Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Kezdődik a tavaszi virágosítás Sopronban

Idén, az egynyári virágok kiültetését május második hetében kezdi meg Sopronban a Sopron Holding Zrt.

Az ültetésre kerülő virágágyaknál Sopronban jelenleg Sopronban az előkészítő munkálatok zajlanak. Az ősszel elültetett virágokat kiszedik, a talajt rotációs kapával fellazítják, majd tápanyag utánpótlásként marhatrágya kerül bedolgozásra.

Ezt 3-4 évente el kell végezni, és ez most időszerű, ugyanis a virágágyakban az évenkénti kétszeri beültetés kizsarolja a talajt. A napokban rövid ideig előfordulhatott, hogy a trágya kiszórásával megbízott munkatársak gyorsabban haladtak, mint ahogyan a bedolgozást végezni tudták volna. A munkát azonban rövid idő alatt átszervezték.

A megszorítások a Sopron Holdingon belül működő zöldterület gazdálkodási divíziót is elérték, így idén összesen 85 ezer egynyári virágpalánta kerül kiültetésre.

Ez mintegy tíz százalékos mennyiségi csökkenést jelent a tavalyhoz képest. Elsősorban a magas fenntartási költségű növényeket nem ültették ki idén. Ilyen péládul az oszlopokon, ládákban elhelyezett futómuskátli. Azonban a parkokban és körforgalmakban az előző évek színvonalát elérő virágosítást terveznek, de itt is törekedtek az olcsóbb és kevésbé költséges palánta beszerzésre. Ezek tükrében a virágosítás költsége ötmillió forinttal lett kevesebb.

A körforgalmak csakúgy, mint tavaly idén is virágosak leszek Sopronban.
A körforgalmak csakúgy, mint tavaly idén is virágosak leszek Sopronban.


A munkák előre láthatóan, az időjárás függvényében, két hétig tartanak.
A parkokban, körforgalmakban, virágedényekben az eddigieknél még szélesebb szortimentben ötven fajta egynyári virágot ültetnek ki. A holding továbbra is szívügyének tekinti, hogy hazai nemesítésű virágok – például kakastaréj, kanna, bársonyvirág, kúpvirág –, is megjelenjenek Sopron parkjaiban.

A területekre ezeken kívül változatos összetételben kiültetésre kerülnek begóniák, dáliák, álló muskátlik, paprikavirágok, verbénák, dohányvirág, kleopátra tűje, díszfüvek, sétányrózsa.

Összefoglalva az idei virágosítását megpróbálták úgy tervezni, hogy jelentős színvonalcsökkenést ne okozzanak a gazdasági nehézségek, és igyekeztek megőrizni a változatosságot ami, mint tudjuk, gyönyörködtet.

Olvasóink írták

 • 12. @méhecske@ 2012. május 14. 15:35
  „Nem virágsótani kéne,hanem szemeteseket kitenni.....Nézzünk szerte szét,mást sem látni,csikk,csikk hátán,szemét szemét hátán...Jó reggelt ébredjünk fel,tegyenek kukákat..... Kátyú javításról már nem is írok,mert sírva fakadok....És ami nagyin súlyos....Korháznál volt két szemetes kint a bejárat előtt....Eltüntették...Nézzük meg.,hogy is nézz most ki?UNDORÍTÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!Erre kéne ám figyelni igazából..Aztán virágosítani:)”
 • 11. 1x2=? 2012. május 09. 13:05
  „Amit nem értek:

  9-es irása 2012/07/05.
  10-esé 2012/05/07.
  Pedig még 1 jó sört sem ittam!”
 • 10. bali00004 2012. május 07. 13:48
  „Sopronnak lassan a vízre nem lesz pénze. nem a fű nyírásra. hála a 8éves szakmailag toppon levő zsidesz vezetésnek. akasztófa virágok. mit is várunk tőlük, mikor a Kuruc dombon családon belül oldották meg a tagcserét. egy vasárnapi húsleves mellett.. ennyit a zsideszről.”
 • 9. anitromai 2012. május 07. 02:15
  „1-2soproni: +1 +1 +1 --> multkor tekerten a festőköznél, ami a hivatalos bicikliút a fertő felé!!! és akkora kátyu került elém, hogy a vékonykerekű biciklim méndkét kereke kilyukadt! és nem száguldottam sem 50kmh-val sem nem butáskodtam! EZ AZÉRT elég baj hogy a hivatalos bicikliuton száll el a két kerekem egyszerre!!!

  Városvezetes PLS legalább a bicajútrol ami eu-s fejlesztés tüntessétek el a kátyukat! (+ ha az eu-s pénzből nem egy teljesen haszontalan biciklitárolót aszfaltoztatok volna le + építettetek volna oda a festőközbe hanem kátyutjavítottatok volna az is csodajó lett volna! :)”
 • 8. bogote 2012. május 07. 01:26
  „örülünk neki.”
 • 7. 1-2soproni 2012. május 06. 18:18
  „Ez szép, de ekkora veszteségnél tuti ez kell a városba? 1 kis útjavítás, vagy valami más?”
 • 6. csingilingi 2012. május 06. 08:37
  „marec! Pont ilyen fűnyíró szakembereket keres felvételre a Sopron Holding. Jelentkezz kérlek! Az eddigi fűnyírók ugyanis elmentek Ausztriába füvet nyírni.”
 • 5. marec 2012. május 05. 23:52
  „Mikor kezdődik a fűnyírás SOPRONBAN?
  Az Erzsébet-kertben és minden közterületen térdig ér a gaz, mert fűnek nem lehet nevezni. A kertészet tevékenysége a költséges virágosításban merül ki, pedig a fűnyírás legalább olyan fontos lenne városképi szempontból. Csak éppen ehhez meg kellene tanulni tisztességesen FÜVET NYÍRNI ! A módszer egyszerű: A Holding sok ezer autója közül egyikkel a helyszínre szállítanak három darab fűnyírót, az autóban utazik három fő fűnyíró, sofőrrel együtt /költségkímélés végett/. A sofőr és két társa elkezdi gondosan a fű nyírását FŰGYŰJTŐVEL úgy, hogy közben nem hagynak el gusztustalan csíkokat. A lenyírt füvet a gk-ra rakják és a komposztálóba szállítja a sofőr. Ezeket a rendkívül egyszerű, még egy holdingos képességét sem meghaladó műveleteket napi nyolc órában végzi ez a három jóember és munkájuk eredménye szemet gyönyörködtető lesz. Ennyi ! Ausztriában sem diplomások végzik ezt a munkát, az eredmény mégis örömteli. Aztán ha kitartóan már hosszú ideje ilyen minőségi munkát végeznek a mieink, lehet hivatkozni a kinti bérekre. De addig a virágosítás is csak cifra nyomorúság.”
 • 4. Cloeon_dipterum 2012. május 05. 18:54
  „Jó hír!”
 • 3. 1x2=? 2012. május 05. 15:06
  „Gratula
  Akinek nen tetszik mehet a "Pécs b-be".”
 • 2. hugo 2012. május 05. 14:10
  „Gratulálok! Sajnos a tulipánok hamar elvirágoztak...”
 • 1. nága 2012. május 05. 11:32
  „Sopronban az utóbbi években nagyon szépen fejlődött a virágosítás. Ehhez gratulálok és remélem, hogy az idén sem fog túlzottan csökkenni a színvonal a kevesebb pénz ellenére sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelem! Motorosok az utakon: Életet menthet a bukósisak

A becsatolt bukósisak egy esetleges közlekedési balesetnél életet menthet. A szabályok betartása… Tovább olvasom