Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Keressük a krémesek soproni királyát

Sopron - Ráunva a fagylaltra krémest kívánt meg a soproni szerkesztőség. Gondoltuk, lekövetjük Imit a Sose halunk meg!-ből és tíz alatt meg sem állunk, összevetjük a házias és reformízeket, de döbbenten vettük tudomásul, hogy oda a teszt: a városban csak két helyen lehet krémest kapni. Ők döntetlent kaptak. Bréking: az egyik multi is árul krémest, de azt csak erős idegzetűeknek és edzett gyomrúaknak ajánljuk.
Érezte már valaha, hogy szörnyen unja azt, aminek éppen szezonja van? Hogy karácsonykor elege van a mézes süteményből, vagy húsvétkor falra mászik a sonka-kalács-tojás szentháromságától? Mi egy időre megcsömörölve a fagyitól felkiáltottunk: „Krémes az örök klasszikus!" és gondoltunk egy nagyot: megkeressük Sopron legjobb krémesét.

Beszerző körútunk során meglepődtünk, amikor több cukrászdában is azt a tömör választ kaptuk: krémes az nincs. Az okokat firtatva már változatosabb képet kaphattunk a fogyasztói szokásokról, valahol csak hétvégén, valahol csak ősszel, máshol pedig semmikor sincs igény a sárga-kocka-finomságra.

Krémesek, és krémes-szerű dolgok.
Krémesek, és krémes-szerű dolgok.


Végül két helyen: a Dömötöri-láncolat egy üzletében és az egyik Harrer cukrászdában örvendezhettünk, innen – elvileg – az év és a hét bármely napján krémessel távozhat, aki szeretne.

A Dömötöri cuki a hagyományos külcsínnyel és belbeccsel igyekszik rajongókat meghódítani. Az ötször-ötös, könnyen vágható, réteslapra emlékeztető alsó szeleten madártejízű, vaníliás középső résszel méltán nevezhető klasszikusnak. Nem csalódtunk Dömötöri-krémesben, az olyan, amilyennek látszik. Finom, bár kissé légies.

A Harrerban már a házias krémessel operálnak, itt a kocka helyett a hosszúkás szeletforma megy. Állagától és ízétől nagyanyánk jutott eszünkbe, aki nem spórolta ki a beltartalmat a sütikből, a Harrer-krémesen ráadásul – érezhetően valódi – tejszínhab is van. A maga 280 forintjával azonban hasonló ár-érték-arányt állapíthatunk meg, mint a Dömötöri 115 forintos krémesével.

Ön tud különbséget tenni?
Ön tud különbséget tenni?


Hosszas kutatás és nyomozó munka eredményeképpen megtudtuk, az egyik Győri úti multiban is árulnak süteményt krémes elnevezéssel. Tudják, abban, amelyikben csíkos meg színes dolgokat is adnak. Ezt ajánlani nem áll módunkban, hiszen nem akarhatunk rosszat olvasóinknak. Mindenesetre aki szeret 120 forintért hidrogénezett növényi zsír-ízű, elvághatatlan, emberi fogyasztásra csak szélsőséges esetekben ajánlott, nyúlós, természetellenes szín- és ízvilágú élelmiszeripari melléfogást, válassza ezt annak tudatában, hogy hattagú kommandónk nem bírt a négy darabbal.

Önnek van tuti tippje? Hol veszi a krémest? Vagy nem bízik senkiben? Van egy jó receptje? online@kisalfold.hu

Olvasóink írták

  • 13. SAmu 2008. július 15. 20:40
    „Blise, köszönjük a precíz receptet. Kérdezem, hogy az alkotórészek közül , melyik a nem üres kalória, azaz melyik nem savasítja a testünket ( és így károsítja az amúgy sem tökéletes egészségünket) ?”
  • 12. blise 2008. július 14. 11:37
    „házi krémes

    hozzávalok:
    1csg mirelit teszta
    5dl tej
    8dkg vanilias pudingpor
    15dkg cukor
    4 tojas
    tetejére porcukor


    a 2 reszre osztott tészta felet megsütjük,a masikat megszurkálva a szeletek nagysagat
    jelolve sütjük.

    Töltelék:
    a van.pudingot 2dl tejjel,5dkg cukorral és a 4 tojás sárgájával simára keverjük.
    a többi tejet felforraljuk.a tojásfehérjét a maradék 10dkg cukorral kemény habbá verjük.
    a forrásban lévö tejhez hozzáadjuk a kikevert pudingot és állando keverés mellett sürüre főzzük
    majd a tüzröl levéve belekeverjük a cukros habot.
    ráöntjük a megsült alapra,forron,majd lefedjük a másik lappal.
    nagyon finom,ajánlom mindenkinek,garantáltan jo recept!
    Takácsné H.Mariann
    Sopron”
  • 11. Adri11 2008. július 14. 09:48
    „Akinek ízlik a Dömötöri krémese, az még nem evett igazi krémest.
    A régi soproniak még emlékeznek arra, amit a Hoffer, illetve a Hofmann cukrászok, hangulatos cukrászdájában (nem giccs parádé ) lehetett kapni.”
  • 10. L.Péter 2008. július 13. 15:04
    „Kedves Panni!
    Megijesztettél. Gyorsan átolvastam, hogy mit írtam, és megkönnyebbültem. Nem a politikát, meg a negatív dolgokat hiányoltam, csak úgy éreztem az újságírók a témaválasztással kicsit átestek a ló túlsó oldalára.
    Én az újságíróltóltól érdekes cikkeket várok nyáron is.
    Az érdekesség pedig emberekhez kapcsolódik. Szívesen emlékszem vissza például a Hoffman cukrászda, a Hoffer cukrászda, vagy éppen a Hegedűsék krémesére.
    A krémesről egyébként egy osztrák barátom jut az eszembe, aki azt mondta róla, Hogy " Nicht gesund, aber gut." azaz nem egészséges, de finom.
    Igaza volt.”
  • 9. badam 2008. július 12. 16:48
    „Nos van még egy hely itt a Jerevánon szoktunk mi a faraktárutcába vásárolni krémest, az igaz nem tudom a cukrászda nevét mi csak ugy ismerjük Ági néni cukrászdája :)”
  • 8. pocem =egyenlő= 2008. július 11. 22:15
    „Nem szeretném nagyon leszolni a Tesco-t,mert igazából vannak ott olcsón jó dolgok is,de ez a krémes téma pont aktuális.Múlt héten estem bele a csapdába és vásároltam kettőt,"már vettem régebben de elfelejtettem,most vonzó volt és átvert a külsejével" de amikor megkostoltam....beazonositottam az ízvilágát´ megszégyenítve CSI HELYSZÍNELÖKET is,mint egy rémálom úgy állt össze elöttem az emlékkép,szinte elrontva a gyomromat, étvágyamat,vágyamat egy kívánatos igazi krémes iránt "mert imádom",de ennek az ízét állagát úgy jélémezném, biztos ismeritek ,mint a legrosszabb vajkrémes gyomorémejitő tortáé!!! "Könnyű krémmel" komolyan ez lgalább 35dkg rémes -multikrémes! Azért írtam ennyire körül mert nagyon felbosszantott , azt gongoltam kiplakátolnám vagy beírnék a Kisalföldbe,én ezért hiszem jó ez a cikk. ui: aki abból megeszik 10-et kifizetem! Ez nem negatív kampány aki nem hiszi kostolja meg ha meri!”
  • 7. SAmu 2008. július 11. 21:25
    „Minden krémes tartalmaz : üres kalóriát , cukrot, pudingport, állagjavítókat, színezéket stb.. ezért senkinek sem jó, minthogy erősen savasít is.
    Egyetértek a Győri úti cég elmarasztalásával, állati fogyasztásra sem javallott az ottani termék. (ugye1. barokk ?)”
  • 6. hziui 2008. július 11. 19:54
    „Szánalmas...”
  • 5. Panni68 2008. július 11. 19:48
    „Mi a baj ezzel a cikkel Péter? Hisz csak politika meg veszekedést lehet olvasni,végre egy egyszerű nyári cikk ,,,,ugy jó ez ahogy megirták------persze én is szeretem a krémest”
  • 4. uborkás szezon 2008. július 11. 19:45
    „kedves soproni ál-szakértők
    van az önök lapjánál Győrben egy hosszú évek óta édességekkel és gasztronómiával foglalkozó cikkíró
    legközelebb hagyják rá az édességeket, vagy híják meg, szerintem valamivel többet tudna kihozni az ilyen és hasonló témákbó, met ez így...
    vagy ő is benne volt a komandóban?, és az ő mondatait moderálták?”
  • 3. szivecske20 2008. július 11. 19:12
    „jó annak aki megeheti,én szenvedek sajna jó kis hormontabletta aztán gyógyulás,aztán koplalás!de legalább élek:)))nah azért nem olyan vészes!!szokás kérdése a koplalás!”
  • 2. L.Péter 2008. július 11. 19:04
    „Kedves Főszerkesztő Úr!

    Ez a cikk még uborkaszezonban is nagyon gyöngécske. Netán ez egy fizetett hirdetés?
    Nincsenek Sopronban érdekes emberek? Itt nem történik semmi érdekes? Ébresztő!
    Menjenek ki a krémes falók az utcára, a téma állítólag ott hever.
    Nem azt kell várni, hogy a kedves olvasó pár ezer forint reményében hozza a témát.
    Bocsánat a kötekedésért.”
  • 1. barokk 2008. július 11. 18:19
    „A multi cégnél (Tesco) nem csak a krémes minőség alatti... Nem is értem, hogy ki jár ki oda!?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sauvignonok a megye borai

Sopron - A soproni Roll Péter Pincészet 2007-es cabernet sauvignonja és a Neszmélyi Pinceszövetkezet… Tovább olvasom