Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Katona Sándor: Kiállt az ’56-os forradalom mellett

Sopron - Katona Sándor múlhatatlan érdeme, hogy Sopronban és a város környékén vér nélkül zajlottak le az 1956-os forradalmi események. Meghurcolták, börtönbe zárták, 1990-ben azonban teljesen rehabilitálták.
Katona Sándor, aki 1956-ban a Soproni Rendőrkapitányságot vezette, úgy döntött, nem engedelmeskedik a központi akaratnak, és a forradalom alatt megtiltotta a fegyverhasználatot és az események élére állt. Katona Sándor döntése miatt a váci fegyházat is megjárta.

A vád ellene demokratikus államrend megdöntésének kísérlete, valamint a hivatali hatalommal való visszaélés volt. Az előzetes letartóztatást követően koholt vádak alapján elítélték, rendfokozatától megfosztották, a rendőri pályáját fel kellett hagynia.

Katona Sándor egykori rendőrkapitány a forradalom alatt hozott döntései miatt került börtönbe. Fotó: P. Horváth László

Az életünket kockáztattuk, de vállaltuk a döntésünket, mert erkölcsileg úgy véltük helyesnek, ha megtiltjuk a fegyver használatát
– emlékezett vissza a forradalom idején történtekre Katona Sándor, aki „Sopron szolgálatáért" díjat vehetett át. – Helyettesem, Pataki Sándor mindvégig kitartott mellettem. Az egykori kolléga sajnos ma már nem él, az azonban bizonyos, hogy félelmetes időszakot éltünk meg akkor.

Az egykori rendőrparancsnok a civil életben is megtalálta számítását. Elvégezte az erdészeti technikumot és az erdőgazdaságnál helyezkedett el. Innen ment nyugdíjba 1985-ben. A rendszerváltás Katona Sándor életébe is jelentős változást hozott. Teljes körűen rehabilitálták és előléptették, így ma már nyugalmazott rendőr alezredes.

Olvasóink írták

  • 3. Pataki István 2008. február 07. 05:13
    „Katona Sándor helyettese az édesapám volt -akinek a neve helyesen: PATAKI FERENC -1993-ban halt meg.”
  • 2. Karakás János 2008. február 06. 15:39
    „Annál sokkal többet is megérdemelne,nekem van szerencsém személyesen is ismerni.Sajnálom hogy Sopronnak csak egy oklevélre futotta.”
  • 1. Nagy Imre 2008. február 04. 20:55
    „Katona ur megerdemelne hogy utcat nevezzenek el rola Sopronban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajban van Gyurika családja

Pereszteg - Hétről hétre sokan segítenek, mégis bajban van Gyurika családja. A súlyos beteg kisfiú… Tovább olvasom