Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hogyan tovább a felsőoktatásban? - fórum Sopronban

A hallgatói szerződés foglalkoztatta leginkább a résztvevőket a Nyugat-magyarországi Egyetem nyílt fórumán, szerdán.
"Hogyan tovább a felsőoktatásban?" címmel nyílt fórumot tartottak szerdán a Nyugat-magyarországi Egyetemen. A rendezvény célja a tájékoztatás volt, a hallgatók fontos információkat kaptak a finanszírozási formákról, az intézményi keretszámokról, a követelményrendszer változásáról, a diákhitelről, és a hallgatói érdekképviseletről is. Az érdeklődők kérdéseire prof. dr. Faragó Sándor rektor, Gáspár Gergely, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke és Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke válaszolt.

Mint ismeretes, a felsőoktatási törvény és a vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint állami ösztöndíjjal vagy részösztöndíjjal támogatott képzés esetében a beiratkozás előfeltétele a hallgatói szerződés megkötése.

A fórumon megjelenteket leginkább ez a témakör foglalkoztatta. A szerződés értelmében ugyanis a diákoknak vállalniuk kell, hogy a képzési idő kétszereséig, az oklevél megszerzése utáni húsz évben bármikor, Magyarországon dolgoznak. Aki nem teljesíti a feltételeket, például külföldön vállal állást, annak vissza kell fizetnie az évente több százezer forintnyi támogatást. Akik nem tudnak diplomát szerezni, azoknak csak a támogatás felét kell visszafizetniük. Mint hallhattuk, a szerződés tartalmaz kedvezményeket, így például a GYES-t, illetve az önkéntes katonai szolgálatot számításba veszik a munkaéveknél.

A diákhitel változásával kapcsolatban is több kérdés fogalmazódott meg. Mint megtudtuk, kétféle hitel közül választhatnak majd a hallgatók. Az egyik továbbra is igénybe vehető a "mindennapi megélhetésre", az albérlet fizetésén át a laptop vásárlásig. A másikat azonban csak fix felhasználásra folyósítják majd, kizárólag a képzési költségekre fordítható. Utóbbi előnye, hogy a kamat összege állandó, két százalék.

A fórumon elhangzott, a HÖOK több pontban is eredményeket ért el felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos tárgyalásokon. Így például a tárgyfelvétel száma korlátlan, azt az egyes intézmények határozhatják meg.

Olvasóink írták

 • 6. streber 2012. március 19. 16:41
  „5. vitriol2, Nálad a pont!”
 • 5. vitriol2 2012. március 16. 09:14
  „ugye fülkések az ipari ill. a középiskola is "pénzbe" került az államnak? tehát hivjunk vissza minden Au.ban dolgozo szakmunkást?”
 • 4. sw92 2012. március 15. 17:20
  „Könyörgöm hagyjuk már ezt a hülyeséget, hogy Ausztriában nincs tandíj, de drágább a megélhetés! Sopronból és a környékéről simán ki lehet járni Ausztriába vonattal, ugyanúgy, ahogy sokan kijárnak dolgozni is.....Szerintem inkább a nyelvtudással van a baj, sokkal többen élnének a környéken a lehetőséggel, ha rendesen tudnának németül, de ez már egy másik téma......”
 • 3. Pistike 2012. március 15. 11:56
  „Annyira szánalmas duma ez a "röghözkötés"!
  Ha az állam (az adófizetők pénzéből) fizeti a tandíjadat, had legyen joga beleszólni, hogy Magyarországon dolgozz egy ideig. Ha apád fizeti a tandíjadat, akkor senki nem szólhat bele, hogy hol dolgozol tovább, csak apád. Ha nem akarsz külföldre menni dolgozni, akkor semmi értelme a felháborodásnak. Ha külföldön akarsz dolgozni, akkor fizessék ők a tandíjadat!”
 • 2. Cloeon_dipterum 2012. március 15. 08:08
  „1. Dwatson 2012.03.14. 20:37
  Nálunk sincs röghöz kötés. Szabadon lehet dönteni.
  Elég gyermeteg értv az, hogy "közel van". Nincs tandíj (még), de van helyette más. Összehasonlítva drágább ott a megélhetés. Azt miből teremti elő a diák? Mennyiért utazik haza? Utána se fog nagyobb eséllyel munkát kapni, mint itthon. Értelmes szakmát kellene tanulni a siránkozás helyett.”
 • 1. Dwatson 2012. március 14. 20:37
  „Ez nem hangzott el?
  Sopronhoz van legközelebb Ausztria,ott nincs tandíj az egyetemeken,mehetnek a magyarok is ,nincs röghözkötés,dolgozhatnak utána ahol akarnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzgyújtási tilalom: még a kijelölt helyen is tilos

A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti… Tovább olvasom