Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Kellett a hely, lekerítették a szomszéd telkét Sopronban

A lakók szerint a vállalkozónak nem lett volna joga arra, hogy lekerítsen egy részt a saját telkükből.


Új társasház épül Sopronban. Ismerve a hazai lakáspiac helyzetét, örömteli, hogy új otthonok létesülnek, munkát adva nem kevés embernek.

Az ingatlan szomszédjában élő lakók jó kedve azonban nem felhőtlen. A minap azt vették észre, hogy a kivitelező lekerített egy részt az ő ingatlanukból.

Onnan földet hordtak el, éppen egy lépcsőfeljáró és a kerékpártárló mellett.

De ne szaladjunk előre, az ügy előzményeit Vörös Viktor, az építkezés miatt nagyon is érintett társasház intéző bizottságának elnöke mondja el.

- Fél évvel ezelőtt kaptunk egy értesítést, hogy a szomszédunkban építkezni fognak, és majd szükségük lehet a mi területünk egy részére. Itt egyébként autó parkolók vannak, pontosabban voltak - kezdte Vörös Viktor.

A társasház engedélye nélkül lekerítettek egy részt - állítják a lakók. Fotó: Magas
A társasház engedélye nélkül lekerítettek egy részt - állítják a lakók. Fotó: Magasi


- Akkor mintegy húsz négyzetméterről volt szó. Azt válaszoltuk, kérünk egy hivatalos megkeresést, hogy arról a lakók dönthessenek. Mert az alapszabályunk ezt írja elő. Ilyent azonban nem kaptunk, így nem is tudtunk miről szavazni.

Vörös Viktor így folytatja: idő közben két újabb levél érkezett, más-más műszaki vezető nevével ellátva.

Ez gyanús lett, így kértük, mutassanak egy olyan igazolást, ki a döntésre jogosult személy, elkerülve azt, hogy megállapodunk valamiben, aztán az érvénytelen lesz. Mondván az illetőnek nem volt aláírási joga.

Azt is szorgalmaztuk, mutassák be az érvényes kiviteli terveket, az építés naplót, továbbá ragaszkodtunk egy független műszaki ellenőrhöz is. Ennek költségeiről pedig tárgyaltunk volna a beruházóval.

Ezek azonban nem valósultak meg.

A beruházó illetékese arra hivatkozott, velünk nem lehet szót érteni. Mi mindent megtettünk, a mostanra kialakult helyzet elkerülése érdekében. A lakók, külön bizottságot is felállítottak, hogy tárgyalhassunk a beruházóval. Ám hangsúlyozom, érdemben nem volt miről beszélni, ugyanis hivatalos iratot mindmáig nem kaptunk.

- Február közepén észrevettük, dolgoznak a szomszédos telken, mivel úgy ítéltük meg, hogy balesetveszélyes, amit csinálnak, ezért a hatósághoz fordultunk. Az építési hatóság hozott is egy határozatot, amelyben több, azonnali intézkedést is előírtak. Ezek egy részét teljesítették is.

- Az elmúlt napokban felgyorsultak az események - mondja Vörös Viktor.

- A saját társasházunk engedélye nélkül lekerítettek egy részt. Az eredeti húsz négyzetméternek a kétszeresét.

A korábbi levélváltásból kiderült számunkra, hogy ezen állapot szeptemberig fennáll. Felhúztak egy kerítést is, de meglátásunk szerint ez is balesetveszélyes, mert bármikor eldőlhet.

Családok laknak itt, és bizony napközben a gyerekek szeretnénk játszani, szaladgálni.

A szülők egyre inkább nem merik leengedni őket, mert félnek attól, hogy beleesnek a gödörbe. Ráadásul ettől néhány méterre van egy kis játszótér, homokozó. Elég egy óvatlan pillanat, és már meg is történt a baj.

Vörös Viktor kifejtette, amennyire lehetett utánajárt a szakmai dolgoknak. Így megtudta, hogy az egykori téglagyári, feltöltött területen építendő ház alapozásához a talajt nem lehet merőlegesen kiásni, azt csak fokozatosan, lejtősen kell mélyíteni.

Ehhez pedig szükség volt az ő ingatlanuk egy részéhez. Szerinte létezik ma már olyan technológia, amellyel mindez elkerülhető lenne. Igaz, ez a megoldás drágább, mint a most alkalmazott.

- Birtokvédelmet kértünk - teszi hozzá az intéző biztosság elnöke. - Meglátásunk szerint már a gödör kimarkolás előtt le kellett volna állítani az építkezést. Mégis, mi lehet most a megoldás? Kártérítést szeretnénk, mert úgy véljük jogtalan birtokháborítás történt - zárta Vörös Viktor.

Az ügyben többször kerestük az érintett beruházót.

Az elmúlt napokban telefonos, illetve e-mailos érdeklődésünk sikertelen volt. Amennyiben érkezik reagálás a vállalkozástól, azt közölni fogjuk portálunkon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

82 éves néni tévedt el Sopronban

A soproni temetőből tartott hazafelé az idős néni, de eltévedt. Tovább olvasom