Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Kevesebb őszi búzát arattak

Hegykő környékén a vártnál kevesebb őszi búzát arattak, a minősége viszont jobb az átlagnál. A gabona piaci ára folyamatosan változik.

A Hegykői Mezőgazdasági Zrt. mintegy 500 hektár őszi búzát takarított be az elmúlt hetekben. Négy kombájn dolgozik folyamatosan a földeken, következő feladatuk a tavaszi árpa aratása lesz.

˝Idén merőben más időjárással szembesültünk, mint ami a környékre egyébként jellemző. A hosszú tél után rendkívül szélsőséges tavasz következett, a nyár eleji időjárás pedig felért az őszivel, és ez egyáltalán nem kedvezett a növényeknek. Az ország többi részéhez hasonlóan a mi területünkön is kevesebb őszi búzát takarítottunk be, hektáronként körülbelül 5–8 mázsával lett kevesebb a termés, mint előzetesen vártuk˝ – tudtuk meg dr. Varga Gábor elnök-igazgatótól.

˝A minőség ugyanakkor magasabb lett az országos átlagnál, ugyanis a vártnál lényegesen jobb a búza súlya. Tömör, nehéz búzát arattunk, aminek mintegy 95 százaléka malmi első osztályú. Egyedül a vízközeli területeken lett gyengébb a minőség, de ez nem jelent számottevő mennyiséget. A repcére ugyanezek az arányok érvényesek.˝

Az őszi búza piaci ára jelenleg folyamatosan változik. A tőzsdén emelkedik az ár, de ebben a forint gyengülésének is jelentős szerepe van.

Jelenleg 30–35 ezer forintot ér tonnánként a legjobb minőség. ˝Remélem, innen felfelé mozdul el az ár, ami tartósan egy-két héten belül alakulhat ki˝ – mondta dr. Varga Gábor.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2010. július 21. 08:33
    „Az efféle cikkek az árfelhajtók!”
  • 2. xen 2010. július 20. 21:17
    „Akkor nem csodálkozott a T.cikkíró, amikor a határ az egész országban brazil színekben pompázott”
  • 1. muskátli 2010. július 20. 16:26
    „Az jó, ha kevesebb a búza. Akkor van ok amire az áremelést rákenhetik. Amúgy már mi a fenére kennék?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esővízgyűjtő pontok az árkok helyett Kópházán

Mintegy 72 millió forintból készül Kópházán három utca csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítése. Tovább olvasom