Kisalföld logö

2015. 10. 09. péntek - Dénes 12°C | 16°C

Kétszáz forintot kértek attól, aki csak imádkozni tért be a falak közé

Imádkozni tért be egy soproni nyugdíjas a bencés templomba a minap, de utánaszóltak: „Tessék fizetni kétszáz forintot." A templomigazgató leszögezte: túlkapásról van szó, imádkozás miatt nem kell a pénztárcába nyúlni.

– Hatvan éve élek Sopronban, de ilyenre még nem volt példa. Egy imára tértem be a Fő téri bencés templomba, amikor az ajtónál valaki utánam szólt: „Tessék fizetni kétszáz forintot." Teljesen megdöbbentem, hiszen eddig soha nem kellett a pénztárcámba nyúlnom, ha Isten házában egy fohászt akartam elmondani – dohogott Takács Istvánné soproni nyugdíjas a minap. – Aki úgy érzi, az amúgy is adakozik a perselybe. Kérdeztem, miért kellene adnom kétszáz forintot azért, mert Isten elé térdelek, de a pénztáros egyre csak hajtogatta, itt már fizetni kell a belépésért – mesélte olvasónk.

Bencés templom: A turisták számára a kiállítás pénzbe kerül, de egy fohászért nem kell belépőt fizetni. Fotó: Magasi Dávid
Bencés templom: A turisták számára a kiállítás pénzbe kerül, de egy fohászért nem kell belépőt fizetni. Fotó: Magasi Dávid


– Ha valaki imádkozásra tér be a templomba, nem kérünk tőle belépődíjat. Az eset a teremőr túlkapásának tudható be, s utólag is elnézést kérünk a kellemetlenségért – nyilatkozta a bencés templom igazgatója, Horváth László atya.

– Ugyanakkor a templom egyfajta interaktív kiállítási térré is vált: az altemplom, a Káptalanterem meglátogatásáért s a templomhajóban lévő interaktív kiállítási eszközök használatáért – ami jó másfél órás programot jelent – hétszáz forintos belépőt kérünk. De van osztott belépőjegy is, valamint nyugdíjas-, diák-, csoportos és családi kedvezmény is. Ám imádkozásért nem kell belépőt fizetni – zárta az atya, az interaktív kiállítás ügyvezetője.
1234 következő >> végére >>> 34 hozzászólás
Moderálásra küldöm 34. Lárika 2012.05.24. 21:43

Kedves Gaaboncia! A rettenetes világítótestekre gondolok, amik teljesen elfedik a gyönyörű boltozatot (mintha kályhacsövek lógnának lefelé), és a rengeteg 21. századi anyagra és megoldásra, ami szép lenne egy modern épületben, de gótikus környezetben ízléstelen :-( Mostantól egy tisztességes fotót nem lehet készíteni a templom belsejéről :-((((((
A por lenne a legkevesebb, azt hamar meg lehet oldani :-)
Üdv: L.

Moderálásra küldöm 33. Szívdonor 2012.05.24. 20:36

Kedves Gaaboncia!
A templom nem szemetes, koszos! A nap Az oltáron tátongó réseken süt keresztül!!! A magyar nyelv pedig olyan csodálatos, hogy vannak benne furcsa elválasztó jelek! Művelt ember ezt észre veszi, és felfigyel arra a csodás tényre, ha két különböző témáról van szó. A művelt ember.Az állványerdőről meg annyit, hogy nem ott nőtt ám ki, bármilyen érdekes, elég rég születtem hogy anélkül is lássam az említett műintézményt! Az egyház pedig rossz gazda! Erre millió példa van! Falun legalább takarítanak, a vízhez meg a porrongyhoz nem kell EU pályázat!

Moderálásra küldöm 32. Gaaboncia 2012.05.24. 20:07

Kedves Szívdonor!
Te a Kecske Templomban szoktál közösségi életet élni, és oda szervezed a találkáidat? Ez tök jó! (Bár nem tudom, hogy az eddigi állványerdőben ez hogyan sikerült.) LEgközelebb majd lécci ne szemeteljetek, oszt akkor nem lesz koszos a templom.
Hát igen, a Nap besüt. A Nap már csak olyan, hogy besüt a klasszikusan kelet-nyugat tájolású templomok keleti és nyugati ablakain.

Moderálásra küldöm 31. plaane 2012.05.24. 16:41

Úgy tűnik,városunk szülöttje,mint a bencéseink feje, nem sokat bibelődik a kufárok bibliai példájának elemzésével.

Moderálásra küldöm 30. Szívdonor 2012.05.24. 09:59

Hát igen, a felújítás tényleg nem sikerült valami fényesen! A falak olyanok mint voltak, tele kutató ablakokkal. A padlózatot kicserélték oda nem illő kerámiára, holott megtalálták az előző természetes kő burkolatot is jó állapotban! A régi padokat kidobták, a mostaniak jellegtelenek, sőt csúnyák. A berendezési tárgyak, pl. oltárok hiányoznak, a meglevők romosak hiányosak. Az oltáron keresztül süt a nap mivel a kép nincs rendesen a helyén. És főleg: koszos, poros, méltatlan állapotú az épület ami sajnos Sopron legtöbb templomáról elmondható. Igazából ennyi pénz elköltése után nem ezt szerettem volna látni! Ez megint csak a bencések üzleti vállalkozásainak egyike. A Soproniaknak egyértelműen veszteség, éppen úgy, mint a Liszt és a GYIK. Már arra is gondoltam ezekkel kapcsolatban, hogy nem véletlenül szüntetik meg a közösségi tereket, találkozási lehetőségeket. Sopron lassan csak turista attrakció és lakópark lesz nem pedig egy élő város!

Moderálásra küldöm 29. Gaaboncia 2012.05.23. 21:42

Lárika, hogy érted azt, hogy tönkretették a templomot mint műemléket?

Moderálásra küldöm 28. Gaaboncia 2012.05.23. 21:24

Kedves Baltazár!
Én is voltam sok felé a világban. Volt, hogy a templom(ok)ba simán be tudtam menni bármikor. Volt, ahol fizetnem kellett azért, hogy be tudjak menni. Volt olyan is, ahova csak bizonyos előre meghatározott időpontban mehettem be, idegenvezetővel, jegyvételt követően. Volt olyan is, hogy a templomba egyáltalán nem tudtam bemenni, mert zárva volt. Akkor most mi van? Ide legalább be lehet menni, mert nyitva van...

Moderálásra küldöm 27. Lárika 2012.05.23. 21:22

Épp elég baj, hogy tönkretették a templomot, mint műemlék épületet. Most még fizessünk is, ha látni akarjuk?! Akarja a hóhér, sírni van kedvem :-((((( Aki viszont imádkozni akar, attól illetlenség pénzt kérni.

Moderálásra küldöm 26. Gaaboncia 2012.05.23. 21:07

Ez a karszalag, ez jó! :-) Csak nem kellene elfelejteni, hogy a karszalagot a fesztiválokon szokták osztogatni, amik max. 10 napig tartanak, oszt vége. A karszalag mehet a kukába. Kicsit vicces lenne (mondjuk) 20 évig tartó karszalagot gyártani (reméljük, hogy legalább ennyi ideig kell kitartania).
A katolikus egyháról csak annyit, hogy ősszel volt édesapám temetése, egy szóval sem kérdezte egyik pap sem, hogy mi a a helyzet az egyházi adóval, szépen rendben megtartották a misét és eltemették Édesapát. A minap jártam Sopronban az említett templomban.Miközben ott voltam, jött egy ember, hogy szeretne egy kicsit leülni a templomban, és elmélkedni. Semmi gond nem volt, simán bejöhetett fizetés nélkül. Jött egy idős hölgy, hogy ő soproni, és szeretné megnézni az új padokat. Semmi gond nem volt, simán bejöhetett, fizetés nélkül.

Moderálásra küldöm 25. bali00004 2012.05.23. 19:34

tudom!! mcseva!
egyszer én is öreg leszek.........de másképp hogy szűröd ki ?


34 hozzászólás1234 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Régi fényében tündökölne a soproni Szent Mihály templom

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!