Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Indul a tavaszi nagytakarítás Sopronban

Sopron - Hétfőn indítja nagyszabású tavaszi nagytakarítási akcióját a Sopron Holding Zrt. A tervek szerint szó szerint tisztára seprik a közterületeket.

Ütemterv már van, a gépek és az emberek munkára készen állnak. Csak az anyagi háttere nem biztos még a Sopron Holding Zrt. tavaszi nagytakarítási akciójának, mivel az erre szánt összeg a költségvetés része, a büdzsé pedig csak csütörtökön kerül a képviselő-testület elé. Pénz persze lesz erre a fo+ntos feladatra, csak az a kérdés: mennyi? Nagy Zsolt főkertész szerint a legfontosabb feladatokat mindenképpen elvégzik. Az utakat, tereket, parkokat tisztára söprik, a városi tulajdonú parkerdőt és a játszótereket is rendbe teszik.


A közterületek rendbetételét a fák, bokrok nyesésével kezdték. Fotó: Magasi Dávid


 A munka dandárja március 3-án kezdődik és április 30-ig tart. A belvárosban kezdik az alapos kitakarítást, s onnan haladnak majd a külterületek felé. Felszámolják a város területén az illegális hulladéklerakókat, kitisztítják az árkokat és ahol szükséges, az utak kátyúit is eltüntetik. Tisztára mossák az utcai bútorokat, szükség szerint újrafestik és pótolják is azokat. Megnyesik a fákat, bokrokat, végül a virágpalántákat is kiültetik. A főkertész szerint az elmúlt öt évben szinte megduplázódott a közterületeken lévő virágágyások száma, az idén is legalább tíz százalékkal több palántát ültetnek ki, mint tavaly. Elsősorban begóniák, bársonyvirágok és kána kerül majd a földbe, s természetesen ezúttal is muskátlik díszítik majd a függő virágládákat.

Fontos része a tavaszi akciónak a játszóterek ellenőrzése, az eszközök javítása, újrafestése, felújítása. A tervek szerint lemosnak mindent, amire a tél rárakta porát: nemcsak a hintákat, mászókákat, padokat, hanem a szemétgyűjtő edényeket és a parkolóautomákat is. Kérdésünkre, hogy számíthatunk-e a szemeteskosarak számának növelésére, Nagy Zsolt igennel válaszolt, mondván, a lakossági igényeknek megfelelően eddig is folyamatosan cserélték az elhasználódott közterületi kukákat, amiből egyre több lesz a városban.

– Ahhoz, hogy Sopron kicsinosítva, kitakarítva várhassa a jó időt három divízió munkáját kell összehangolni – mutatott rá Nagy Zsolt. – A közterülettisztítóktól 26 munkatárs, az útkarbantartóktól 16, a zöld - és sportterületekért felelős részlegtől 38 dolgozó felel a város rendbetételééért.

Olvasóink írták

 • 6. tisztaság 2008. február 28. 09:13
  „A Holding vezetőinek nekem is lenne néhány javaslatom.Időnként ellenőrizni kellene az utcaseprők munkáját. Ha más munkahelyen megkivánják, hogy az ember tisztességgel végezze a dolgát, az utcaseprő miért csinál azt amit akar. Én a Lehár Ferenc utcában lakom, az utcában müködik egy illegális borkimérés, hát annak a környéke mindig tiszta, mert egy-két órát ott tölt az "illetékes", majd a környékben sepreget, hogy ne kelljen messziről visszatérnie a kedvenc helyére. A szomszédom is nagyon bosszankodott ezen a dolgon, szóvá is tette az "úrnak", de ezután még rosszabb lett a helyzet, az ő háza felé terelte a szemetet. Ezután okulva a dologból néhány doboz sörrel próbálkozott, amivel azóta is "fizet", így mindig rendben van a háza tája.
  Na de a Holdingé is rendben van? Mert ha igen, ilyet nem lehet elnézni, márcsak azért sem, mert munkaidőben alkoholfogyasztása is tilos.”
 • 5. Pócsi.u.22. 2008. február 27. 20:47
  „Nem csak ott kellene takarítani ahol a papok táncolnak.De már megszokhattuk volna, hogy csak a külsőség számít igazán.Pócsi.u.22.A HOLDING inkább lakatot tesz az önkormányzati tulajdonban lévő nagyértékű ingatlan ajtajára, mintsemhogy kitakarítanák.”
 • 4. Gyuribácsi. 2008. február 27. 18:47
  „Szép gondolat és mégszebb, hogy takarítják a soproni tereket, utcákat és virággal díszitenek ahol lehet...
  Szerintem rossz a kifejezés, mintha azt mondanánk, hogy " fogjuk meg és vigyétek ". Miért csak a Holding Kft.-t említjük. Sopront az abban lakók teszik ki és helyesebb lenne az embereket jobb összefogásra buzdítani és úgyvélem nagyobb lenne az eredmény. Persze ehez jobb szervező munka kellene a hivatalok és az arra illetékesek részéröl. Mit csinálnak a közterület felügyelők? Lesik az autókat, fontoskodnak stb.? De egy háza sem csengetnek be, hogy söpörjék el az utcát, szedjék össze a szemetet és ha nem menne szépszóval, hát vessenek ki bírságot és az így összegyült pézböl vegyenek fel munkaerőt / van sok munkanélküli / és takaríttassanak. Van mit takarítani bőven. Az " illetélkesek " ne az irodákba üljenek és kávézzanak, hanem érdemben tevékenykedjenek a " Szebb és tisztább " sopronért. Menjenek végig töbször Sopron város utcáin és ne csak nézzenek, hanem lássanak is !!! Mellőzzék a hangzatos szavakat, a lakosság az eredményeket látva a szorgos és tevbékeny munkájukat elismeréssel fogja nyugtázni ! Remélem úgy is lessz !
  Az egymásra való mutogatást, egymásra való várást, pártállásra való tekintet nélkül végleg felejtsék el mert ez a város a miénk!
  Remélem így is lessz. Egy Sopront szerető, soproni.”
 • 3. vájár 2008. február 27. 13:33
  „Reméljük a Holdingnál is takarítank...nagyon ráférne (Bár ez esetben túl sokan nem maradhatnának) Igaz-e Komornoki Úr?”
 • 2. Hajni* 2008. február 27. 12:12
  „sziszifusz!
  Igazad van! Kár,hogy mindig másoknak kell takarítaniuk a szemetelők helyett.Megelőzhető lenne mindez,ha az emberek, ember módjára viselkednének.Nem lenne rossz,ha a szemetelőket is büntetnék,mégpedig úgy,hogy a város takarítását velük végeztetnék.Gondolom azt szégyenlenék,pedig a szemetelés jobban megvetendő.Az viszont öröm,hogy csinosítgatják a várost és ismét virágba borulnak a terek,utcák. Reméljük,hogy városunkban a kulturált emberek vannak többségben és megbecsülik mások munkáját!”
 • 1. sziszifusz 2008. február 27. 09:43
  „Nagyon jó, de leginkább azokban a fejekben kéne takarítani, akik eldobálják a csikket, cigisdobozt, PET-et, kiöntik a patakokba, parkokba a szemétjüket. Kinek van ötlete, hogy ezek a gazemberek fizessék ki a takarítás költségeit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamás ellenőrző testületi tag

Sopron - Nagy Tamást, az MDF soproni vezetőjét a Magyar Rádió Közalapítvány ellenőrző testületének… Tovább olvasom