százalék az állam hiánya, amelyről kierült, hogy 7. No, ezért nem lehetett szétosztani a 120 milliárd forintot.

Biczi László azt szeretné tudni, hogy mik azok az átalakítások, aminek köszönhetően spórolni tud a város.

Abdai Géza kifejtette, csökkentették a televíziók támogatását, ezért valamifajta szolgáltatás csökkenésre is lehetet számítani a részükről. B terv nem készült, annyit költenek, amennyi pénz van.

15. 49. Biczi László azt kéri, hogy a költségvetésnél állítsák vissza a régi rendszert, azaz több idő jusson a kérdésekre, és a hozzászólásokra. Úgy látja, ez egy olyan fontos téma, amelyre több időt is lehet szánni.

Fodor Tamás azt javasolna, akinek több mondanivalója van, az tegye meg.

Bebesi József (LMP), is osztja Biczi László véleményét.
A testület nem szavazta meg a javaslatot.

15. 37. Fodor Tamás szerint az elmúlt nyolc éves szocialista kormányzás miatt alakult ki ez a nehéz gazdasági helyzet. Bekövetkezett a történelmi bűn, hogy eladósították az államot, az önkormányzatokat, a családokat. Miközben nem történtek meg a szükséges átalakítások. Sopron költségvetése sem független az állam költségvetésétől. Sopronban az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések történtek. Ezeket 2013 után már nem lehetne elvégezni, mert nem nagyon lesz rá forrás. A 16 milliárdos fejlesztési pénz fejlődési pályára állította Sopront.

Idéntől az a költségvetés nem tartalmaz hitel felvételét. Ám a gazdasági egyensúlyt fenn kell tartani. 2011-ben megkezdődik az adósságállomány csökkentése. Emellett a fejlődési pálya sem törhet meg, ezt be kell fejezni.

Szinte minden területet érintő változtatások kellettek. Csökkentek ugyanis a város bevételei, hiszen csak azt tudják felhasználni, ami a rendelkezésre áll.

A költségvetés, mintegy 23 milliárd forintos bevétellel számol.

15. 35. Folytatódik a közgyűlés. A város idei költségvetése a téma.

13. 38. Ebédszünet következik. A munka fél négykor folytatódik.

12. 55.
Módosították a Pro Kultúra Nonprofit Kft. közszolgáltatási szerződését.

Ennek értelmében a kft. működteti a Soproni Petőfi-színházat.

a) vállalja 6 nagyszínházi bemutató színrevitelét, amelyek önálló produkcióként, közös produkcióként vagy vendégjátékként jönnek létre, legalább 15 felnőtt és 5 ifjúsági bérletes sorozatban legalább 110 előadással.

b) kötelezettséget vállal arra, hogy évente 6 sorozatban, 3-3 bérletes előadással 18 előadásban gyermekek részére színházi produkciókat biztosít.

c) köteles a színházi évadban és a fesztivál időszakokban, különböző soproni játszóhelyeken és a Fertőrákosi Barlangszínházban az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelő műfajú és előadásszámú színházi előadások színrevitelét megszervezni és bonyolítani.

A soproni önkormányzat a Petőfi-színház részére 120 millió forintot fizet idén. A Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat 10 milliót kap, míg a foglalt kulturális, közművelődési, szabadidős, és közösségi közhasznú feladatok ellátására mintegy 47 millió forint önkormányzati plusz pénz jut.
Összességében tavalyhoz képest mintegy 80 millió forinttal kap kevesebb önkormányzati hozzájárulást a Pro Kultúra.

Kiderült: nem szűnik meg a Gyermek és Ifjúsági Központ. Az eredeti előterjesztés szerint bezárt volna az intézmény, ám a közgyűlés előtti bizottsági ülésen megváltozott a helyzet.

Kisszínházi előadások viszont nem lesznek.

Biczi László (MSZP) az kérte, ne szavazzanak az előterjesztésről, ugyanis szerinte a plusz feladatok ellátásra nincs meg a megfelelő pénzügyi fedezet.

A megállapodás további részletei itt>>

12. 31. A képviselők elfogadták a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló rendeletet. Számos támogatás, illetve díj szűnik meg.

Részletek itt>>

12. 26. Módosították a Sopron környéki fürdők működtetéséről és vagyonkezeléséről szóló szerződést.

Bővebben itt >>

12. 20. A 2010-2011-es tanév végével öt oktatási intézmény (Jegenye Sori Óvoda, Jereváni Kék Óvoda, Deák Téri Általános Iskola, Gárdonyi Géza Általános Iskola, Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola) vezetőjének megbízása lejár.

A beosztást nyilvános pályázat útján lehet betölteni. A képvislőtestület elfogadta azt az előterjesztést, amely a pályázati felhívásokról szól, ezennel a kiírás hivatalos.

Részletek itt >>

12.11. A képviselők és a városvezetés is méltatta Kovács László, a Deák téri általános iskola nyugdíjba vonuló igazgatójának munkásságát.

Személyi kérdésekről is szavazott a testület: a Flandorffer Ignác Szociális Intézet és Mikrotérségi Gondozási Központ vezetője továbbra is Haász Sándor, az Egyesített Szociális Intézményé pedig Sipőcz Katalin. De marad a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ élén Tengerdi Antal. És az egyesített Bölcsődék intézményvezetője sem változik: Földháziné Kocsis Zsuzsanna tölti be a jövőben is a tisztséget. 

A NapSzak Integrált Intézmény igazgatója Farkas Mária Mariann. A Központi Gyermekkonyha gazdasági főelőadói munkakörébe Áder Frigyest, az Intézmények Gazdasági Szolgálata gazdasági főelőadójának Szlávikné Ettlinger Tímeát, az Intézmények Gazdasági Szolgálata pénzügyi főelőadójának Veress Ágnest nevezték ki.11. 38. Technikai szünet következik, ugyanis személyi kérdésekről döntenek.

A következő napirendi pontban az szerepel, hogy a Deák téri általános iskola igazgatója nyugdíjba vonul.

S egyúttal szavaznak a már említett Soproni Városfejlesztési Kft. könyvvizsgálójának személyéről.

11. 33. Drágul az esküvő Sopronban is. A témáról bővebben itt olvashatnak>>

11. 28. Módosították az önkormányzati rendeleteinkben megállapított egyes szabálysértésekről szóló határozatot. Bővebben itt>>

11. 26. Titkos szavazással választják majd meg a Soproni Városfejlesztési Kft. könyvvizsgálóját.

11. 13. Ugyancsak sürgősséggel tárgyalták a „Fertőrákosi Barlangszínház – Kőfejtő értékmegőrző és értéknövelő turisztikai célú fejlesztése" kiemelt projekt kapcsán szükséges földhasználati jogot alapító szerződésről szóló napirendi pontot.

Ennek lényege, hogy Fertőrákos átadja Sopronnak a földhasználati jogot. Ezzel elhárult egy akadály a több mint egymilliárd forintos felújítás előtt. Igaz, ezt a szerződés tervezetet a fertőrákosi önkormányzat még nem fogadta el.

Kalmár István (MSZP) arról kért tájékoztatást, hogy miként áll a projekt.

Fodor Tamás elmondta, a földhasználati szerződés megkötése ahhoz szükséges, hogy március 31-ig beadhassák a pályázatot.

Kalmár István szerint a felújítás után a mostani 12 előadás akár 60-ra is emelkedhet. Ez pedig veszteséget termelhet. Persze, a frakció megszavazza az előterjesztést – zára a politikus.

10. 58. Módosították a soproni Erzsébet-kórház járóbeteg ellátás óraszámait.10. 51.
Öt sürgősségi előterjesztéssel kezdődik az érdemi munka, ám ez előtt letették a településrészi önkormányzatok képviselői az esküt.

10. 41. Napirend előtt Licskai György és Tompa Zsoltné elismerést kapott. Két városházi dolgozó, Farkas Andrea, valamint Sipőcz Katalin rangos országos díjat kapott. Őket is köszöntötték.

10. 33. A közgyűlés bizottsági ülés miatt jelentős késéssel kezdődik. 

Előzmény:

Sürgősségi indítványokkal kezdődik csütörtökön 10 órakor a testületi ülés: a kórház óraszám-átcsoportosítási kérelme, a város közbeszerzési terve, alapító okiratok módosítása kerül többek között így a képviselők elé.

A településrészi önkormányzatok képviselőinek eskütétele után a Soproni Városfejlesztési Kft. könyvvizsgálóját választják meg, majd az önkormányzati rendeletekben megállapított szabálysértésekről, illetve az adóigazgatási feladatokat ellátók anyagi érdekeltségi rendszeréről alkotnak helyi rendeleteket a városatyák.

Új szabályozás készül az anyakönyvi szolgáltatásokról, kiírják az igazgatói pályázatokat több intézmény élére, módosítják a soproni és a Sopron környéki fürdők működtetéséről és vagyonkezeléséről szóló szerződést, új rendeletet hoznak a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól és módosítják a Pro Kultúra Sopron közszolgáltatási szerződését.

A nap legrázósabb napirendje kétségtelenül a rendes ülést követő rendkívüli közgyűlésen sorra kerülő idei költségvetés tárgyalása lesz, bár az ülés során több téma már előkészíti a legfájóbb döntéseket.

Portálunk online közvetít az eseményről.

Olvasóink írták

 • 17. titáti 2011. február 25. 21:34
  „"Lehet ez elbocsátás"

  A ma elküldött emberek már tudják, hogy ez nemcsak feltételezés”
 • 16. pulci 2011. február 25. 16:11
  „Undorító ez a városvezetés ennyi...”
 • 15. rozinéni 2011. február 25. 09:55
  „sajnos ez van, az egyszerü ember ugyse nagyon tehet semmit, de engem pl érdekelne miért nem tudok hozzászolni az elit mozis cikkhez:((”
 • 14. ÁrtatlanBárányka 2011. február 24. 21:50
  „És ez végülis mennyiben érint minket????
  Tehet a jó nép valamit azért, hoyg esetleg ne fogadják el?”
 • 13. ujidok 2011. február 24. 20:11
  „Látó szavai megint csak elismerni tudom, és csak azt tudom mondani, hogy a levegő elfogyott.
  Tudomásom szerint már megkezdődtek egyes helyeken a leépítések, ezért jó lenne ha a Kisalföld megírná, hogy mely helyekről milyen tisztséget betöltő embereket küldenek el.

  Nagyon szomorú tény számomra az, hogy 8 évet tesznek felelősé, amikor Sopronban az utolsó 4 évet már a jelenlegi kormány színekben irányították.
  Mindenki tudta, hogy a hitel felvétel tönkre tesz mindent, mégis vettek fel.
  Ezeket a megszorításokat már 4 éve meg kellett volna hozni.
  Annak ellenére ez az irány helyes, és jó döntés, csak kérdések még a részletek.”
 • 12. látó 2011. február 24. 18:17
  „Az elmúlt 8 év felelőtlen gazdálkodása rossz irányba sodorta az országot...teljes mértékben fedi a valóságot ez a mondat, az a fránya de azonban minden (gondolkodó) fejében szöget kell, hogy üssön (még akkor is ha emiatt nem hívják össze a NATO vezérkart...)
  Ahogyan egy cégnél az üzleti terv, úgy az önkormányzatoknál a költségvetés mindennek az alfája és omegája..ezért minden évben ez az egyik legfontosabb előterjesztés, összeállítása során figyelemmel kell lenni a múltban eredő döntésekre éppúgy, mint a jelen kilátásaira, és a jövő lehetőségeiről sem szabad(na) megfeledkezni ..sok ember sorsa múlik rajta, nem csupán számok halmaza, mint azt sokan gondolják!
  Nézzük hát egy kicsit részletesebben: a főösszeg jelentős visszalépést mutat az előző évekhez viszonyítva, ennek fő oka, a város nem tud további hiteleket felvenni, ill. kötvényt kibocsátani mivel nincs aki ezt finanszírozza ..ezt felismerve a városvezetés fő irányvonalát tekintve a kiadási oldalon jelentős átrendezést határozott el ..ezzel jelentős mértékben változtatott (végre) azon a logikán amit az elmúlt 4 évben képviselt (a működés még inkább elszállt lásd vagyonkezelő, általános támogatások, szociális kiadások, szakközépiskolák ) és végre hozzányúlt egy két dologhoz.
  Csak remélni merem, bár komoly kétségeim vannak ,hogy az elbocsátások nem elsősorban a fizikai és az ügyintézői állományt érintik, hanem végre az elmúlt évtizedek nagy ,,túlélőit" is utolérhetik..
  A költségvetésben sok kérdés van persze továbbra is:
  Pl, miként fogja tudni a város a közel 2 mrd-s tartozását rendezni a lakásalappal szemben, melyből az elmúlt években önmagát finanszírozta, miért kell egy üres Stadionra még mindig 35 milliót költeni miközben a fenntartása a negyedébe sem kerül, amikor ekkor megszorítást tesznek indokolt-e a pro-kultúrát többletfinanszírozni?
  Persze számtalan tétel van még amire kitérhetnék, de egyenlőre elég ennyi emészteni....”
 • 11. 1soproni 2011. február 24. 18:11
  „Kedves Nyugatmagyar/Kisalföld!
  Nem lehetne ezeket a cikkeket úgy írni, hogy ne visszafelé kelljen olvasni? Miért a legfrissebb van legfelül?

  "A választók már döntöttek, így nem tudja, hogy miért kellene egyeztetni azon szocialistákkal, akik balul vezették az országot és a várost."
  Talán azért, mert nem 100%-ban kapta a szavazatokat a fidesz.”
 • 10. SZILAJ 2011. február 24. 17:57
  „Mondom: Nem kell félni, nem fog fájni.”
 • 9. thurvj97 2011. február 24. 17:19
  „"Így miről egyeztessünk egy három, vagy ötfős akárkivel, vagy akármivel?"(A´la Simon István!!) Ezért a mondatért normális demokráciákban felállítják székéből az alpolgármestert. Az a minimum, hogy kérjen bocsánatot az ellenzék képviselőitől.”
 • 8. mindigatutit 2011. február 24. 16:26
  „"Fodor Tamás szerint az elmúlt nyolc éves szocialista kormányzás miatt alakult ki ez a nehéz gazdasági helyzet. Bekövetkezett a történelmi bűn, hogy eladósították az államot, az önkormányzatokat, a családokat. Miközben nem tö5rténtek meg a szükséges átalakítások."-csak úgy halkan kérdezem,hogy mi akadálya volt annak,hogy itt ne legyenek struktúrális reformok (ala szíjjgyártó)”
 • 7. kerteszb 2011. február 24. 12:52
  „Persze Csetneky, <moderálva> regnálása alatt, LOL.
  Nem akarsz esetleg egy kicsit kilépni a fidesz-droid üzemmódból és gondolkodni egy kicsit?
  Mellesleg, a 100 napos programnak és egyéb osztogató elqrásoknak köszönhetően pont 2002-2006 között nőtt Mo-on jelentősen az életszínvonal (meg az állam eladósodottsága), és ezek után kampányolt azzal kedvenc igazmondó pártod, hogy "rosszabbul élünk, mint 4 éve".
  A 2010-es kampányban is egyfolytában hazudtak, pl. Ovi februárban még kizárta az egykulcsos adót, amivel most a bérből-fizetésből élők 85%-a járt rosszabbul. No meg ők nem megszorítanak, hanem "átalakítanak" LOL, és azt is külföldön jelentik be, a "gerinces" társaság. Azt meg külön szégyellhetjük, hogy minden idők egyik legcinikusabb és hazugabb politikusa, Sz.Ártó, az aranyifjú innen származik.”
 • 6. Csetneky 2011. február 24. 11:00
  „4. ujidok

  Jól látod, Gyurcsányi ámokfutása idején még volt némi tartalék az embereknél, amit 1998 és 2002 között halmoztak fel. Viszont 2010-et követően már semmi tartalék nem maradt, ezt az elvtársak megoldották.

  Egyébként a fogjunk össze az Elit moziért cikkhez miért nem lehet hosszólni? Sokallja a bérlő a 10 rugó bérleti díjat, vagy mi van?”
 • 5. ujidok 2011. február 23. 22:00
  „Csak annyira fáj majd, mint a Gyurcsány csomag.
  Viszont ott nem ígértek fűt fát, hanem azt mondták, hogy megszorítások jönnek.
  Nagyon rossz érzés volt ezt tapasztalni, de ezt megint megélni még rosszabb lesz!

  Akkor voltak tartalékok az embereknél, vállalkozásokban, ma felélte mindenki mindenét.
  Ezért a baj nem kicsi, hanem óriási lesz véleményem szerint,”
 • 4. SZILAJ 2011. február 23. 19:44
  „Nem kell félni: Nem fog fájni.... o I o”
 • 3. ujidok 2011. február 23. 19:31
  „Most kiderül a várva várt igazság.
  Sopron helyzetében ez mérföld kő lesz.
  Nagyon várom.
  Ahogyan a kormány megszorításait is.”
 • 2. FREDDY/S 2011. február 23. 16:50
  „Azzal is foglalkozhatnának a képviselők, hogy hogyan lehet a minimálbérből megélni, mert az esélyegyenlőség még nincs mindenkinek azonos feltételekkel biztosítva, nemde...”
 • 1. Pana 2011. február 23. 16:11
  „Az intézményekre már rákényszerítették a megszorításokat. Juttatások megvonása, emberek elküldése... Valamiből fizetni kell az ügyvédi irodák tiszteletdíját... Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évig fosztogatták a soproniakat, most elfogták a férfiakat

A Soproni Rendőrkapitányság nyomozói sikeresen felderítették azt a betöréses lopássorozatot, amelyet… Tovább olvasom