Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hősi emlékművet avattak

Hegykő - Valamennyi hősi csatában elhunyt, idegen földben nyugvó hegykői származású katonának emeltek emlékművet a Hősök kertjében.
– Hegykőn a múlt század harmincas éveiben hoztak létre hősi emlékművet az első világháborúban elesett, de máshol eltemetett hegykői katonák tiszteletére. A Hősök kertjében most olyan szoborkompozíciót avattunk, amely valamennyi harcban áldozatul esett, s idegen földben nyugvó egykori hegykőinek állít emléket – mondta a kegyeletes mű megvalósításának előzményeiről a főszervező, Varga Norbert hegykői alpolgármester. – Az előkészületek során Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész és Babos László képzőművész méltó, Hegykő régmúltba vesző históriáját is megfogalmazó kompozíciót készített. Hegykő neve archaikusan Hegiku: az elnevezés arra a legendára épül, mely szerint a településen egy pogány áldozati kő állott. Az ország kereszténnyé válását követően szent kőnek is nevezik. A képzőművészeket ez a kettősség vezérelte, amikor Erdélyből többtonnás sziklát hozattak Hegykőre – szimbolizálva a pogány áldozati oltárt –, s amelyet Szent István királyunk bronzba öntött koronázási palástjával fedtek le. A palást eredeti méretei és mintázatai egyértelműen utalnak első királyunk szellemi hagyatékára. Az avatáson dr. Várszegi Asztrik bencés főapát dr. Reisner Ferenc kanonokkal, hegykői plébánossal áldotta meg az emlékművet mintegy félezer hegykői, valamint országgyűlési képviselők jelenlétében.

Hősök kertje: Kertész Zoltán hegykői lakos is lerótta kegyeletét az új emlékműnél. Fotó: Magasi
Hősök kertje: Kertész Zoltán hegykői lakos is lerótta kegyeletét az új emlékműnél. Fotó: Magasi

Az alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: a valamennyi hegykői származású elesett katona tiszteletére emelt emlékmű közel ötmillió forintba került. A költségeket pályázat útján, önkormányzati támogatással és civilek adományozásaiból teremtették elő.

Olvasóink írták

 • 3. ASHER 2009. április 10. 14:26
  „a VALAMENNYI HABORUBAN,volt egy csomo zsido aldozat is!!!mint katonak is termeszetesen!!!!
  remelhetoleg ez sem felejtodik el!!!!legalabbis en remenykedem ebben!!!”
 • 2. 13. István 2008. november 08. 18:51
  „Hegykőiek Csodálatos Emberek Vagytok!!!”
 • 1. gh 2008. november 08. 17:54
  „A minőségi hírekhez és eseményekhez, pozitív dolgokhoz nincs sok hozzászólás. Ez is közéjük tartozik.

  Gratulálok a hegykőieknek...

  Embernek maradni egy embertelen világban...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájékoztató csak januárban

Sopron–Budapest - A Pilis-Invest károsultjai legközelebb csak januárban kapnak tájékoztatást,… Tovább olvasom