Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Királykoronázás jövőre

Sopron–Pozsony - A tervek szerint közösen nyújt be pályázatot Sopron és Pozsony, a két koronázóváros, hogy közös idegenforgalmi rendezvényekkel emlékezzenek meg a királyok és királynék szertartásairól.
Sopronban és Pozsonyban többek között az is közös, hogy azon kevés városok közé tartoznak, ahol magyar királyt koronáztak. Pozsonyban már több éve felelevenítették a hagyományt és évről évre pompás körülmények között, nagy érdeklődés mellett eljátsszák a szertartást. A pozsonyi Koronázási Ünnepségek szervezői a héten ellátogattak Sopronba, hogy az együttműködésről tárgyaljanak. Terveik szerint mind a 18 koronázást megelevenítik, ami Pozsonyban zajlott. Az időrendben következő koronázás az 1625-ös lenne, mely éppen Sopronban zajlott, ezért felvetődött, 2009-ben Sopronban legyen a királyi koronázási ünnepség, majd egy héttel később Pozsonyban a királyné koronázása. A pozsonyi szervezők a történelmi hűség mellett a látványosságra is ügyelnek, így a szeptemberi esemény nagyszámú turistát vonz az egykori koronázóvárosba s remélhetőleg majd Sopronba is. A szervezők az egykori soproni koronázótemplom, a Kecsketemplom plébánosával, Horváth Lászlóval, a polgármesteri hivatal, a Pro Kultúra Sopron Kht. és a soproni levéltár munkatársával folytattak megbeszéléseket; eredménye egy közösen benyújtandó pályázat terve lett.

Olvasóink írták

 • 6. mézgaaladár 2008. december 01. 15:34
  „Matriné, a történelem igaz ismerete és a józan bölcsesség megóvna a nevetségességtől.”
 • 5. matriné 2008. november 28. 15:59
  „A múltkor lehetett olvasni a soproni királycsinálásról! Ma meg már megint, holmi koronázásról álmodoznak! Egyszerű az egész! Pozsonyba húzzák Ficó Sopronban meg húzzák Fecó fejére,de jó szorosan! Utána meg szálljanak le a földre.”
 • 4. TancsKaszabell 2008. november 28. 10:35
  „A volt Miépes testnevelő tanárt most tüntette ki a város önkormányzata!
  Egyhangú volt a szavazás?”
 • 3. fcsoproni 2008. november 27. 17:34
  „III. Ferdinánd koronázása 1625. december 8-án folyt le, egy újabb magyar városban: Sopronban. A gyalogság és a lovasság szigorú rend szerint vonult fel. Külön említésre méltók a nádor - Eszterházy Miklós gróf - leopárd kacagányos kürtösei és dobosai, kik uruk zászlaja alatt vonultak fel. Itt kell megemlíteni, hogy Sopronban történt még egy koronázás. I. Lipót feleségét, Eleonóra Magdaléna Theresia rajnai palotaőrgrófnőt, 1681. november 9-én ugyancsak itt koronázták meg.

  Jó ötlet, biztos, hogy látványos. A Fő tér felújítása nem lesz akadály? Ezt is figyelembe kellene venni.”
 • 2. joco 2008. november 27. 16:30
  „és az eseményt a magyar(sa) gárda és a nyilasjelmezes nemzetiörség vagy hasonlo szenny alakulat fogja biztositani?
  megj: nem a volt miépes testnevelő tanár ügyködik most ebben a témában?
  "nemzetiultraradikális" népség én itt csak kérdeztem.És kérek mindenkit , hogy a "nemzeti..." jelzömet csak azok kritizálják akik velük együtt érzenek, vagyis azok elv-társai. Mégegyszer én ezt nemn a jobboldali gondolkodokra irtam és gondoltam, hanem azokra kik az elsö mondatomban szereplö bandákat védik ill. velük együttéreznek.”
 • 1. bobo 2008. november 27. 10:35
  „Király!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent, Télapó nélkül

Sopron - Több hagyománnyal is szakít idén az ünnepre készülődő város, nem lesz Télapó sem a Fő… Tovább olvasom