Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kétszáz forintot kértek attól, aki csak imádkozni tért be a falak közé

Imádkozni tért be egy soproni nyugdíjas a bencés templomba a minap, de utánaszóltak: „Tessék fizetni kétszáz forintot." A templomigazgató leszögezte: túlkapásról van szó, imádkozás miatt nem kell a pénztárcába nyúlni.

– Hatvan éve élek Sopronban, de ilyenre még nem volt példa. Egy imára tértem be a Fő téri bencés templomba, amikor az ajtónál valaki utánam szólt: „Tessék fizetni kétszáz forintot." Teljesen megdöbbentem, hiszen eddig soha nem kellett a pénztárcámba nyúlnom, ha Isten házában egy fohászt akartam elmondani – dohogott Takács Istvánné soproni nyugdíjas a minap. – Aki úgy érzi, az amúgy is adakozik a perselybe. Kérdeztem, miért kellene adnom kétszáz forintot azért, mert Isten elé térdelek, de a pénztáros egyre csak hajtogatta, itt már fizetni kell a belépésért – mesélte olvasónk.

Bencés templom: A turisták számára a kiállítás pénzbe kerül, de egy fohászért nem kell belépőt fizetni. Fotó: Magasi Dávid
Bencés templom: A turisták számára a kiállítás pénzbe kerül, de egy fohászért nem kell belépőt fizetni. Fotó: Magasi Dávid


– Ha valaki imádkozásra tér be a templomba, nem kérünk tőle belépődíjat. Az eset a teremőr túlkapásának tudható be, s utólag is elnézést kérünk a kellemetlenségért – nyilatkozta a bencés templom igazgatója, Horváth László atya.

– Ugyanakkor a templom egyfajta interaktív kiállítási térré is vált: az altemplom, a Káptalanterem meglátogatásáért s a templomhajóban lévő interaktív kiállítási eszközök használatáért – ami jó másfél órás programot jelent – hétszáz forintos belépőt kérünk. De van osztott belépőjegy is, valamint nyugdíjas-, diák-, csoportos és családi kedvezmény is. Ám imádkozásért nem kell belépőt fizetni – zárta az atya, az interaktív kiállítás ügyvezetője.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Lárika 2012. május 24. 21:43
  „Kedves Gaaboncia! A rettenetes világítótestekre gondolok, amik teljesen elfedik a gyönyörű boltozatot (mintha kályhacsövek lógnának lefelé), és a rengeteg 21. századi anyagra és megoldásra, ami szép lenne egy modern épületben, de gótikus környezetben ízléstelen :-( Mostantól egy tisztességes fotót nem lehet készíteni a templom belsejéről :-((((((
  A por lenne a legkevesebb, azt hamar meg lehet oldani :-)
  Üdv: L.”
 • 33. Szívdonor 2012. május 24. 20:36
  „Kedves Gaaboncia!
  A templom nem szemetes, koszos! A nap Az oltáron tátongó réseken süt keresztül!!! A magyar nyelv pedig olyan csodálatos, hogy vannak benne furcsa elválasztó jelek! Művelt ember ezt észre veszi, és felfigyel arra a csodás tényre, ha két különböző témáról van szó. A művelt ember.Az állványerdőről meg annyit, hogy nem ott nőtt ám ki, bármilyen érdekes, elég rég születtem hogy anélkül is lássam az említett műintézményt! Az egyház pedig rossz gazda! Erre millió példa van! Falun legalább takarítanak, a vízhez meg a porrongyhoz nem kell EU pályázat!”
 • 32. Gaaboncia 2012. május 24. 20:07
  „Kedves Szívdonor!
  Te a Kecske Templomban szoktál közösségi életet élni, és oda szervezed a találkáidat? Ez tök jó! (Bár nem tudom, hogy az eddigi állványerdőben ez hogyan sikerült.) LEgközelebb majd lécci ne szemeteljetek, oszt akkor nem lesz koszos a templom.
  Hát igen, a Nap besüt. A Nap már csak olyan, hogy besüt a klasszikusan kelet-nyugat tájolású templomok keleti és nyugati ablakain.”
 • 31. plaane 2012. május 24. 16:41
  „Úgy tűnik,városunk szülöttje,mint a bencéseink feje, nem sokat bibelődik a kufárok bibliai példájának elemzésével.”
 • 30. Szívdonor 2012. május 24. 09:59
  „Hát igen, a felújítás tényleg nem sikerült valami fényesen! A falak olyanok mint voltak, tele kutató ablakokkal. A padlózatot kicserélték oda nem illő kerámiára, holott megtalálták az előző természetes kő burkolatot is jó állapotban! A régi padokat kidobták, a mostaniak jellegtelenek, sőt csúnyák. A berendezési tárgyak, pl. oltárok hiányoznak, a meglevők romosak hiányosak. Az oltáron keresztül süt a nap mivel a kép nincs rendesen a helyén. És főleg: koszos, poros, méltatlan állapotú az épület ami sajnos Sopron legtöbb templomáról elmondható. Igazából ennyi pénz elköltése után nem ezt szerettem volna látni! Ez megint csak a bencések üzleti vállalkozásainak egyike. A Soproniaknak egyértelműen veszteség, éppen úgy, mint a Liszt és a GYIK. Már arra is gondoltam ezekkel kapcsolatban, hogy nem véletlenül szüntetik meg a közösségi tereket, találkozási lehetőségeket. Sopron lassan csak turista attrakció és lakópark lesz nem pedig egy élő város!”
 • 29. Gaaboncia 2012. május 23. 21:42
  „Lárika, hogy érted azt, hogy tönkretették a templomot mint műemléket?”
 • 28. Gaaboncia 2012. május 23. 21:24
  „Kedves Baltazár!
  Én is voltam sok felé a világban. Volt, hogy a templom(ok)ba simán be tudtam menni bármikor. Volt, ahol fizetnem kellett azért, hogy be tudjak menni. Volt olyan is, ahova csak bizonyos előre meghatározott időpontban mehettem be, idegenvezetővel, jegyvételt követően. Volt olyan is, hogy a templomba egyáltalán nem tudtam bemenni, mert zárva volt. Akkor most mi van? Ide legalább be lehet menni, mert nyitva van...”
 • 27. Lárika 2012. május 23. 21:22
  „Épp elég baj, hogy tönkretették a templomot, mint műemlék épületet. Most még fizessünk is, ha látni akarjuk?! Akarja a hóhér, sírni van kedvem :-((((( Aki viszont imádkozni akar, attól illetlenség pénzt kérni.”
 • 26. Gaaboncia 2012. május 23. 21:07
  „Ez a karszalag, ez jó! :-) Csak nem kellene elfelejteni, hogy a karszalagot a fesztiválokon szokták osztogatni, amik max. 10 napig tartanak, oszt vége. A karszalag mehet a kukába. Kicsit vicces lenne (mondjuk) 20 évig tartó karszalagot gyártani (reméljük, hogy legalább ennyi ideig kell kitartania).
  A katolikus egyháról csak annyit, hogy ősszel volt édesapám temetése, egy szóval sem kérdezte egyik pap sem, hogy mi a a helyzet az egyházi adóval, szépen rendben megtartották a misét és eltemették Édesapát. A minap jártam Sopronban az említett templomban.Miközben ott voltam, jött egy ember, hogy szeretne egy kicsit leülni a templomban, és elmélkedni. Semmi gond nem volt, simán bejöhetett fizetés nélkül. Jött egy idős hölgy, hogy ő soproni, és szeretné megnézni az új padokat. Semmi gond nem volt, simán bejöhetett, fizetés nélkül.”
 • 25. bali00004 2012. május 23. 19:34
  „tudom!! mcseva!
  egyszer én is öreg leszek.........de másképp hogy szűröd ki ?”
 • 24. mcseva 2012. május 23. 19:25
  „22. bali00004 .... :(”
 • 23. bali00004 2012. május 23. 19:24
  „ha már kifizetett X százezer forintot a nyughelyéért az altemplomban, ne kérjenek még plusz belépőt is tőle! adjanak neki karszalagot. VIP személy. és hipp-hopp senki nem fogja zaklatni, a belépővel! ennyi. bele gondolok, ha az utcán fogok nyugdíjasokat látni "karszalaggal":-) és majd megy a fikázás:- te melyikbe? kérdések tömkelege...... Á az gagyi.... de legalább nem ázik be!..... mint a tied...... stb...stb....”
 • 22. bali00004 2012. május 23. 19:12
  „nagyon okosok vagytok mind! senkinek nincs a homlokára irva, hogy CSAK IMÁDKOZNI MEGYEK BE!!!! még ha Soproni is. jogosan kérdezett rá, hova-hova mamika? ha ti lennétek ott, mindenkit meg kérdeznétek, és el is tudnátok dönteni, hogy igazat mond e? gondolom mamika minden nap betér a templomba. dob egy imát, és haza botorkál. gondolom megvette az altemplomba az urna helyet, és most gyakorol, ha kisérteni fog ott, ne hibázzon.:-))”
 • 21. Baltazár 2012. május 23. 19:08
  „Én nem tudom miért de nagyon sok templomban jártam de sehol sem kértek díjat még akkor sem ha csoportosan mentünk be és fényképeztünk.
  Ha annyira interaktív akkor csináljanak egy teljesen szeparált különtermet ahová igen is szedjenek belépőt.
  Ez megint olyan tipikus soproni dolog.”
 • 20. bogote 2012. május 23. 18:47
  „és mire való az egyházadó?”
 • 19. skarbantia 2012. május 23. 18:31
  „5. HoHo Azt,hogy "füzesen" igy irjuk helyesen "Fizessen",vagy tán "füzesen" történt?:Amúgy meg jobban tetted volna ,ha bölcsen csendben maradsz. "Lincsi 2" JÓL SZÓLTÁL.”
 • 18. xBJx 2012. május 23. 18:16
  „Szívdonor +100”
 • 17. Figyelő2012 2012. május 23. 18:14
  „Ezt akarta a nép!
  Most lehet fizetni!
  Szerintem privatizálni kellene az összes templomot!”
 • 16. Szívdonor 2012. május 23. 18:08
  „Mennyire tele van a bakancsom ezzel! A papok pénzéhségének nincs határa!!! Mikor hallottam hogy a Pannonhalmiak veszik át franchise rendszerben a műintézményt, nem számítottam semmi jóra! Bejött!!! Megint egy épület, amit elvettek a város lakosaitól. Én nem imádkozni jártam oda, de néha feltöltődni, csendet hallgatni, élvezni a hely szellemét. Ennek most vége! Bárcsak fel sem újították volna! Akkor talán még a mienk lenne!!!”
 • 15. plaane 2012. május 23. 16:59
  „"...nyilatkozta a templom igazgatója,...atya."
  "...zárta az atya,az interaktív kiállítás ügyvezetője."
  Na,ez az,amit a jegyszedő nem tudott pontosan lekövetni,vagyishogy ő most az adományokat,egyházadót,stb.-t beszedő templom-igazgató atya,avagy a vállalkozó,és így nyilván adót fizető és számlát adó ügyvezető atya jegyszedője-e vajh?!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi fényében tündökölne a soproni Szent Mihály templom

A tervek szerint, mintegy 825 millió forintból újítanák fel a soproni Szent Mihály templomot. A… Tovább olvasom