Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban - A nap, amikor együtt szavazott a baloldal a Fidesszel

Veszteséges a hulladékkezelés, azért az STKH 230 millió forintra pályázott a rezsicsökkentési alapnál. A kultúra esetében is százmilliós a hiány.

 
18. 06. Véget ért a közgyűlés.

18. 03.

Módosították a város idei költségvetését.

18. 02.

Döntöttek az alapítványok támogatásáról.

17. 57.

Elfogadták a Város Integrált Területi Programját

17. 47.

Elkezdődött a rendkívüli ülés. Az Országos Erdészeti Egyesület idősotthont szeretne létrehozni Sopronban. S ehhez kérik az önkormányzat támogatását.

17. 33. A rendes közgyűlés véget ért, mindjárt rendkívüli következik.

17. 27.

Ők mennek a a kínai Yichang partnervárosba: Fodor Tamás delegációvezető. Tagok: Barcza Attila, Mágel Ágost, Péli Nikoletta, Pongráczné Várnai Mária. Az ellenzéktől is kértek neveket, de ők nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Gőbl Gábor kérdésére válaszolva megtudtuk, a nagy távolságú utaknál a delegáció tagjai fizetik az utazás költségét.

- Amikor Japánban volt Gőbl Gábor, akkor azt ki fizette? - tette fel a kérdést Mágel Ágost.

- Indítványt tettem 2012-ben, hogy ne az adófizetők pénzén utazzunk ki, hanem mi saját magunk fedezzük a költségeket. S az akkori delegáció tagjai kifizették az útiköltséget.

17. 25.

 Az F. K. L. Sportszolgáltató Kft. éves beszámolója itt olvasható el >>

16. 56.

Az STKH éves beszámolója a téma.

Gőbl Gábor kérdez: mi lesz idén? A cég tudja-e fizetni a város felé a Harkai úti hulladék telep bérleti díját, vagy ezt el is lehet engedni? S mikor vezetik be a barna kukákat?

Biczi László is kérdez. Tavaly 110 milliós veszteséget látunk idénre pedig mintegy 215 milliót. Miből adódik a hiány?

Kosztka László ügyvezető válaszol. A barna kukákkal kapcsolatban állásfoglalást várnak, hogy bevezethetik-e vagy sem. Az új díjakat a nyár közepén tudjuk meg, s az számos kérdést tisztázhat. Például azt is, hogy lesz-e egy alapdíj, s azon felül pedig egy szállítási díj.

A cséri projekt beindulásával megduplázódott az alkalmazottak száma, jelenleg több, mint 140 foglalkoztatott van, Miközben a bevétel nem nőtt ilyen arányban.

Vörös Viktor azt kérdezi, hogy a rezsicsökkentés szó elhangozhat-e. Nem érti, miért jó, hogy csökken a rezsi, de közben a város hozzáteszi a plusz forrásokat. Azt sem érti, hogy miért 110 liter a legkisebb igényelhető méret. Miközben sokaknál elegendő lenne a 60 liter is, mert szelektíven gyűjtik a szemetet. A cég mínuszait végső soron is mi fizetjük meg.

Kosztka László: a társulási megállapodásban az szerepel, hogy 110 literes kuka után kell fizetnie a lakosságnak. Ennek az az oka, hogy fenn kell tartani a véget.

Új előírásoknak kell megfelelni, amelyek korábban nem voltak, s ez megdrágítja a hulladék kezelését, lerakását. Megnőtt a szelektív szigetek száma is. S mindennek ára van. A 60 literes kuka ára sem lehet a 110 literes fele, hiszen a szállítási költség, a munkabér mind a kettő esetében ugyanannyi.

Rossz a megfogalmazás: nem a hulladék elszállítását, hanem a hulladékgazdálkodást kell megfizetni.

230 millió forintos rezsicsökkentési támogatásra pályáztak, de még nem született döntés.


16. 51.

A Sopron Holding éves beszámolóját itt olvashatják el >>

16. 27.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. éves beszámolóját itt érhetik el >>

Ebben szerepel, hogy tavaly 77 millió forint veszteséget halmoztak fel. Erre az évre pedig 120 millió forintios hiánnyal számolnak.

 Az előterjesztői módosítás szerint 40 millió forintot csoportosítanak át a cégnek.


Gőbl Gábor: hamarosan nyit a fertőrákosi barlangszínház. Hogyan állnak a munkával, nehézségek? Vesznek-e fel újabb alkalmazottakat.

Horváth Zoltánné ügyvezető válaszol: a barlangszínház munkálatai jól haladnak - nyugtatott meg mindenkit. Június 19-én nyílik meg a színház, s jelenleg telepítik a témaparkba az installációkat.

Külön figyeltek arra, hogy Fertőrákosról, vagy a környékről vegyenek fel embereket. Ez meg is történt.

A terv az, hogy már az induláskor bemutathassák a 2016-os programot.

Biczi László hozzászól: azt látjuk, hogy idén volt egy 77 millió forintos veszteség - ilyenkor mindig összeszorul a szíve. Mint a képviselő megtudta, hogy azt a veszteséget a tartalékból tudják fedezni. Ám mi lesz az idei 120 milliós hiánnyal?

A Pro Kultúra önként vállalt feladatokat teljesít, az az látszik, hogy a város elvár dolgokat, de mellé nem adja meg a szükséges forrásokat. Ebből jön össze a hiány. Miközben komolya feladat lesz a barlangszínház működtetése is. Az bizonyos ez utóbbi nem lesz nyereséges, de ez nem is elvárás.

Mágel Ágost is hozzászól. Létrejön egy új játszóhely, amely túlnyúlik Sopron térségén. Megújul a barlangszínház és környezete is. Köszönet érte.

Pongráczné Várnai Mária szerint a kultúrát, a kulturális lehetőségeket nem lehet pénzben mérni. A városnak akkor is fenn kell tartania a barlangszínházat, ha az pénzbe is kerül.

Horváth Zoltánné szól ismét. Valóban egy igen tetemes mínusszal indul az év. De szoros egyeztetések voltak a városvezetéssel. Meg kell nézni, hogy milyen költségek merülnek fel a barlangszínház működtetésénél, s akkor lehet pontos számot mondani.

Állami támogatás erre a célra csak 2017-től kérhető. Addig nézőszámokat kell produkálni, programokat létrehozni.

Fodor Tamás zárszava: sok oldalról megvilágították a barlangszínház történetét. S ez így jó. Valamilyen szinten mindenkinek igaza van. S ez így helyes.

A kultúra Európában pénzbe kerül, de a támogatás mértéke azonban nem lehet végtelen. A színház megújult, a funkciója viszont megmaradt. A költségek jelentős részét Sopron, megyei jogú város vállalja, s nem Fertőrákos település, ahol az intézmény található.

A Pro Kultúrának az a feladata, hogy a szolgáltatást minél jobban eladja. A városé pedig az, hogy plusz forrást adjon, szerezzen. Azt akarjuk elérni, hogy végső sorban állami támogatást szerezzünk. Ekkortól már lényegesen kevesebb önkormányzati pénzt kell adni.

16. 24.

A város átadja a Soproni Vízmű Zrt-nek a bekötési vízmérőket.

16. 20.

Jönnek az önkormányzati tulajdonú cégek beszámolói. A Soproni Városfejlesztési Korlátolt Felelősségű Társasággal kapcsolatos tulajdonosi döntések itt olvashatók el >>

A FORENO Foglalkoztatási és Rehabilitációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal kapcsolatos információk itt érhetők el >>

16. 18.

Elfogadták a 2014. évi Éves Ellenőrzési Jelentést.

15. 59.

Megválasztották a bírósági ülnököket.

15. 56.

A város 2015-2020-ig tartó időszak gazdaságfejlesztési programja itt érhető el >>

15. 53.

A zárszámadás a téma.

15. 52.

Bérbe adja a város a Kolostor utcában a Zichy–Meskó-palota földszintjén kialakított három üzlethelyiséget.

15. 45.

Az önkormányzat két éve kezdeményezte több Fertő-parti ingatlan ingyenes átvételét az államtól, ám ez csak csereingatlanok felajánlásával lehetséges. A szóba jöhető területekről is szavazott a testület

Gőbl Gábor nem értette, hogy miért nem juthatott ingyen ezen területkhez a város. Így azt sem, hogy miért kell cseretelek.

Fodor Tamás: amit teszünk, azért tesszük, hogy a városnak jó legyen. Az anyagban szerepel, hogy a Nautra 2000-es területeket csak cserével lehet megszerezni. Az uniós jog más nem enged. Ingyenes átadás nem lehetséges, különben büntetés járna.

15. 32.

A képviselő-testület szerint is Sipos Ferenc a legalkalmasabb a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatói posztjára. A végső szót a KLIK mondja ki.

15. 31.

Értékelték a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátását.

15. 29.

Tagot delegáltak a a Kapuvári Vízitársulat Intéző Bizottságába.

15. 17.

A Magyar Bajnok női kosárlabdacsapat eredményének elismeréséül 5 millió forint jutalmat szavaztak meg.

Gőbl Gábor kevesli a bajnoki címért járó 5 millió forintot, miközben a kupagyőzelem 10 milliót ér. Véleménye szerint bajnokságot nyerni nehezebb és szakmailag is összetettebb, mint  kupa elsőség elérése.

Simon István számos példát sorolt fel, hogy miért kaphatta meg Sopron, a nemzet sportvárosa címet.

Abdai Géza, a klub társadalmi elnöke bejelentette: a csapat 100 ezer forinttal támogatja a Kárpátaljai Csongor települést.

15. 12.

Sopronért Emlékérmet kap dr. Szepesi Csenge Euróba bajnok kartéka.

Erről titkos szavazással döntöttek. Simon István méltatta a tehetséges sportoló teljesítményét.

14. 51.

Sopron a Kárpátaljai Csongor nevű települést fogja patronálni. Első körben 5 millió forint támogatást szavaznak meg.

Gőbl Gábor afelől érdeklődik, hogy ezen támogatás arányaiban mekkora segítséget jelent mindezen plusz pénz.

Választ nem kapott. Illetve mégis: Simon István azt kérdezi a polgámestertől, hogy magánszemélyek is felajánlhatnak-e támogatást?

- Igen, az előterjesztésben szerepel egy számlaszám, a beérkezett pénzeket is továbbutlaják. De a 2300 fős telpülés költségvetését nem nézték meg, mert a rászorultakat segítik.

Gőbl Gábor azt javasolja, hogy hozzanak létre egy adománygyűjtő telefonszámot. Továbbá széles körben adjanak tájékoztatást a tervekről, ismertessék meg az emberekkel az ottaniakat.

A képviselő nyitott kapukat dönget, mert tovább folytatják a támogatást - mondja a polgármester.

14. 40.

Most egy tájékoztató van. A  képviselők megismerhették a Páneurópai Piknik Emlékpark által kapott Európai Örökség Címet.

Magas László, mint egykori szervező, a Páneurópai Piknik '99 alapítván nevében is büszke erre a címre.

14. 14.

A Modern Városok programja Sopron életében meghatározó szerepet tölt be. A 2014-20-ig tartó uniós pályázati források tervezése folyamatban van. Ezen két elem együttesen teremti meg a város középtávú fejlesztési lehetőségeit - mondja a polgármester az első napirendi pont ismertetésekor.

Az előterjesztés tartalmazza a kormányhatározatot is. Emlékeztetőül: ebben szerepel, hogy 2018-ig meg kell épülnie az M85-ös gyorsforgalmi útnak, fejlesztik a Fertő tó és környékét, valamint megújul Sopron történelmi belvárosa. S további kettő területen, a munkahely-teremtés és a gyógyászati lehetőségek fejlesztése terén munkacsoportot állítanak fel.

Biczi László kérdez: mit takar az együttműködési megállapodás? Mi van, akkor, ha ezt nem támogatja a közgyűlés? Ez egy tájékoztató?
Sárvári Szabolcs jegyző válaszol: a megállapodás a város és a kormány részéről jön létre. Egy szándéknyilatkozatról van szó.

Gőbl Gábornak idő közben elolvasta a két oldalas anyagot. Amely az első oldalon politikai lózungokat tartalmaz. Baj a három felsorolt témával van. Ő városvezetőként nem írna olyan megállapodást, amelynél nincs határidő megjelölve, és pénz hozzárendelve.

Simon István alpolgármester válaszol: valóban nem sikerült jól elolvasnia az anyagot, hiszen a kormányhatározatban szerepelnek felelősök és határidők.

Biczi László: az MSZP frakciója támogatja az előterjesztést, mert az jó dolog, hogy például megépül az M85-ös gyorsforgalmi út. Továbbá ezen kormányhatározat fejlesztési dömpinget hoz Sopronba. Örül annak, hogy számonkérhető dolgokat vállaltak fel.

Gőbl Gábor köszöni, hogy kijavították. Azt javasolja, hogy jegyezzük meg jól a 2018-as megvalósulási dátumokat. Mivel, megvalósíthatatlannak tartják a vállalt fejlesztéseket, ezért tartózkodnak.

Simon István számon kér: akkor a Jobbik nem támogatja Sopron fejlődését? Ezt furcsálja, hiszen a város javát akarja most a kormány. Ráadásul az MSZP-s Biczi László is melléjük állt.

Mágel Ágost sem érti, hogy a Jobbik miért nem támogatja az előterjesztést. Sopron adja a keretet, kormány pedig a pénzt.

Aki ennek nem tud örülni, az boldogtalan. Az egy főre eső páláyzati pénzek esetében Sopron Szeged mellett a második helyen szerepel. A városba 40 milliárdnyi pénz érkezett - adja meg a zárszót a polgármester.

Gőbl Gábor szerint az ellenzéki szervezetek támogatása nélkül megszavazzák a közgyűlés elé vitt előterjesztéseket. Felidézte, hogy akkor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Sopronba látogatott, egy meghívót sem voltak képesek küldeni. Most pedig a támogatásukat kérik - ez mindent elmond az ellenzékiségről vallott felfogásukról.

- Ha jól értem, akkor Gőbl Gábor ás dr. Bendes Zoltán nem támogatja a városi utak rendbetételét, az uszodafejlesztést, a templomok felújítását, és még sok egyén más dolgot - sorolta Simon István.

Vörös Viktor kijelentette: nem azért szavaz igennel, mert máskülönben boldogtalan lenne. Az álmokat lerombolni csúnya dolog, ezért nem teszi ezt meg.

Tóth Éva: a kormány, az országgyűlési képviselők, a városvezetők összefogásának eredménye a megállapodás. Köszönet érte. Most ezt kell mondanunk.

A napirendi pontot végül elfogadták.

14. 11.

Elkezdődött a közgyűlés. Itt vannak az önkormányzati tulajdonú cégek vezetői mellett a bajnok női kosarasok képviselői is. Őket nemsokára köszöntik, s jutalmul 5 millió forintot szavaznak meg. De ez még odébb lesz, mert először a sügősségi előterjesztések jönnek.

Előzmény:

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásával is foglalkozik csütörtöki ülésén a képviselő-testület.

A Petőfi-iskola igazgatójának lejárt a mandátuma, ám mivel egyedül ő pályázott az igazgatói állásra, Sipos Ferenc minden bizonnyal tovább vezetheti az iskolát.

Az egyesített bölcsődék és a városi könyvtár vezetői állására viszont most fognak kiírni pályázatot. Az otthonteremtő program, ami a fiatal családok lakáshoz jutását segíti, annyiban változhat, hogy – ha a közgyűlés ezzel egyetért – a jövőben a támogatás összegéről a népjóléti bizottság dönt.

Az önkormányzat két éve kezdeményezte több Fertő-parti ingatlan ingyenes átvételét az államtól, ám ez csak csereingatlanok felajánlásával lehetséges. A szóba jöhető területekről is szavaz a testület.

Bérbe adná a város a Kolostor utcában a Zichy–Meskó-palota földszintjén kialakított három üzlethelyiséget, napirendre kerül a zárszámadás és a város jövőjét 2020-ig meghatározó gazdasági program.

„A fejlesztési koncepció átfogó célja, hogy Sopron és a magyar Fertő-part Közép-Európa meghatározó központja, egyik legismertebb és leglátogatottabb idegenforgalmi területe legyen" – olvasható a programban.

Az önkormányzati tulajdonú cégek közül a Pro Kultúra, valamint az STKH is veszteséggel zárta a 2014-t. Az ellenzék várhatóan rákérdez az okokra.

A közgyűlés témái között szerepel a kínai partnervárosba induló önkormányzati delegáció tagjait is kijelölik.

Sürgősségi indítványként öt napirendi pont is szerepel.

Téma lesz a Modern Városok keretében a kormánnyal megkötött megállapodás, valamint a képviselők megismerhetik a Páneurópai Piknik Emlékpark által kapott Európai Örökség Címet.

Akkor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Sopronban járt, arra kérte az önkormányzatokat, hogy patronáljon egy Kárpátaljai települést.

Sopron minden bizonnyal Csongort választja. Valaki Sopronért Emlékérmet kaphat. Mivel a női kosárlabdacsapat megnyerte a Magyar Bajnokságot, így ötmillió forint támogatást kaphatnak az érdemeik elismeréséül.

Aztán, hogy teljes legyen a nap, rendkívüli ülés is lesz.

A tervek szerint az Országos Erdészeti Egyesület idősotthont hozna létre Sopronban, a Hermesen lévő egykori laktanya területén.

Szavaznak a város területi integrált programjáról is.

Döntenek az alapítványok támogatásáról, valamint módosítják a város idei költségvetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják Sopron egykori Sörház teraszát, az Erzsébet-kertet

214 millió forintból újul meg az Erzsébet-kert. Az 1846-1847 között épült, kaszkádot is… Tovább olvasom