Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hódít a zöld-sárga - Gyártják az újabb GYSEV FLIRT-eket

Hamarosan újabb GYSEV-es vasútvonalakat vesznek birtokba a villamos FLIRT motorvonatok.

Fejlődő közösségi közlekedés

Az első GYSEV FLIRT vonatok 2013 decemberében álltak forgalomba a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalon, így az elmúlt hónapokban már több ezer utas élvezhette a járművek előnyeit. A flotta fejlesztése folytatódik: 2015 első negyedévéig további hat új zöld-sárga FLIRT érkezhet.

A motorvonatok gyártása folyamatban van: az első három jármű alumínium szekrényvázai már korábban elkészültek a STADLER szolnoki üzemében, a negyedik motorvonat kocsiszekrényeinek átadása pedig június 16-án volt. Az elkészült 30 tonnás szekrényvázakat trélereken szállítják Szolnokról a lengyelországi Siedlceben található STADLER üzembe, ahol az összes szükséges alkatrészt beépítik.

A Stadler szolnoki üzemében már készülnek az újabb GYSEV FLIRT motorvonatok
A Stadler szolnoki üzemében már készülnek az újabb GYSEV FLIRT motorvonatok


2014 őszére a hatból várhatóan három motorvonat elkészül. Az új vonatokkal a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonal mellett a Sopron–Győr vasútvonalon, illetve a Hegyeshalom-Csorna-Porpác vonal most induló villamosítási munkáit követően Csorna és Szombathely között is találkozhatnak majd az utasok.

A hat darabos flotta beszerzése összesen 33.348.000 eurót – mintegy 10,5 milliárd forintot – tesz ki, melyet teljes egészében EU támogatásból finanszíroz a vasúttársaság.


Környezetkímélő utazás

Az új motorvonatok beszerzésével a GYSEV Zrt. hozzájárul a környezeti értékek és a természeti erőforrások védelméhez. A korábbi típusú vonatokhoz képest az új járművek energiafelhasználása jóval kisebb, így minimalizálható a vasúti közlekedés környezetterhelése.

A környezetvédelmi szempontokat a vonat belső tervezésénél is figyelembe vették, így a lakkozás és a belső tér környezetbarát anyagok felhasználásával készült.

Nyári vonatozás biciklivel

Az új FLIRT motorvonatok előnyei a nyári közlekedést is új perspektívába helyezik. A belépőterek multifunkcionálisak, azaz igény szerint egyaránt alkalmasak kerékpárok elhelyezésére, vagy a lehajtható ülések felhasználásával az ülőhelyek számának növelésére.

Az alacsonypadlós konstrukció ugyancsak biciklibarát, a nyári hőségben pedig a légkondicionáló berendezések teszik igazán kényelmessé az utazást. Mindemellett az új vonatok 1,2 m/s2 gyorsító képességgel rendelkeznek, melyre Magyarországon jelenleg egyetlen más típusú motorvonat sem képes, ennek köszönhetően a járművek akár kisebb késéseket is be tudnak hozni.

Az utasokkal teli jármű mindössze 28 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, így a FLIRT flotta bővítésével a menetrendszerűség tovább javulhat, még kiszámíthatóbbá téve a vasúti utazást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házról lehulló cserép törte be egy autó szélvédőjét Sopronban – fotó

„Az eset hétfőn délután történt Sopronban. A tulaj gondolom, nem örült neki" - írta… Tovább olvasom