Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kaspó - 100 év elteltével ismét Sopron utcáit díszíti

Id. Storno Ferenc tervei alapján elkészült remekmű született újjá az immár negyedik generációs Steinbach műhelyben.

- Számomra a kertészkedés kikapcsolódást jelent - kezdi a történetet Steinbach Gábor - Mivel rengeteg időt fordítok a kertünk csinosításával, tavaly úgy gondoltam részt veszek a virágos Sopronért környezetszépítő versenyen. A helyi díjkiosztó után meghívást kaptam a Virágos Magyarországért díjátadó ünnepségre, ahol, mint tudjuk Sopron elnyerte 2009-ben a legvirágosabb magyar város címet. A kaspóval kapcsolatos ötlet lényegében ezután született. Édesapám mesélt egy több mint száz évvel ezelőtti kezdeményezésről, melyet anno a soproni városszépítő egyesület indított útjára.

Idősebb Storno Ferenc, a soproni Storno-gyűjtemény megalapozója kereste fel a műhelyt, és az általa elkészített terveket Steinbach Vilmos fazekasmesternek. A forma az ő keze munkáját dicséri. Mikor a padláson megtalált régi kicsorbult elemeket megtisztítottuk és összeillesztettük, akkor döbbentünk rá, milyen nehéz vállalkozásba kezdtünk.

Steinbach Gábor így folytatta: édesapám és a műhelyünk dolgozóinak kitartó munkája mellett, meg kell említenem Pintér Zsolt nevét, aki nagyon sokat segített abban, hogy a kaspó újjászülethessen, és mára eredeti formájában pompázzon. Hónapokig dolgoztunk a forma restaurálásán, amire úgy gondoltuk, hogy a legjobban hasonlít a mester eredeti terveihez. Az oldalát nagy részletességgel kidolgozott állat és virág motívumok mellett a Soproni Városszépítő Egyesület címere is díszíti, felette a mottóval: „virágos Sopron, virágos Magyarország".

Steinbach Gábor és a kaspó: hónapokig dolgoztak a remekmű elkészítésén.
Steinbach Gábor és a kaspó: hónapokig dolgoztak a remekmű elkészítésén.


Az egykori felhívásra elkészített kaspó is mutatja, hogy Sopron és polgárai mindig is elöl álltak a lakóhelyük és környezetük szépítésében. Ismereteim szerint már az első világégés előtt is nagy hangsúlyt fektetett Sopron, - köszönhetően többek között a Városszépítő Egyesületnek -, hogy bevezesse a „Sopron-virágváros" eszmét. Akkoriban a turisták jelentős része vasúton érkezett városunkba, és az oly fontos első benyomás Sopronról a déli pályaudvar illetve annak környékén alakult ki - emelte ki Steinbach Gábor.

Ma már más a helyzet, az átutazó turisták szebbnél szebb körforgalmakkal találkoznak, és meggyőződésem, hogy ezek látványa ráveszi őket arra, hogy egy legközelebbi alkalommal a „centrum" irányt válasszák.

- Büszke vagyok, hogy a napról-napra bővülő köztéri zöldfelületek szépségéhez most már ez a régi soproni kaspó is hozzájárul. Bízom benne, hogy a leghűségesebb és legvirágosabb magyar város előkelő helyezést fog elérni a napokban megrendezésre kerülő Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe) - tette hozzá Steinbach Gábor.
 

Olvasóink írták

 • 7. localresident 2010. július 05. 11:05
  „Büszke vagyok Rád Gabesz!”
 • 6. rozmaring 2010. július 04. 21:59
  „Gratulálok Gábor.Nem gondoltam volna,hogy ilyen szépséget tudsz alkotni.
  Csak így tovább:-)Üdv.Egy volt IMS-es kolléganőd.”
 • 5. soproni 2010. július 04. 12:21
  „A Superinfó 5.oldalán található nyereményjáték résztvevői közt kisorsolásra kerül 3 db.kaspó.”
 • 4. máris 2010. július 03. 13:24
  „EZT MÉRT NEM ÁRULJÁK SEHOL, SOKAN VENNÉNK BELŐLE!! ÁPOLNÁNK A HAGYOMÁNYOKAT, ÉS TÉNYLEG SZÉP IS!!! EGYÉBKÉNT www.steinbach. hu a web OLDALUK!!”
 • 3. Dörgés 2010. július 02. 15:02
  „Minden elismerésem és tiszteletem az egész Steinbach famíliának és dolgozóinak.
  Egy volt inasuk.”
 • 2. bobo 2010. július 02. 11:38
  „szerintem van weboldaluk”
 • 1. naplopo 2010. július 02. 11:09
  „Hol lehet vásárolni, ha szeretnék én is ilyet a terszunkra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaélnek a soproni kórházvezetés nevével?

Pénzt kérnek ismeretlenek a soproni Erzsébet oktató kórház vezetése nevében inkubátorra. Az… Tovább olvasom