Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Kisvasút, ahol diákok látják el a szolgálatot - fotók

Negyven évvel ezelőtt készült el a 3,6 kilométer hosszú Múzeumvasút Nagycenken. A születésnapon kiderült az is, hogy miért teknős lett a vasúttársaság kabalája.

Az abdai Szabó Bálint és nagyszülei éppen Sopron felé tartottak pénteken délelőtt, amikor a nagycenki forgatagot látva megálltak a múzeumvasút parkolójában. A kisunoka szemmel láthatóan jól érezte magát a nem kevés füsttel elinduló szerelvény látványán, valamint a peron mellett felállított miniatürizált, körbe körbe járó mozdony, s a hozzá kapcsolt szerelvényekre körbetekintve.

- A gyermekeinkkel annak idején többször is jártunk itt, most az unokákon a sor - mesélték a nagyszülők. - A vasútra most nem ülünk fel, de körbejárjuk a parkot, egészen biztosan nosztalgiázunk majd. S mesélünk Bálintnak, hogy milyen volt régen a vasúti közlekedés: a gőzösök, dízelek.

Negyven éves a nagycenki múzeumvasút. Fotó: P. H. L.


Szabó Bálinték éppen jókor jártak erre felé. Nagycenk, illetve Fertőboz térségében 1970-ben kezdődött el a keskeny nyomtávú vasút megépítése. Akkoriban országszerte sorban számolták fel ezen vasutakat.

A GYSEV úgy döntött, hogy megmenti a pályát, a berendezéseket, mozdonyokat, kocsikat.

A munkával 1972-ben készültek el. A negyvenedik születésnapot pedig pénteken tartották. A szolgálatot, felügyelet mellett ma is diákok látják el.

- A múzeumvasút egyre népszerűbb, tavaly például huszonötezer utasunk volt - mondta el Lendvay Péter, a GYSEV Zrt. személyszállítási üzletág vezetője - Idénre néhány százalékos növekedéssel számolunk. Már csak azért sem állhatunk le a fejlesztésekkel. Tervezzük, hogy ismét beindítjuk a ló hajtotta szerelvényeket, valamint üzembe állítjuk a kézi hajtányt. Korszerűsítjük a nagycenki és fertőbozi fűtőházat, épületeket. S nem utolsó sorban vasúti pályára is ráfér a rekonstrukció.

A pénteki egész napos programokon megjelent a vasúttársaság új kabalája, a Cenki Teki is. Mint megtudtuk, tavaly rajzpályázatot hirdettek; ez az állat tetszett a legjobban. A társasághoz igazodva a teknőc színe zöld-sárga lett. A kabala a tervek szerint megjelenik majd a vasúti jegyeken, kiadványokban, valamint részt vesz a rendezvényeken.

A pénteki jubileumon Csorba János, Nagycenk polgármestere is szólt.

- Nem titkolt szándékunk, hogy a településünkön található Széchenyi-emlékeket összekössük - fogalmazott a faluvezető. - Amennyiben sikerrel járunk, akkor kialakul az a turisztikai koncepció, amely egy egészként kezeli a múzeumvasutat, a templomot, a Széchenyi-kastélyt, a mauzóleumot, a temetőt, valamint a parkot.

Ivanics Ferenc (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a Fertő-táj Világörökség elnöke ennél is tovább ment.

- Sok apró lépést tettünk meg eddig is, de remélem nem vagyunk messze a nagy álmunktól - mondta el a politikus. - Milyen jó lenne, ha a múzeumvasút elérné Sopront, s így még több turista ismerkedhet meg a térségünkkel. Az azonban most is megállapítható, hogy a GYSEV munkakultúrája, szolgáltatási színvonala kiváló, s más nagy cégek is példát vehetnek tőlük.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc éves a Széchenyi Kör

Harminc évvel ezelőtt alakult meg az Országos Széchenyi Kör. Ennek alkalmából nyílt kiállítás… Tovább olvasom