Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Igazolatlan hiányzásért közmunka a szülőknek

Iván - Kiskorúak veszélyeztetése miatt kihelyezett bírósági tárgyalás színhelye volt az iváni polgármesteri hivatal hétfőn. Négyen ültek a vádlottak padján, akiknek gyerekei túlságosan sokat hiányoztak igazolatlanul az iskolából.
A helybeliek költségkímélésére való tekintettel kihelyezett tárgyalást tartott hétfőn Ivánban a Győri Városi Bíróság bírója, dr. Gergó Brigitta. A per késéssel kezdődött: a bírónő a hiányzó vádlottak azonnali elővezetését rendelte el. Az ügyész – a fiatalkorú érintettekre való tekintettel – zárt tárgyalást kért. A kirendelt ügyvéd hasonlóképpen nyilatkozott, így a bírónő a nyilvánosság kizárásáról határozott.

- Csak azok a szülők álltak bíróság elé, akiknek gyerekei fejenként és évente 250 órát is meghaladó időt hiányoztak igazolatlanul, több éven át az iskolából. Ez gyakorlatilag a tanév egyharmad része – összegzett Németh László, az iváni iskola igazgatója. – Az elmúlt esztendőkben sorra felkerestük azokat a családokat, akiknél ilyen probléma fordult elő.

Akad olyan gyermek, aki ilyen okból már harmadszor járja az első osztályt.

Az iváni iskolában idén már csökkent az igazolatlan óramulasztások száma.
Az iváni iskolában idén már csökkent az igazolatlan óramulasztások száma.

Minden szülőnek elmagyaráztuk, a gyermek érdeke, hogy iskolába járjon, tanuljon és tovább tanuljon, hiszen a jövője múlik ezen. A következetes fellépés végül is hozott eredményt. Míg a 2006/2007-es tanévben 3892 igazolatlan hiányzási órát kellett elkönyvelnünk, ez a szám a 2007/2008-as tanévre 2164-re csökkent. Idén még kedvezőbbek az adatok. Az első félév végén mindössze 545 óra gyűlt össze igazolatlan hiányzásból.
A kihelyezett tárgyaláson két vádlottat 180 napi 180 forintos, illetve 200 napi 200 forintos tétel pénzbüntetésre, kettőt pedig 20, illetve 12 napi közérdekű munkára ítélt jogerősen a bíróság.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. F.L. 2009. március 18. 19:54
  „Ezeknek iskola? Végül is minek? Csak a morált rontják.”
 • 42. Ms.Wolf 2009. március 18. 14:53
  „Az a dolga a hülyegyereknek , hogy iskolába járjon! Amíg tanköteles a gyerek, addig meg a szülő feleljen érte.
  Szerintem.”
 • 41. jirzi1 2009. március 18. 12:28
  „Miért kellene valakit az iskolapadba erőltetni azért mert a szülei úgy gondolják otthon többet tanul ?Meg kell szüntetni az összes juttatást amit állam néni ad nekik.Ha nem kell tanulniuk biztos vannak olyan okosak hogy eltartsák magukat .”
 • 40. pampus 2009. március 18. 12:21
  „Ez az pancser! Szerintem nem esett volna le a gyűrű a bíró ujjáról, ha a tankötelesek tanítását rendelte volna el akár a pancser ötlete alapján is, hisz ez a cél az ügy megoldására nem a szülő szinte viccként való rab-szolgamunkája. talán, ha letöltendő börtönre ítéli a büntetés végrehajtás biztosította volna az emberhez méltó munkakörülményeket. Habár ami rendszerben ez is kétséges.”
 • 39. pancser 2009. március 18. 09:33
  „Helyes! Az iskolában azért nem csak a kosz ragad rájuk. Ez az érintettek meg sem tudják támadni. Aki a gyerekét nem járatja iiskolába az elmehet akár Strassburgig, sehol sem lesz igaza. A cigányság számára egy út van: A tanulás. Ha nem megy szépszerével akkor megy erővel, nem olyan bonyolult dolog ez.”
 • 38. pampus 2009. március 18. 08:44
  „Kedves "F.L." Lám nem nekem kell megírni, hogy vannak "jogok és kötelezettségek" ebbe az országban is. tehát nemén írtam,hogy a jogaikat a nélkül is megtanulják, hogy iskolába járnának! Sőt azt meg az ösztönük sugallja,hogy megtalálják a szájukat, ha éhesek. Viszont azt, hogy képesek legyenek beilleszkedni a társasalmi normák közé és eltudják, azt sajátítani, ahhoz nemcsak az adottságuk és az ösztönük kell. Mint már írtam nemcsak ítélkezni kell tudni, hanem az emberi életvitelt kell biztosítani a munkakörülményemnél ép úgy mint az élet bármely területén mindenki számára. Ehhez kell az IQ az pedig nem fejlődik ki magától kényszerítő eszközökkel pedig még úgysem. Persze, ha az illetékesek is csupán a kritizálás, ítélkezés szintjéig jutottak el felelősség nélkül, akkor ott kezdődnek e helyzetet kiváltó okok.”
 • 37. jirzi1 2009. március 18. 07:42
  „Lehet hogy én is bűnöztem.?Minden nap dolgoznom kell .Szégyeljem magam?”
 • 36. KáTi 2009. március 18. 07:29
  „Kedves Hozzászólók!
  Persze lehet szidni a lumpen elemeket, meg az olyan társadalmi rétegeket, akik nem tesznek a közösbe csak elvesznek. De kérdezem én: MIlyen megitélés alá esnek azok, -és ilyen rengeteg van- akik Au-ban dolgoznak, a közpénzbe egy fillért sem fizetnek, szidják a rendszert és hatalmas kokárdával jelennek meg a nemzeti ünnepen. Széchenyi nem attól volt a legnagyobb magyar, hogy hőbörgött és a kormányt szidta, hanem mert beállt a kormányba (pedig politikai ellenfelei voltak ott), anyagilag is hozzájárult a fejlődéséhez, saját megfeszített munkájával előbbre vitte az ország ügyét.”
 • 35. F.L. 2009. március 18. 06:31
  „Az a baj, hogy ezek csak névleg Magyar Állampolgárok. Szerintük rájuk nem vonatkoznak a magyar törvények és a magyar alkotmány. Innentől kezdve: MIT KERESNEK ITT?! Ha nem fogadják el, el lehet menni vissza ázsiába vagy indiába ki-ki kedve szerint. Ilyenekre nincs szüksége a Magyar nemzetnek.Én is voltam munkanélküli, igaz csak 10 napig, mert az iskolai végzettségemnek és talpraesettségemnek hála, találtam is munkát és nem a sült galambot várom, hogy a számba repüljön, hanem teszek róla. Amíg ők magasról tesznek az együttélés alap normáira és a Magyar jogrendszerre na meg az Alkotmányra, addig nem mások, csak "mocskok". Aki nagyon akar, az el is tud menni dolgozni. Ja kérem, aki csak ül és maximum az önkormányzatig meg a kocsmáig tudja az utat?! Nos, az nem is fog találni munkát. Jó, aláírom, ha más nem látja, máshová is el tud menni, de abban nincs köszönet. Tudjátok vannak JOGOK meg KÖTELESSÉGEK. Csak ők az előbbivel vannak tisztában, az utóbbi pedig nem érdekli őket. Továbbra is fenntartom, hogy aki akar, el tud helyezkedni még. Csak némi áldozatot kell hozni érte.”
 • 34. 13.István 2009. március 17. 21:51
  „Ha valaki szegény vagy trehány az két dolog ,hogy akarnak ezek fölzárkozni mikor iskolába kellene
  járatni a gyereket. A tanítás 8 órakor kezdődik persze ahhoz kell egy pontos óra is !
  Mit gondolnak meg fogják fizetni és esetleg elmennek közmunkára ???
  Midentől függetlenül gondolkodjunk!!Lám még a tárgyalásra sem mennek el ,kik ezek a bátor emberek.
  Sem tisztesség ,becsület, akarat ,kötelessgtudat.Pedig a tudás megszerzéséhez első a kötelesség a tanuláshoz a joga MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR -nak megvan csak élni kellene vele!

  JÓ tanulást!!”
 • 33. pampus 2009. március 17. 20:35
  „Persze bírálni, ítélni könnyű! De a munka feltételeit megteremteni, azt már nem biztosítani az a felületesség egyik kiváltója. Ja és hol marad a felelősség? Egyébként a büntetésnek mindig is célravezetőnek kell lenni! Hol itt a cél? Hol van itt a büntetés értelme?
  A " csikk" szedés" és "park rendezés"-től majd fog a gyerek iskolába járni? Nevetséges!
  Teremtsék meg az emberi életvitelhez való jogot és lehetőséget! Ma ez történhet a cigányokkal !Holnap erre a szinte lecsúsztatott másik fajtájú emberekkel! Ki garantálja, hogy nem így lesz? Holnap már lehet, hogy nektek sem lesz munkahelyetek és járhattok koldulni az önkormányzathoz segélyért a ma elítélt társatokkal együtt! Nektek is, azt mondja majd akinek még lesz munkája megélhetése hogy "mocskok"! Vajon jól esik majd? Rád vis süthetik azt,hogy nem is akrsz dolgozni, és hiába is akarnál,mert nem kapsz munkát! Ez az idő már nincs messze!”
 • 32. F.L. 2009. március 17. 19:03
  „Szerintem pampus vagy fogalomzavarban szenved, vagy egy fajvédő, vagy esetleg egy erősebben pigmentált bőrű kisebbségi személy... akár így - akár úgy, de csak lesajnálni tudom... Ennél keményebb büntetés kéne.. és különben is " Arbeit macht frei" azaz A munka szabaddá tesz... Úgyhogy igenis dolgozzanak a mocskok!”
 • 31. Hunicum 2009. március 17. 15:37
  „Pampus!
  A munka szerinted az emberi élettel ellentétes? Könyörgöm gondold már át! Nem kényszertáborba küldte a bírónő (akinek igenis az a dolga, hogy ítéljen), hanem dolgozni!
  Milyen feltétel kell szerinted a csikkszedéshez, meg a parkrendezéshez?
  Elárulom! Két kéz!”
 • 30. pampus 2009. március 17. 14:34
  „1. hozzászólás pampus 2009.03.16. 19:36

  A közmunka is munka és mint munkahely rendelkezni kell a munkajog minden adottságával. Vajon, azt is megítélte a bíró? Vagy csak közrabszolgák lesznek?

  Egy bírónak sincs joga olyan ítéletet hozni ami az emberi élet ellentétes. A büntetés végrehajtásnak is vannak szabályai a munka végzésre. Vajon azt figyelembe vette a bíró? Vagy vissza jött a jogrendszerbe kényszermunkára ítélkezés? Kár, hogy már nincsenek gályák!”
 • 29. mindigatutit 2009. március 17. 13:17
  „ezért kell bevezetni a családi adózást!!”
 • 28. gonzo 2009. március 17. 12:39
  „Most háborognak épp bizonyos értelmiségiek egy polgármester kijelentésein(nem jut eszembe hova valósi,de gyanítom,sok cigány van feléjük)aki valami olyat merészelt kijelenteni,hogy ezek a gyerekeket üzemszerűen gyártják,csak azért mert belőlük,jobbanmondva az értük járó segélyből élnek(nem szó szerint idéztem,természetesen).
  Volt nálunk is egy cigány takarítónő,tőle hallottam a gyerekekről a cigány felfogást:Isten adta,Isten majd fel is neveli.
  Nem akartam megbántani,pedig megérdemelte volna a tetüláda,mert meglopott jópárunkat,mire sikerült megszabadulni nagynehezen tőle.Szóval isten adja,ezzel nem vitatkozom,ha ők így hiszik és nekik ez így jó,legyen.MI MEG MAJD FELNEVELJÜK!Az én gyerekeimnek azért jut kevesebb,ha nagyon demagóg akarok mlenni,mert cigányék vég nélkül ontják magukból,ész nélkül a gyereket,azzal a felkiáltással,hogy a Jó Isten majd nem hagyja éhen dögleni úgy sem.
  Hát innen üzenem kedves cigány "embertársaimnak"hogy várhatnátok a jó Istenetekre,ha a mi adónkból nem kapnátok,éhen döglenétek 4-5 gyerekkel!
  És akkor a Hír tv-n Pesty(asszem így írja)kesereg emígyen:Miért a felháborodás a sok cigánygyerek miatt?miért nem csinál a magyar is többet?
  Hát azért te lázító tetüláda,mer nekünk van eszünk,fel tudjuk mérni a lehetőségeinket,és mi szeretnénk felnevelni a gyerekeinket,nem várunk Isteni segítségre,valamint segélyek tömegére sem.”
 • 27. Túrabakancs 2009. március 17. 12:39
  „Csoda történt emberek!
  "Felelős" beosztásban sikerült elhelyezkednie egy roma származású emberkének! Történt ugyanis, hogy
  a mai nappal kinevezték az Országos rendőrségi szóvivői posztra egy cigány származású embert! Na
  ehhez mit szóltok? Nem elég a Gyurcsány mellett egy, most már a rendőröknél is hazudozni fog egy
  hasonszőrű társa. Viccország... Ahogy anno Geszti énekelte: LESZ MÉG ROSSZABB... :(”
 • 26. zeta62 2009. március 17. 12:27
  „bocsi, hátulról kezdtem olvasni, és vadkinder már megválaszolta”
 • 25. zeta62 2009. március 17. 12:26
  „17. Prés 2009.03.17. 08:23

  Pontosan látod!
  Itt sokan keverik a közmunkát a közérdekű munkával...”
 • 24. vadkinder 2009. március 17. 11:08
  „Pampus és Aranyközépút !

  Ne keverjétek össze a közmunkát a közérdekű munkavégzés büntetéssel. Ez utóbbinál pénz nem jár a munkavégzésért, munkaszerződés nem jön létre az elítélt és a munkáltató között, valamint amennyiben az elítélt nem teljesíti a kötelezettségét, a hátralévő napokat szabadságvesztésre változtatja át a Megyei Bíróság. A közérdekű munkavégzést "kifizetni" nem lehet. Jelen ítélet: közérdekű munkavégzés (ez egy főbüntetés)

  ámen”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kránitz László: Aktuálpolitikát bújtattak az ünnepség mögé

Az 1848-49 emléke előtt tisztelgő szép és színvonalas városi ünnepség mögé a fideszes városvezetés… Tovább olvasom