Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Januártól forognak a szélkerekek

Sopronkövesd–Nagylózs - Egy szélkereket szombaton szerelnek össze abból a nyolcból, amelyeket Sopronkövesd és Nagylózs határában állítanak fel januárig. A beruházás tervezett költsége megközelíti a tízmilliárd forintot.
Többnapos előkészítés, alapozás után szombaton emelik a helyére térségünkben az első szélkereket.
A turbinát hét követi majd a sopronkövesdi, nagylózsi határban. A beruházó Hungarowind Kft. építtetett volna többet is, ám a Magyar Energia Hivataltól az igényelt negyvenöt megawatt villamosáram-kvóta helyett csupán 23 megawattot kaptak.

Most még szerelik, de a tervek szerint januártól már mind a nyolc szélkerék áramot termel. Fotó: Magasi Dávid

– A park a terveink szerint januárban kezdi meg működését, akkortól már áramot is szolgáltat – mondta el a Kisalföldnek az építkezés helyszínén Lendvay Péter, a kft. ügyvezető igazgatója. – Az E.ON áramszolgáltatóval megkötött szerződés szerint az áramot Sopronkövesden veszik át. Ehhez egy új transzformátorállomást is építettünk. Számításaink szerint egy szélkerék bekerülési költsége eléri az egymilliárd forintot, a szükséges tőkét a Raiffesien Bank biztosította. A támogatott átvételnek köszönhetően jelenleg több pénzt kapunk az áramért, mint a hagyományos erőművek. Bízunk abban, hogy tíz év alatt megtérül a befektetés.

Kérdésünkre, miszerint, mi lehet az oka, hogy a légvonalban néhány kilométerre lévő Ausztriában sorra forognak a kerekek, míg Magyarországon döcögősen indulnak a projektek, Lendvay Péter elmondta, Ausztria mindig is előrébb járt a zöldenergia előállításában.

– A szomszédos országban évekkel ezelőtt meghozták azokat a jogszabályokat, amelyeket nálunk csupán néhány hónapja – folytatta az ügyvezető. – Azt is tudni kell, hogy a Bécs, Mosonmagyaróvár, Győr vonalon található a nagyfeszültségű légvezeték, így könnyebb a kapcsolódás kiépítése. Emellett és talán ez a legfontosabb a Fertő tó közelében lévő területek az Alpok völgyének tekinthetők, azaz sokkal jelentősebb és erősebb a szél.

A nyolc szélturbina semmiféle káros anyagot nem bocsát ki, és forgás közben gyengébb a hangja, mint egy járó autónak. A természetvédelem mellett Sopronkövesdnek és Nagylózsnak is előnyös a beruházás. A beruházó mindkét településen felújítatta a parkhoz vezető önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági utakat, a földtulajdonosokkal pedig hosszú távú bérleti szerződést kötöttek. Az áramtermelés megkezdésétől milliós nagyságrendű iparűzési adót is fizet a két községnek a Hungarowind.

Sopronkövesden és Nagylózson is négy szélkerék
A szélerőműparkban fele-fele arányban, összesen hét 3, illetve egy 2 megawattos, 150 méter magas turbina épül fel. Magyarországon ilyen erőműveket nem készítenek, így a lapátot Németországban, a testet Svédországban gyártják, a szerkezetet pedig cseh szakemberek szerelik össze. A turbinát felállító darut 16 teherautó szállította a helyszínre. Az erőmű háromméteres alapjához három keverőüzem egy nap alatt állította elő a betont.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudományos diákkonferencia a Széchenyi-gimnáziumban

Sopron - A Széchenyi István Gimnáziumban regionális középiskolai tudományos diákköri konferenciát… Tovább olvasom