Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kalmár: a fideszes állam rossz gazda az oktatásban

A Fidesz mindent elkövet, hogy az oktatással kapcsolatos problémák esetek ne kerüljenek nyilvánosságra - mondta Kalmár István (MSZP).

Javában benne vagyunk az új tanévben, de továbbra is rengeteg gond van az iskolákban. Korábban a soproni fideszesek szó szerint a következőket állították: „A körülbelül ötezer tankönyvcsomagban összesen talán tíz esetben volt összeállítási hiba vagy hiány" - kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Kalmár István, az MSZP soproni csoportjának elnöke.

- Csak az én családi és ismeretségi körömben ennek a problémának többszörösével találkoztam. De rajtuk kívül is, egyre több felháborodott szülő keresett már meg minket a gondjaival. Saját pénzen utánrendelt könyvekről, fénymásolatokkal dolgozó kisdiákokról szólnak a történetek. Vannak könyvek, amelyekben nem lehet jegyzetelni, mondván az már az iskoláé és a további generációk is azt használják majd. Így viszont sokkal nehezebb tanulni és tanítani is. Ezt már pedagógusok is elmondták.

A politikus így folytatta: a tankönyvek problémái ráadásul csak a jéghegy csúcsa. Az iskolaépületek tulajdonosa az önkormányzat, aki cégein keresztül oldja meg a karbantartási, étkeztetési, őrzési és takarítási feladatokat. Így az iskola igazgatója nem munkáltatója és nem is főnöke az iskola nem pedagógus személyzetének. Ennek teljesen logikátlan rendszernek meg is van a következménye.

- A szülők már komoly tisztasági problémákról beszélnek. Nem csak a vizesblokkok, folyosók, de már a tantermek takarítási is kritikán aluli - közölte Kalmár István. - Egyes intézményekben már a rossz higiéniás helyzet miatt „fertőzésveszélyről" lehet hallani és arról, hogy a szülők az ÁNTSZ-hez fordultak, gyermekeik egészségének védelmében.

Hát ide vezet az átgondolatlan, kapkodó átszervezés, tankönyv gondokhoz, öltöző és tornaterem nélküli „mindennapos testneveléshez" és az iskola kollektívák szétveréséhez.

Nem tehetünk úgy, mintha minden rendben lenne. A Fidesz mindent elkövet, hogy az ilyen esetek ne kerüljenek nyilvánosságra. Vádaskodik, másra mutogat, és bizony megfélemlít. Az emberek pedig inkább nem vállalják a nyilvánosságot, nehogy gondjuk legyen nekik, vagy a gyereküknek a szókimondásukból.

Ilyen országot épít most a Fidesz. Mindenki döntse el, jól érzi-e magát ebben a rendszerben, és ha nem, akkor lesz lehetősége a változtatásra, legkésőbb jövő tavasszal - zárta szavait Klamár István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 éve történt a súlyos vasúti szerencsétlenség Fertőboznál - fotók

1973-ban a GYSEV két vonatszerelvénye ütközött össze Fertőboznál. Többen súlyosan megsérültek. Tovább olvasom